BRC-20 žetoni: Kaj so, zakaj so tako kontroverzni in ali se jih splača kupiti?

Home » BRC-20 žetoni: Kaj so, zakaj so tako kontroverzni in ali se jih splača kupiti?
brc 20 žetoni

Standardi žetonov v kriptovalutah so kot jeziki, ki omogočajo medsebojno komunikacijo digitalnih sredstev. In medtem ko najbrž vsi poznamo slavni Ethereum standard ERC-20, imamo novega na sceni: BRC-20 žetoni. Poglejmo si, kaj so ti žetoni na Bitcoin omrežju in kateri so najboljši BRC-20 žetoni za nakup.

Morda ste ob nedavni memecoin maniji zasledili, da so se v kripto svetu pojavili novi kripto žetoni z oznako BRC-20. Tržna vrednost žetonov, zgrajenih na vrhu Bitcoinove verige blokov se je v začetku maja približala 1 milijardi dolarjev, potem ko je prvi tovrstni žeton ORDI začel kotirati na glavnih kripto borzah.

Morda ste tudi zasledili, da se je 6. maja 2023 Bitcoin omrežje začasno ustavilo, saj je število nepotrjenih transakcij doseglo rekordno število. Pristojbine so skokovito narasle in vodilna borza kriptovalut Binance je morala kar dvakrat ustaviti izplačila. Krivec za to so bili – tako je, BRC-20 žetoni.

Najprej pa – Kaj so Bitcoin Ordinals?

Za razumevanje BRC-20 je dobro poznati Bitcoin Oridnals. Z ordinali je mogoče podatke vpisati v posamezne satoshije v Bitcoinu. Uporabljajo sistem logičnega urejanja, imenovan ordinalna teorija, ki vsakemu posameznemu satoshiju dodeli edinstveno številko. Nato je mogoče v vsakega posameznega satoshija vpisati poljubne podatke.

Podatki, zapisani v satoshiji, so lahko slike, videoposnetki, zvočni posnetki, besedil, itd. Kot bomo videli v nadaljevanju, so žetoni BRC-20 v bistvu ordinalni zapisi, v katere je vgrajena posebna vrsta besedila, ki zagotavlja niz pravil in specifikacij za ustvarjanje in upravljanje žetonov. Čeprav je bil vpis besedila priljubljen zgodnji primer uporabe Bitcoin NFT, se lahko zaradi mladosti tehnologije sčasoma pojavijo novi primeri uporabe.

Kaj je BRC-20 žeton?

BRC-20 oz. Bitcoin Request for Comment 20 (oblikovan po Ethereumovem protokolu ERC-20Ethereum Request for Comment 20) se je začel kot eksperiment, pri katerem je programer po imenu Domo poskusil ustvariti zamenljive žetone v omrežju Bitcoin.

Kljub podobnosti v imenu se standard žetonov BRC-20 bistveno razlikuje od svojega kolega ERC-20, saj se ne zanaša na pametne pogodbe in namesto tega uporablja vrstne vpise. Vrstni zapisi v omrežju Bitcoin so podprti od 21. januarja 2023, ko je programski inženir Casey Rodarmor uvedel protokol.  Nadgradnja je uporabnikom Bitcoina (BTC) omogočila, da na žetone satoshi (ordinale) zapišejo podatke, kot je JavaScript Object Notation (JSON) – ki je v bistvu koda, slike in besedilo. En satoshii je delček enega bitcoina, 100 milijonov satošijev pa sestavlja 1 BTC.

V nasprotju s standardi žetonov, kot so ERC-20, TRC-20 in BEP-20, pri katerih pametne pogodbe urejajo ključne procese, standard BRC-20 deluje po drugačnem principu.

Kako deluje BRC-20 žeton?

Žetoni BRC-20 so poleg priljubljenosti in ugleda Bitcoina podedovali tudi varnost in decentralizacijo omrežja Bitcoin ter jih je mogoče pošiljati peer-to-peer, tako kot katero koli drugo kriptovaluto.  Čeprav žetoni delujejo kot običajni kriptožetoni, jih poganja skoraj drugačna zaledna tehnologija in so ustvarjeni na povsem drugačen način. Žetone BRC-20 kuje (minta) skupnost Bitcoin, pri čemer lahko vsaka običajna kripto denarnica prosto kuje žetone BRC-20, ko so ti nameščeni. Običajno obstaja omejitev in skupno število kovnic ne sme preseči skupne ponudbe.

