Cena Bitcoina (BTC) zdrsnila pod 55.000 dolarjev

Home » Cena Bitcoina (BTC) zdrsnila pod 55.000 dolarjev
bitcoin cena
Foto: Adobe Stock

Bitcoin je padel na najnižjo vrednost po februarju, kar je sprožilo vrsto likvidacij. Je to najnižja točka, preden se dvignemo do novih rekordov? »HODL« je v tem trenutku najbrž najbolj priporočljiva taktika.

Cena Bitcoina je padla na najnižjo raven po februarju, kar je povzročilo vrsto likvidacij v vrednosti več sto milijonov dolarjev. Zaradi tega padca so likvidacije dolgih pozicij oziroma stav na rast cen po podatkih CoinMarketCap v zadnjih 24 urah presegle 500 milijonov dolarjev. To pomeni največji enodnevni padec trga od sredine aprila. Poleg tega so bile likvidirane tudi kratke pozicije v skupni vrednosti 80 milijonov dolarjev.

Do tega dogodka je prišlo, ko je cena bitcoina pozno v četrtek padla na najnižjo vrednost 55.000 dolarjev, v času pisanja tega članka pa se je kralj kriptovalut spustil celo na 53.982 dolarjev. Bitcoin se je s težavo zavihtel nad 60.000 dolarjev, saj ga ovirajo pomanjkanje zaupanja vlagateljev in zaskrbljenost zaradi prenosa 2,7 milijarde dolarjev iz hladnega shranjevanja stečajne mase Mt. Gox v neznano denarnico.

Cena Ethereuma (ETH) se je spustila še nižje in v času pisanja tega članka znaša 2.858 dolarjev. Fear & Greed index, ki kaže razpoloženje na trgu kruptovalut, pa je prvič v 6 mesecih pokazal strah in znaša 39.

Vlagatelje prestrašila tudi nemška vlada, ki namerava prodati zasežene Bitcoine

Tudi vztrajna prodaja nemške vlade, ki je včeraj na borze prenesla še 75 milijonov dolarjev bitcoinov, je navidezno prestrašila vlagatelje. Denarnica z oznako nemške vlade je prvič vzbudila sume prodaje bitcoinov 19. junija, ko je prenesla 6.500 BTC v vrednosti več kot 425 milijonov dolarjev. Prodaja preostalih imetij bi lahko negativno vplivala na ceno Bitcoina, zaradi česar je denarnica postala vroča tema med trgovci. Pred tem prvim prenosom je denarnica od februarja 2024 hranila skoraj 50.000 BTC. Ta sredstva naj bi bila zasežena upravljavcem spletne strani s piratskimi filmi Movie2k.

Junak te zgodbe pa bi lahko postal Justin Sun, ki je ponudil nakup 2,3 milijarde dolarjev vrednega Bitcoin imetja nemške vlade, da bi čim bolj zmanjšal vpliv na trg.

Eden glavnih razlogov za rdeče številke rudarji

Kripto analitik CryptoQuant pričakuje podoben dogodek v bližnji prihodnosti in navaja številne kazalnike, ki kažejo na kapitulacijo po obdobju intenzivnega prodajnega pritiska bitcoin rudarjev, ki se je zgodil po Bitcoin halvingu.

Dva kazalnika kapitulacije rudarjev sta padajoča hitrost in cena hasha (prihodek od rudarjenja na hash), ki sta se ta mesec občutno znižala. Od halvinga se je hashrate zmanjšal za 7,7 %, cena hashprice pa se približuje najnižjim vrednostim vseh časov. Hashrate meri moč rudarjenja v omrežju Bitcoin, cena hashprice pa se nanaša na prihodek, ki ga rudarji ustvarijo z enoto hashrate.

Rudarjem se je močno zmanjšal tudi dnevni prihodek, ki je z 79 milijonov dolarjev 6. marca padel na današnjih 29 milijonov dolarjev. To zmanjšanje je rudarje prisililo, da so izklopili svojo opremo, kar je posledično povzročilo padec hashrate.

