Bitcoin: tedenski pregled

Home » Bitcoin: tedenski pregled

Blag pristop Bidnove administracije pred dnevi k ureditvi sektorja kriptovalut in odboj na delniških trgih bi lahko v petkovem izteku opcij v vrednosti 790 milijonov dolarjev dala zagon bikom. Toda 10. marca smo spremljali več kot 200 milijonov dolarjev dnevnih likvidacij kriptovalut in padec bitcoina za 8%. Poglejmo si trenutno stanje na trgu.

Blažji pristop k regulaciji kripto trga

Bitcoin (BTC) biki so po uničujočem ponovnem preizkusu podpore 38.000 USD 7. marca skočili branit raven 40.000 USD. Samozavest in zagon, ki sta se nabirala v začetku meseca, sta se nenadoma razblinila, potem ko BTC 2. marca še tretjič v tem mesecu ni uspel prebiti 44.500 USD. Rast cene 9. marca je bila delno pripisana pričakovanemu poročilu o podatkih o inflaciji v Združenih državah Amerike, ki je bilo objavljeno ta teden. Analitiki pričakujejo še eno rekordno 40-letno rast, saj je indeks cen življenjskih potrebščin (CPI) dosegel 7,9% letno rast.

Poleg tega je bila izjava ameriške finančne ministrice Janet Yellen glede izvršnega ukaza predsednika Bidena o digitalnem premoženju nekoliko milejša od pričakovane. Čeprav je bil s spletne strani ameriškega ministrstva za finance izbrisan, saj je bil očitno pomotoma objavljen predčasno, bo odredba očitno zahtevala “usklajen in celovit pristop k politiki digitalnega premoženja”.

Cene surovin so bile napoved za pohod bitcoina

Glede na to, da je Bloombergov blagovni indeks (BCOM) 8. marca dosegel rekordno vrednost 134, nedavni vzpon bitcoina ne bi smel biti presenečenje. Kljub popravku na 129 je po podatkih MarketWatch dobiček BCOM, zbran v 30 dneh, še vedno 18,5%. Glede na odprti interes ob petkovem izteku opcij so bitcoinovi biki veliko stavili na vrednosti med 44.000 in 48.000 USD. Te ravni se morda zdaj zdijo optimistične, vendar je Bitcoin to raven preizkusil pred osmimi dnevi.

Medvedi potrebujejo ceno BTC pod 42.000 dolarjev, da bi uravnotežili tehtnico

Bitcoin biki morajo zadržati 42.000 USD, da bi 11. marca dosegli 140 milijonov dolarjev dobička. Poleg tega je zgolj 2% dvig cene od trenutne ravni 42.200 USD dovolj, da si biki ob petkovem izteku opcij zagotovijo 190 milijonov dolarjev dobička. Medvedi se bodo zaradi kratkoročnega pozitivnega razpoloženja inflacijskih pričakovanj in manjšega pritiska regulatorjev težko spopadli z zatiranjem cene.

10. marec: Bitcoin beleži klasični »Bartov vzorec« ko BTC cena pada nazaj pod 40.000 dolarjev

Bitcoin se je 10. marca obrnil na klasičen način, potem ko biki ponovno niso uspeli zadržati višjih ravni.

Podatki s Cointelegraph Markets Pro in TradingView so pokazali, da je BTC/USD čez noč na sredo oblikoval značilen Bart Simpson vzorec. Pred konsolidacijo je paru uspelo preseči 42.000 USD, vendar je pomanjkanje podpore pomenilo, da je bil padec nazaj na prejšnje območje trgovanja pod 40.000 USD, ki je že znan rezultat.

Takšne Bartove formacije so se v preteklih tednih pojavile že večkrat in so poudarjale težave, s katerimi se srečuje trg, ki je več mesecev trdno obtiči v ustaljenem trgovalnem območju. Tisti, ki so upali na nadaljevanje rasti, so tako ostali razočarani, saj so po podatkih analitičnega vira Coinglass likvidacije kriptovalut v 36 urah znašale 211 milijonov dolarjev.

Altcoini

Zaradi nestanovitnosti bitcoina so tudi altcoini izgubili večino svojih zadnjih dobičkov, pri čemer se je Ether (ETH) znižal za 5,1 % na manj kot 2600 USD. Številne druge večje kriptovalute po tržni kapitalizaciji so bile na ta dan prav tako v padcu, pri čemer se je visokoleteča Terra (LUNA) kljub temu obdržala blizu 100 dolarjev.

Dodaj odgovor