Tudi BRC-20 ima tri osnovne vidike delovanje:

 1. Ustvarjanje žetona ali namestitve žetona
 2. Kovanje (mintanje) žetona ali generiranje novih žetonov
 3. Prenos žetonov v skladu z zahtevami za nakup in prodajo

Kako se lahko BRC-20 žetoni uporabljajo?

 • Peer-to-peer prenos: Tako kot Bitcoin se lahko tudi žetoni BRC-20 uporabljajo za peer-to-peer transakcije med denarnicami v omrežju. Ker gre za Bitcoin blockchain, se pristojbine za transakcije zaračunavajo v Bitcoinu.
 • Tokenizacija: Z nadaljnjim razvojem se lahko žetoni BRC-20 uporabijo za ustvarjanje kripto premoženja, vezanega na drugo blago, kot so fiat valuta, zlato itd. Z uporabo kode JSON lahko uporabniki določijo značilnosti in lastnosti žetonov, kot so dobava, kovanje in mehanizem izdaje v ordinalnih zapisih.
 • Decentralizirane finance (DeFi): Bitcoinova toga in preprosta zasnova je bila pomanjkljivost, saj je omejevala razvoj decentraliziranih protokolov in aplikacij v njegovem omrežju. Standar BRC-20 pa ponuja obetavno prihodnost za rast in likvidnost v verigi blokov Bitcoin. Z vključitvijo dodatnih funkcij je te žetone mogoče vključiti v borze DeFi, yield farming protokole in GameFi.

Kako žetoni BRC-20 vplivajo na pristojbine in transakcije z Bitcoini?

Ustvarjanje in prenos žetonov BRC-20 je v primerjavi s preprostimi peer-to-peer transakcijami zapleteno in zahteva več prostora v verigi blokov. Običajna transakcija z bitcoini se lahko meri v kilobajtih, medtem ko je lahko vrstni zapis pri standardu BRC-20 velik do 4 MB.

BRC-20 žetoni je zaradi svoje priljubljenosti v začetku maja doživeli eksponentno rast. Njihova tržna kapitalizacija v času pisanja tega članka znaša 550 milijonov dolarjev (CoinMarketCap), ustvarjenih pa je več kot 24.000 žetonov, kar kaže na velik potencial te tehnologije. Vendar pa lahko njene trenutne omejitve ovirajo njeno rast in razvoj.

8. maja 2023 je omrežje Bitcoin tako poročalo o več kot 300.000 čakajočih transakcijah in rekordno visokem znesku pristojbine za plin v višini 30 dolarjev. To je zato, ker vrstni vpisi dodajajo podatke o navodilih žetonov neposredno v verigo blokov, s čimer pridobijo precej prostora v bloku. Posledično je kripto borza Binance morala kar dvakrat ustaviti transakcije z Bitcoini (BTC).

Prednosti BRC-20 kriptovalut

 • Kompatibilnost z Bitcoinom: Združljivost je prednost standarda BRC-20, saj omogoča nemoteno integracijo Bitcoin ordinalov in BRC-20 žetonov z Bitcoin blockchainom. To okvirju omogoča razcvet zaradi izkoriščanja robustnosti omrežja in njegove široke sprejetosti. Ta dejavnik standardu omogoča tudi uporabo obstoječe infrastrukture omrežja, kot so denarnice in borze, ki podpirajo omrežje, zato ga je skupnost Bitcoin hitro sprejela.
 • Preprostost: Standard za žetone BRC-20 uporablja poenostavljen mehanizem tokenizacije, ki omogoča enostavno uporabo. To je v nasprotju z drugimi standardi žetonov, ki temeljijo na zapletenih pametnih pogodbah. To uporabnikom omogoča, da mintajo in prenašajo žetone BRC-20, ne da bi za to potrebovali specializirano tehnično znanje.
 • Varnost: Standard žetona BRC-20 se ponaša z visokim nivojem varnosti, in sicer zaradi inherentne robustnosti verige blokov Bitcoin, ki se je izkazala za eno najbolj varnih verig v industriji. Njegova decentralizirana narava, algoritemske tehnologije in mehanizem soglasja proof-of-work pomagajo okrepiti splošno varnost sistema.
 • Potencial za prihodnost: Ko bo več projektov sprejelo standard BRC-20, se bodo zagotovo pojavile inovacije in novi primeri uporabe. Ta dejavnik bo skupaj z veliko in raznoliko bazo uporabnikov omrežja zagotovo pritegnil pozornost razvijalcev, vlagateljev in uporabnikov ter sčasoma spodbudil širitev BRC-20.

