Cena Bitcoina: Nas po odobritvi Bitcoin ETF čaka padec cene vse do 30.000 dolarjev?

Home » Cena Bitcoina: Nas po odobritvi Bitcoin ETF čaka padec cene vse do 30.000 dolarjev?
bitcoin

Čeprav bo odobritev Bitcoin ETF lahko pomenila pomemben mejnik v adopciji Bitcoina, se pojavlja tudi vprašanje o njegovem neposrednem vplivu na kripto trg. Ali bo šlo za »sell the news« dogodek in padec cene Bitcoina?

Leta 2023 se je cena Bitcoina (BTC) povečala za izjemnih 160%, k čemur je v veliki meri pripomogel optimizem zaradi pričakovane odobritve ameriške komisije za trg vrednostnih papirjev (SEC) za Bitcoin ETF. Ta optimizem odraža širši premik razpoloženja od mračne kripto zime iz leta 2022, za katerega je bil značilen velik izbris 1,5 bilijona dolarjev premoženja na kripto trgih, k bolj »požrešnim« pogledom in zelenim svečam. Pričakovanje odobritve ETF velja za ključno gonilo tega premika, ki bi lahko sprostilo skladen naložbeni kanal za običajne vlagatelje in dodalo pomembno vrednost tržni kapitalizaciji Bitcoina. Po nekaterih ocenah, naj bi to odprlo vrata do kripto trga kar 30 bilijonov dolarjev novega premoženja. Ta priliv bi lahko ceno Bitcoina znatno zvišal, saj ocene kažejo, da bi se lahko v prvem letu po odobritvi ETF povečala za +74,1 %. To bi pomenilo znatno povečanje vrednosti Bitcoina, ki bi se lahko v enem letu s 44.000 USD dvignil na približno 76.500 USD ali celo prebil magično mejo 100.000 dolarjev.

Analitiki Bloomberg Intelligence pripisujejo 90% verjetnost, da bo ameriška komisija za trg vrednostnih papirjev v prvem četrtletju leta 2024 odobrila Bitcoin ETF.

Dolgoročni vpliv Bitcoin ETF-jev presega takojšnje zvišanje cen. Z razširitvijo lastniške baze na nove vrste institucij bi lahko Bitcoin Spot ETF-ji oslabili vpliv velikih imetnikov bitcoinov, kar bi lahko zmanjšalo nestanovitnost trga in tveganje tržne manipulacije. Vendar pa se tudi špekulira, da bi lahko ti ETF-ji uvedli nove vire nestanovitnosti, zlasti če vključujejo »ustvarjanje denarja« za delnice, kar bi vodilo k povečanim trgovalnim dejavnostim in arbitražnim priložnostim.

»Sell the news« scenarij bi lahko ceno Bitcoina spustil vse do 30.000 dolarjev

Obstaja pa tudi nasprotno mnenje, ki kaže, da bi dejanska odobritev Bitcoin ETF lahko vodila do dogodka »Sell the news« oz. »Prodaj novico«. Ta pojav se pojavi, ko se cena sredstva v pričakovanju dogodka poveča, po dogodku pa pade, saj vlagatelji izkoristijo kopičenje in prodajo z dobičkom. CryptoQuant, ki se ukvarja s podatki na verigi, opozarja, da bi se cena bitcoina po morebitni odobritvi ETF lahko znašle pod pritiskom navzdol in se morda popravile na nižje ravni, saj bi vlagatelji izkoristili dobiček iz nedavne rasti.

Kljub tem pomislekom bi lahko imela odobritev Bitcoin ETF zagotoco pozitivne dolgoročne posledice za trg kriptovalut. Pri CryptoQuant domnevajo, da bi lahko odobritev k tržni kapici kripto trga dodala vrtoglavih 1 bilijon dolarjev, kar bi pomenilo temeljito spremembo v dinamiki trga in razpoloženju vlagateljev. Ta poteza ne bi le poudarila vse večjega sprejemanja bitcoina kot legitimnega finančnega sredstva, temveč bi lahko tudi spodbudila nadaljnje institucionalne naložbe v sektor kriptovalut.

KuCoin

Welcome Gift Pack do 700 USDT!

KuCoin
4.8/5