Po poročilu CryptoQuant so se rudarji zaradi prepolovitve dnevnih prihodkov zmanjšali za 63%, pristojbine za transakcije pa so padle na 3,2 % vseh prihodkov. Trenutna raven kapitulacije rudarjev je zdaj primerljiva s tisto iz decembra 2022, ki je pomenila dno trga po zlomu kripto borze FTX.

Kako nizko še lahko pade vrednost Bitcoina?

Basile Maire, soustanovitelj decentralizirane borze D8X in nekdanji bančni strokovnjak za zakladništvo, meni, da so kratkoročni obeti za kripto trg bolj medvedji, vendar ne pretirano. K trenutnemu medvedjemu razpoloženju verjetno prispevajo makroekonomske razmere in negotovost v zvezi z ameriškimi volitvami. Ameriška centralna banka Federal Reserve je nakazala, da se inflacija na ameriškem trgu sicer morda umirja, vendar ostaja precej nad ciljno stopnjo, kar bi lahko vplivalo na verjetnost znižanja obrestnih mer v letošnjem letu.

Dolgotrajne visoke obrestne mere veljajo za neugodne za tvegana sredstva, kot je Bitcoin, saj so vlagatelji v takšnih razmerah običajno manj nagnjeni k temu, da bi svoje dolarje prenesli na trg. Vendar pa nekateri analitiki menijo, da bi lahko bil padec kratkotrajen. Maire ugotavlja, da trg opcij na bitcoin na podlagi julijskih iztekajočih se rokov kaže, da le malo udeležencev na trgu pričakuje, da bo bitcoin ta mesec padel pod 50.000 dolarjev. Opcije so zbrane med 50.000 in 60.000 USD, pri čemer je večji obseg blizu 60.000 USD.

To kaže, da tisti, ki odpirajo opcijske pogodbe, s katerimi se stavi na prihodnjo ceno Bitcoina, menijo, da je bolj verjetno, da bo Bitcoin mesec končal blizu 60.000 USD. Drugi analitiki imajo drugačno stališče. Alex Kuptsikevich, višji tržni analitik podjetja FxPro, meni, da je bolj verjetno, da bo cena Bitcoina padla na 51.500 USD, kot da bi se dvignila na 65.800 USD. Kot “februarsko konsolidacijsko območje”, torej cenovno točko, pri kateri se je februarja zgodilo največ nakupov Bitcoina, opredeljuje 50.000 USD in predlaga, da bi to lahko bil naslednji cilj Bitcoina.

Nekatere največje naložbe v bitcoine so po januarski odobritvi Bitcoin ETF zdaj iz ETF-jev. Vendar pa Bitcoin na področju tradicionalnih financ ostaja izjema. Kripto ETF-ji so med najbolj volatilnimi naložbami v tradicionalnem portfelju, ki običajno vključuje obveznice, razpršene delnice in blago. Zato je, ko morajo upravitelji portfeljev prodati najbolj tvegana sredstva, kriptovaluta pogosto glavni kandidat.

Medtem ko se kratkoročni obeti morda zdijo slabi, so analitiki bolj optimistični glede srednjeročne napovedi. Kljub nedavnemu popravku trg opcij kaže veliko zanimanje za dolgoročne opcije z izvršno vrednostjo od 100.000 do 120.000 USD, kar kaže na nagnjenost k rasti cene Bitcoina. Po mnenju kar uglednega portala QCP Capital to kaže na morebitno nadaljevanje rasti cene do konca leta.

Z drugimi besedami, HODL je v tem trenutku priporočljiva taktika. Medtem ko je bila ta strategija uspešna za zgodnje kupce bitcoinov, pa tisti, ki so kupili na vrhuncu marca lani, zagotovo čutijo bolečino.

Morda vas bo zanimalo: