Cena Bitcoina končno prebila 30.000 dolarjev. So biki nazaj?

Home » Cena Bitcoina končno prebila 30.000 dolarjev. So biki nazaj?
bitcoin

Bitcoin je končno prebil mejo 30.000 dolarjev. Je to le »relief rally« ali smo priča spreobrnjenemu sentimentu na kripto trgu?

Kralj kriptovalut Bitcoin (BTC) je v zadnjih nekaj letih doživljal volatilno vožnjo z vlakcem smrti in marsikaterega kripto vlagatelja popeljal s sabo. Vendar nedavni dogodki (kot so govorice o Bitcoin ETF) kažejo na pomemben premik v dinamiki trga. Danes bomo »seciral« nedavni porast cene Bitcoina do 30.000 dolarjev in dejavnike, ki prispevajo k njegovemu bikovskemu zagonu.

Bitcoin se zadnje čase zgleduje po tradicionalnih sredstvih, občutljivih na obrestne mere, kot je zlato. Kriptovaluta je med nedavnim azijskim trgovanjem dosegla najvišjo vrednost 30.797 USD, kar je najvišja vrednost po 15. juliju. Ta vzpon je še posebej omembe vreden, saj se je zgodil v času, ko je zlato, še eno na obrestne mere občutljivo sredstvo, zabeležilo 6,7% rast. K temu bikovskemu zagonu so prispevali dejavniki, kot so geopolitične napetosti in špekulacije o koncu cikla zaostrovanja ameriške centralne banke Federal Reserve. Zdi se, da je trenutna gospodarska situacija, ki jo zaznamujejo potencialni inflacijski pritiski in možnost prekinitve zviševanja obrestnih mer s strani ameriške centralne banke Federal Reserve, naklonjena sredstvom, kot sta zlato in Bitcoin.

Odziv trga kriptovalut na to, da je bitcoin presegel mejo 30.000 dolarjev, je bil nadvse pozitiven, pri čemer mnogi menijo, da bo kriptovaluta sčasoma prebila ključno raven odpora.

Se je začela kripto pomlad?

S tem vprašanjem se je v svojem novem poročilu ukvarjala priznana banka Morgan Stanley. Poročilo navaja, da je treba upoštevati več ključnih dejavnikov, da bi ugotovili, ali je nastopila kripto pomlad. Zgodovinski vzorci razkrivajo, da se dno Bitcoina v prejšnjih kripto zimah običajno pojavi približno 12 do 14 mesecev po vrhuncu, kar ponuja časovnico za tržne cikle.

Drugi ključni dejavnik je merjenje upada vrednosti Bitcoina od njegovega zgodovinskega viška. V preteklih kripto zimah se je cena Bitcoina od svojih prejšnjih najvišjih vrednosti znižale za približno 83%. Pomemben znak je tudi obnašanje Bitcoin rudarjev, še posebej, ko jih veliko ustavi delovanje zaradi finančnih neuspehov, saj se Bitcoin približuje najnižji točki v preteklih ciklih. To vedenje se spremlja z metriko “težavnost bitcoinov”, ki meri enostavnost rudarjenja. Padec te metrike kaže, da se cikel približuje dnu.

Še ena ključna metrika je t.i. “Bitcoin Price-to-Thermocap Multiple“. “Thermocap” izračuna kumulativno naložbo v Bitcoin od njegovega začetka. Nižje razmerje kaže na najnižjo vrednost, medtem ko višje kaže na tržni vrh.

V poročilu je omenjeno tudi, da lahko določena gibanja cen nakazujejo na zaključek ali začetek tržnega cikla. Običajno 50% porast cene Bitcoina od najnižje vrednosti kaže na padec. Vendar pa so bili tudi primeri, ko je temu zvišanju sledil opazen padec cene.

Avtor knjige »Bogati očka, revni očka«: »Cena Bitcoina gre do 135.000 dolarjev«

Robert Kiyosaki, avtor knjižne uspešnice “Bogati očka, revni očka”, je napovedal, da bo glede na trenutni sentiment trga naslednja ciljna cena bitcoina 135.000 dolarjev. Kiyosaki je optimističen tudi glede zlata in srebra, saj meni, da bi lahko zlato kmalu preseglo mejo 2.100 USD, po dolgoročni napovedi pa naj bi doseglo 3.700 USD.

Sicer pa je Kiyosakija dobro jemati z rezervoV začetku leta je na primer napovedal, da bo Bitcoin do leta 2025 dosegel 500.000 dolarjev. Pred tem je napovedal, da bo cena Bitcoina v bližnji prihodnosti znašala 120.000 dolarjev. Kiyosakijeva stališča se ujemajo s stališči finančnih institucij, kot je Standard Chartered Bank, ki je prav tako napovedala, da bo cena Bitcoina do konca leta 2024 znašala 120.000 dolarjev. Pogosto poudarja pomen sredstev, kot so Bitcoin, zlato in srebro, kot varoval pred morebitnimi gospodarskimi upadi, ki bi jih povzročile vladne odločitve. Kiyosaki vlagateljem svetuje, naj ne upoštevajo le prihodnjih cen teh sredstev, temveč tudi svoje trenutno imetje. Posvaril je tudi pred morebitnim zlomom borznega trga in namignil, da bi lahko padec borznih trgov, obveznic in nepremičnin ljudi spodbudil k premoženju, kot so bitcoin, zlato in srebro.

No, napoved za 135.000 dolarjev se sicer zdi zelo optimistična, a Kiyosaki je kar dosledno zagovarjal potencial Bitcoina kot dolgoročne naložbe. Malo »hopiuma« pa v teh časih ne škodi.

Binance

Nizke provizije, široka ponudba ...

Binance
4.8/5