Bitcoin začel 2024 zeleno nad 45.000 dolarji

Home » Bitcoin začel 2024 zeleno nad 45.000 dolarji
bitcoin cena

2024 se je za kripto navdušence začelo v stilu zelenih sveč, saj je Bitcoin (BTC) v pričakovanju odobritve Bitcoin ETF prebil 45.000.

Bitcoin (BTC) je na novega leta dan za kratek čas presegel 45.000 dolarjev, kar mu ni uspelo že od aprila 2022, hkrati pa se je ponovilo volatilno gibanje cen iz januarja istega leta, ko je cena vodilne svetovne kriptovalute v nekaj dneh trikrat oscilirala nad tem pragom in se prepletala s padci do 36.000 dolarjev. Kralj kriptovalut je 2023 zaključil z impresivno 156% rastjo, kar ga je pripravilo na ta preboj v začetku leta 2024.

Optimizem ob vzponu bitcoina je spodbujalo več dejavnikov. Ključno gonilo je bilo vse večje pričakovanje, da bo odobren Bitcoin ETF. Morebitna odobritev teh skladov velja za vrata, ki bodo na trg kriptovalut privabila več vlagateljev in morda pritegnila milijardne naložbe. Reuters je konec tedna poročal, da bi lahko regulativna agencija že v torek začela obveščati sponzorje ETF, da bodo njihove vloge odobrene.Med 13 podjetji, ki se potegujejo za sodelovanje, sta tudi tradicionalna finančnika, kot sta BlackRock in VanEck, ta poteza pa bi lahko v prihodnjih mesecih spodbudila nakupni pritisk na bitcoin, saj gre za prvi regulirani promptni produkt za bitcoin v ZDA, pričakujejo trgovci. Kljub temu pa tržni komentatorji in analitiki ostajajo neenotni glede vpliva odobritve ETF.

Nekateri analitiki na platformah za trgovanje s kriptovalutami menijo, da tudi če bo ETF odobren, Bitcoin morda ne bo doživel takojšnjega bistvenega vzpona. Obstajajo tudi bolj pozitivne napovedi, kot je tista znanega trgovca Scotta Melkerja, ki napoveduje, da bi se lahko Bitcoin v naslednjih dneh po odobritvi ETF s strani SEC povzpel na 54.000 USD. Portal Matrixport pa napoveduje, da bo BTC v enem mesecu po sprejetju promptnega ETF BTC januarja dosegel 50.000 USD.

Bitcoin ETF ni edino vodilo cene

K rasti cene bitcoina je prispevalo tudi pričakovanje, da bodo glavne centralne banke znižale obrestne mere. Te makroekonomske spremembe so v preteklosti koristile kriptovalutam, saj so v spreminjajočih se tradicionalnih finančnih krajinah ponujale alternativno naložbeno pot. Poleg tega so cikli Bitcoin halvinga, ki sovpadajo z leti ameriških volitev, v preteklosti pomenili dobre rezultate za to kriptovaluto. Ti cikli, ki so se zgodili v letih 2012, 2016 in 2020, so pogosto privedli do znatnega zvišanja cene Bitcoina. Poleg tega je imela institucionalna vpletenost ključno vlogo pri dinamiki cene Bitcoina. Podjetja, kot je MicroStrategy, so še naprej izkazovala močno podporo Bitcoinu, pri čemer so znatni nakupi pozitivno vplivali na razpoloženje na trgu.

Kar se tiče tehnične analize je gibanje Bitcoina znotraj vzporednega kanala na 4-urnem grafikonu kazalo na fazo konsolidacije, pri čemer so bile ugotovljene ključne ravni podpore. Ti tehnični kazalniki so zagotovili niansiran pogled na potencialno trajektorijo cene Bitcoina v kratkoročnem obdobju. Velike okrogle številke, kot je 45.000 dolarjev, nimajo posebnega pomena, razen tega, da predstavljajo psihološke ovire za vlagatelje. Doseganje teh številk običajno poveča zaupanje, kar spodbudi več trgovanja in lahko ustvari učinek vztrajnika – vsaj tako upamo HODLERji.

Tržna kapitalizacija Bitcoina prehitela Teslo

Vodilna in najbolj uveljavljena kriptovaluta na svetu ohranja trend rasti, zaradi česar se je njena skupna tržna vrednost znatno povečala. Bitcoin s tržno kapitalizacijo 855 milijard dolarjev je pred časom presegel tržno kapitalizacijo Tesle Elona Muska, saj je presegel prag 750 milijard dolarjev, kot poroča CoinGecko. Prehitel je tudi družbo Berkshire Hathaway Inc Warrena Buffetta, ki ima tržno kapitalizacijo 774 milijard dolarjev, in družbo Meta Platforms (prej Facebook), ki je ocenjena na 815 milijard dolarjev.

KuCoin

Welcome Gift Pack do 700 USDT!

KuCoin
4.8/5