Pomanjkljivosti BRC-20 standarda

 • Ni funkcionalnosti pametnih pogodb: V nasprotju z drugimi standardi žetonov, kot je standard ERC-20, standard BRC-20 nima podpore za pametne pogodbe. Ti delčki kode, ki temeljijo na verigi blokov, širijo spekter zmožnosti v verigah, ki jih podpirajo.
 • Trgovanje na CEX: Žetoni BRC-20 spodbujajo trgovanje na centraliziranih borzah (CEX), saj so na primer žetoni ORDI že kotirali na borzi Gate.io in Crypto.com. Čeprav s tem ni nič narobe, pa to ni v skladu z decentraliziranim etosom Bitcoina.
 • Preobremenjenost Bitcoin omrežja: Standard BRC-20 je odvisen od Bitcoin blockchaina, zato je podvržen notranjim omejitvam omrežja. Omejitve vključujejo majhno skalabilnost in nizke hitrosti transakcij. Te težave bodo postale še izrazitejše, ko se bo uporabnost verige blokov BRC-20 povečala, preobremenjenost pa poslabšala.

5 najboljših žetonov BRC-20

brc 20

No, zdaj ko žetone BRC-20 poznate, se verjetno sprašujete, kateri so najbolj »slavni« med njimi in ali se splača investirati v kriptovalute tega standarda. Medtem ko to ni finančni nasvet, vam spodaj predstavljamo 5 najbolj obetavnih BRC-20 žetonov.

1. Ordinals (ORDI)

Tržna kapitalizacija: 182 milijonov dolarjev

Ordinals (ORDI) velja za prvi BRC-20 žeton, ki deluje z napisi, zapisanimi v verigi blokov Bitcoin. Zahvaljujoč protokolu ORDI je mogoče informacije, kot so besedilo, slike, zvok in video, zapisati v najmanjšo enoto Bitcoina, satoshi. S skupno 2,1 kvadrilijona satošijev v Bitcoinu protokol ORDI odpira nove primere uporabe v obliki NFT in žetonov.

Zaradi navdušenja nad žetoni BRC-20 je bilo v enem dnevu izvedenih rekordnih 30.000 vpisov žetona Ordinal.

Kje lahko kupim ORDI?

ORDI je že na voljo na kar nekaj večjih kripto borzah, kot so KuCoin, OKX, Huobi in Crypto.com.

2. Pepe (PEPEBRC)

Tržna kapitalizacija: 4 milijone dolarjev

PEPEBRC je razmeroma nova kriptovaluta, ki je bila tiho uvedena 17. aprila v čast kralju memecoinov, PEPE. Ime lahko prepoznate po memu Pepe the Frog, ki ga je leta 2005 ustvaril umetnik Matt Furie. Vsekakor je med drugimi najbolj priljubljen žeton BRC20, ki je med drugim organiziral tudi več obdaritev (giveaway).

Kje lahko kupim PEPEBRC?

PEPEBRC je že na voljo na nekaterih večjih kripto borzah, kot sta BitMart in Gate.io, pa tudi Bitget.

3. Vampirix  (VMPX)

Tržna kapitalizacija: 5 milijonov dolarjev

Vampirix (VMPX) je žeton BRC-20, ki ga je ustvaril Jack Levin, vlagatelj in inženir programske opreme, znan po ustanovitvi podjetja ImageShack in zgodnjem delu pri Googlu. Je ustanovitelj številnih projektov kriptovalut, med drugim kriptovalute XEN, projekta družabnega Web 3.

Kje lahko kupim VMPX?

PEPEBRC je že na voljo na nekaterih kripto borzah, kot sta BitMart in Gate.io.

4. Meme  (MEME)

Tržna kapitalizacija: 2,4 milijona dolarjev

Še en BRC-20 žeton med top 5 po tržni kapitalizaciji je MEME, ki je tudi drugi ustvarjeni žeton BRC 20 v zgodovini. Z zalogo le 99.999 kosov in največjim mintom le 1 $MEME na napis je bila distribucija tega žetona dobro premišljena. Nič čudnega, da je bilo takoj po kovanju že več kot 2000 imetnikov kovancev $MEME, od takrat pa se številke hitro vzpenjajo.

Kje lahko kupim MEME?

MEME je  na voljo na nekaterih kripto borzah, kot sta BitMart in Gate.io.

