Bitcoin: Vojna sovpada z največjim “realnim” volumnom trgovanja Bitcoina od začetka decembra

Home » Bitcoin: Vojna sovpada z največjim “realnim” volumnom trgovanja Bitcoina od začetka decembra

Svet se je pred dnevi zbudil v temačno vojno na pragu Evrope. Zahod je kmalu uvedel sankcije proti Rusiji, kar je posredno vplivalo tudi na kripto trg. Vlagatelji špekulirajo, da bodo kriptovalute v času naraščajoče geopolitične negotovosti, konfliktov in nadzora kapitala postale vse pomembnejše apolitično denarno sredstvo.

Kaj se dogaja z Bitcoinom?

Realni dnevni obseg trgovanja z Bitcoinom (BTC) se je med rusko invazijo na Ukrajino povzpel na raven, ki je nismo videli že tri mesece, njegova tržna kapitalizacija pa je celo presegla rubelj. Glede na najnovejše tedensko poročilo podjetja Arcane Research, ki se ukvarja z analitiko veriženja blokov, je realni dnevni obseg trgovanja z BTC prejšnji četrtek (24. februarja, prvi dan invazije) presegel 10 milijard dolarjev, kar je največji dnevni obseg, zabeležen od 4. decembra.

Podjetje je navedlo “nove kripto zgodbe”, ki so se med potekajočo krizo povzpele v ospredje, kot je zbiranje sredstev za kriptovalute v Ukrajini, skupaj s povečanjem povpraševanja v povezavi z zahodnim blokom in Rusijo, ki uvaja najstrožji nadzor kapitala v zadnjih desetletjih. Močan prodajni pritisk vlagateljev, ki so 24. februarja želeli umakniti tveganje z mize, je morda prav tako prispeval k povečanju dnevnega obsega BTC, saj se je cena na ta dan znižala za 10 %. Izraz “realni obseg trgovanja” se nanaša na podatke, pridobljene s kripto borz, za katere velja, da so ugledne in da na njih ne potekajo wash trading dejavnosti. V tem primeru je podjetje Arcane Research svoje podatke pridobilo z borz Bitwise 10 (ki jih sestavljajo imena, kot so Coinbase, Kraken, Poloniex in Binance) ter borz LMAX in FTX.

Za primerjavo, zbiratelji podatkov o kriptovalutah, kot je Coingecko, ki črpa podatke z več kot 500 borz, so 24. februarja ocenili obseg trgovanja z BTC na približno 25 milijard dolarjev. Messarijev graf realnega obsega trgovanja z BTC (ki vključuje številne dodatne borze) prikazuje podobno sliko kot Arcane, saj je prejšnji četrtek zabeležil porast obsega na približno 11,6 milijarde dolarjev. Od 24. februarja se je dejanski dnevni obseg BTC marca zmanjšal na približno 7,5 milijarde dolarjev. 1 po podatkih družbe Messari. Pri Arcane Research so tudi poudarili, da je cena BTC 28. februarja zabeležila največjo dnevno odstotno rast v več kot enem letu, saj je cena v 24 urah poskočila za osupljivih 14,5 %. Podjetje je porast deloma pripisalo ruskemu in ukrajinskemu sprejemanju kriptovalut (čeprav je dejanski obseg v svetovnem merilu razmeroma majhen), skupaj s povečanimi špekulacijami o primerih uporabe kriptovalut ob trenutni ruski invaziji. Dogodek so pokomentirali tako:

»Vlagatelji špekulirajo, da bodo kriptovalute v času naraščajoče geopolitične negotovosti, konfliktov in nadzora kapitala postala vse pomembnejši apolitični denar. Te špekulacije so najverjetneje bistveno prispevale k 15% rasti cene Bitcoina v zadnjih sedmih dneh.«

Kripto v Ukrajini in Rusiji

V Rusiji in Ukrajini so bile finančne storitve in trgi seveda bistveno moteni, kar je vplivalo na samo uporabo kriptovalut. Poročilo je opozorilo na podatke iz prejšnjega meseca, ki kažejo na precejšen porast nakupov kriptovalut s strani ukrajinskih državljanov. Približno v času, ko se je 24. februarja začela obsežna ruska invazija, so se dnevni nakupi stablecoinov Tether (USDT) na borzi Binance prek ukrajinske grivne (UAH) povečali s približno 2,5 milijona USD na približno 8,5 milijona USD do 25. februarja. Medtem ko je graf BTC/UAH pokazal podobno trajektorijo, saj se je v tem časovnem okviru povečal s približno 1 milijona USD na 3,0 milijona USD.

Podoben pojav se je zgodil tudi v Rusiji, kjer so se nakupi USDT v rubljih povzpeli s približno 15 milijonov USD 21. februarja na 34,94 milijona USD 28. februarja. Tudi dnevni nakupi Bitcoinov so poskočili z manj kot 5 milijonov USD na kar 15 milijonov USD 25. februarja, nato pa so se spustili nazaj na približno 12 milijonov USD.

Iz EU uredbe je bil odstranjen stavek, ki je de facto prepovedal Bitcoin

Sporni člen uredbe EU, ki je bil na dnevnem redu prejšnji teden in je pomenil dejansko prepoved kriptovalut tipa “proof-of-work”, kot je Bitcoin, je bil odstranjen. Članek se je nanašal predvsem na sistem dokazovanja dela (proof-of-work), ki se uporablja za proizvodnjo priljubljenih kriptovalut, kot sta Bitcoin in Ethereum, vendar je bil njegov cilj prepovedati uporabo teh kriptovalut z začetkom leta 2025, saj naj ne bi bile trajnostne.

Dodaj odgovor