Bitcoin spet pod 40.000 dolarjev, s kripto trga odplavilo 450 milijard dolarjev

Home » Bitcoin spet pod 40.000 dolarjev, s kripto trga odplavilo 450 milijard dolarjev

Volatilnost na trgu kriptovalut se še naprej stopnjuje, saj sektor beleži odlive kapitala. Cena bitcoina se je v času pisanja tega članka spustila pod 40.000 USD, kar je posledica širšega negativnega gibanja te vodilne kriptovalute ter celotnega trga. Od začetka leta do danes je trg izgubil 470 milijard dolarjev, saj se je s 1. januarja 2022, ko je znašal 2,21 bilijona dolarjev, zmanjšal na 1,74 bilijona dolarjev 20. februarja 2022 (za 21,25 %), kažejo podatki CoinMarketCap.

Bitcoin

Čeprav si je cena od takrat opomogla na nekaj več kot 40.400 USD, je gibanje cene Bitcoina del širšega negativnega gibanja cene vodilne kriptovalute. V zadnjih 24 urah se je vrednost Bitcoina znižala za več kot 4 %, v zadnjem tednu pa za več kot 7 %. Bitcoinov počasni začetek v leto se tako nadaljuje.

Na začetku leta, ko je bila cena Bitcoina pri 47.000 dolarjih, so vodilno kriptovaluto prizadele polemike iz več smeri. 2. januarja 2022 so se v Kazahstanu začeli  politični nemiri, ki so povzročili zaustavitev delovanja po vsej državi, kar je posledično povzročilo izklop velikega dela industrije za rudarjenje bitcoinov. Tri dni pozneje je ameriška centralna banka Federal Reserve napovedala, da bo morda pospešila časovni razpored zviševanja obrestnih mer, kar je prav tako prispevalo k počasnemu začetku novega leta za bitcoin.

Do 24. januarja 2022 je bitcoin dosegel najnižjo točko v letu 2022, in sicer 33.800 USD. Od takrat je bila vodilna kriptovaluta – kot tudi preostala industrija – potisnjena v mainstream, ko so oglasi za Super Bowl, ki so jih pred milijoni gledalcev predstavili FTX, Coinbase in drugi, zagovarjali to industrijo. Vendar se to ni odrazilo v ceni bitcoina, ki zaenkrat ostaja v širokem trendu upadanja. Čeprav je ta korekcija povzročila strah pred kripto zimo, jo soustanovitelj Ethereuma Vitalik Buterin vidi kot priložnost. Po Buterinovem mnenju medvedji trg prinaša kratkoročno špekulativno okolje, zlasti za bolj trajnostne projekte.

Ostali dejavniki za negativno gibanje cen

Do najnovejšega padca je prišlo po tem, ko je FBI napovedal ustanovitev novega oddelka za kriptokriminal. Hkrati je tudi ministrstvo za pravosodje predstavilo svojega prvega direktorja nacionalne skupine za izvrševanje kriptovalut (National Cryptocurrency Enforcement Team).

Poleg tega se pričakuje, da bo tudi administracija Joeja Bidena prej, kot je bilo pričakovano, izdala izvršni ukaz o kriptovalutah. Odredba bo pristojnim vladnim agencijam verjetno naložila, naj preučijo bitcoin in industrijo kriptovalut v okviru oblikovanja ustreznih predpisov.

Trg se je gobaltudi skupaj z delnicami, ki so se prav tako soočale z visoko volatilnostjo. Delniški trg se trenutno odziva na geopolitične napetosti, kot je konflikt med Rusijo in Ukrajino. Zdi se, da so se učinki prenesli tudi na trg kriptovalut, podobno kot je bilo s pojavom pandemije.

Priložnosti za bitcoin

Kljub občutni korekciji cene več temeljnih dejavnikov kaže, da bi se lahko v prihodnosti zvišala. Na primer, pogostost prijav 13F, v katerih se omenja “Bitcoin”, je v letu 2022 skokovito narasla, in sicer za 158 % na 155 omemb. To kaže na morebitno zanimanje institucionalnih vlagateljev, ki so v zadnjih mesecih ostali sestavni del rasti cene. Sicer pa kripto borza Coinbase vidi več priložnosti na tem področju, pri čemer namerava zaposliti več ljudi. Po njihovih navedbah jih bodo zaposlili do 2.000, pri čemer navajajo ogromne priložnosti za Web3.

Dodaj odgovor