5. Piza  (PIZA)

Tržna kapitalizacija: 1,7 milijona dolarjev

Kovanec PIZA je bil ustvarjen marca 2023 in temelji na standardu BRC20. Vsi kovanci PIZA so bili skovani do 30. aprila 2023. Navdih za to kriptožeton je bila prva kriptografska transakcija, ki je vključevala pico. Prav tako gre za meme kovanec brez notranje vrednosti ali finančne donosnosti; obstaja le za zabavo. Žeton nima uradnega časovnega načrta ali ekipe, ki bi ga podpirala.

Kje lahko kupim PIZA?

PIZA je  na voljo na nekaterih kripto borzah, kot sta BitGET in Gate.io.

V čem je razlika med BRC-20 in ERC-20?

Podobnost med BRC-20 in ERC-20 je v bistvu zgolj po imenu. ERC-20 je standard zamenljivih žetonov na Ethereumu z uporabo pametnih pogodb, medtem ko je BRC-20 pameten način za ustvarjanje polzamenljivih žetonov z uporabo vrstnih vpisov na Bitcoinu. BRC-20 je preprostejši in bolj omejen kot ERC-20 zaradi namerno omejene programirljivosti verige blokov Bitcoina.

Zakaj številni v blockchain skupnosti za BRC-20 žetone pravijo, da so kontroverzni?

Za to obstajata 2 osnovna razloga:

 1. Prvič, zaradi zgoraj omenjene zamašitve omrežja in povečanja pristojbin
 2. Drugi očitek nekaterih je, da žetoni in ordinali BRC-20 »onesnažujejo« verigo blokov s podatki, ki niso v skladu s Satoshijevim poslanstvom sistema za peer-to-peer prenos denarja. Za maksimaliste bitcoinov je vse drugo kot to neprimerna uporaba verige blokov bitcoinov.

Ali lahko žetone BRC-20 hranim v denarnici MetaMask?

Ne, saj denarnica MetaMask ne podpira omrežja Bitcoin in ordinalov. Ker Bitcoin ni združljiv z EVM, je mogoče žetone BRC-20 namestiti le v razširitvi brskalnika ali Bitcoin denarnici. Primer take denarnice je UniSat, prva odprtokodna denarnica z razširitvijo brskalnika za Bitcoin NFT-je.

Kripto denarnico UniSat lahko namestite in nato trgujete z BRC-20 žetoni po naslednjih korakih:

 • Odprite spletno stran UniSat na Unisat.io in prenesite razširitev za Chrome ali kripto denarnico.
 • Odprite denarnico in izberite možnost za ustvarjanje nove denarnice.
 • Za nadaljevanje boste morali ustvariti močno geslo. Prepričajte se, da uporabljate močno geslo, ki si ga lahko zapomnite.
 • Po potrditvi gesla bo družba UniSat ustvarila obnovitveni stavek iz 12 besed. Zapišite si besedno zvezo in jo shranite na varno, saj bo potrebna za obnovitev denarnice.
 • Naslednji poziv bo, da izberete omrežje. Za nadaljevanje izberite omrežje Taproot. Taproot je združljiv z žetoni BRC-20.
 • Zdaj lahko v denarnici UniSat trgujete z žetoni BRC-20.

Ko potegnemo črto

Z nadaljnjim razvojem in integracijami lahko žetoni BRC-20 odprejo nova vrata za projekte in aplikacije DeFi v ekosistemu Bitcoin. Vendar je tehnologija še vedno v eksperimentalni fazi in se lahko v prihodnosti sooči z izzivi.  Za zdaj je velika večina žetonov BRC-20 memecoinov. To pomeni, da nimajo uporabne vrednosti in da je njihova cena lahko zelo nestalna. Prav tako so lahko dovzetni za usklajene pump and dump sheme v družbenih medijih, ki hitro napihnejo ceno pred množično razprodajo in kasnejšim padcem cene. Če nameravate investirati v BRC-20 žetone, opravite lastno raziskavo in nikoli ne vložite več, kot ste pripravljeni izgubiti. Srečno!

Pogosta vprašanja

Kaj so BRC-20 žetoni?

Zakaj so BRC-20 žetoni povzročili preobremenjenost Bitcoin omrežja?

Lahko svoje BRC-20 žetone naložim na kripto denarnico Metamask ali borzo kriptovalut?

V kateri denarnici lahko shranim BRC-20 žetone?