Cena Bitcoina spet pod 25.000, altcoini zaviti v rdeče

Home » Cena Bitcoina spet pod 25.000, altcoini zaviti v rdeče
bitcoin

Kripto trg se je spet spustil v rdeče številke, ko so pri propadli borzi FTX napovedali razprodajo svojih kriptovalut v vrednosti 3,4 milijarde dolarjev.

Neslavno propadla kripto borza FTX bo verjetno prodala vsaj 3,4 milijarde dolarjev kriptovalut, da bo lahko uporabnikom namesto žetonov vrnil fiat valuto, kar bi moralo do konca leta ustvariti previs za altcoine. Analitiki so opozorili, da je FTX 24. avgusta predlagal, da za upravitelja naložb, ki bo nadzoroval prodajo njegovih izterjanih kriptovalut, imenuje družbo Galaxy Digital Capital Management, na čelu katere sedi Mike Novogratz.

Po tem načrtu bi lahko premoženje FTX vsak teden prodala le za največ 100 milijonov dolarjev svojih žetonov; vendar bi se ta omejitev lahko zvišala na 200 milijonov dolarjev na podlagi posameznega žetona. To pomeni, da bo borza v stečaju sredstva prodajala do konca leta 2023. Poleg tega FTX ni edini večji prodajalec na trgu, saj so tudi kripto skladi tveganega kapitala (VC) pod velikim pritiskom, da vlagateljem vrnejo sredstva. Ti skladi tveganega kapitala bodo verjetno ostali ključni prodajalci altcoinov in se morajo izplačati.

FTX ima tudi 560 milijonov dolarjev v BTC in več sto milijonov dolarjev v manj znanih nelikvidnih mikrotokih.

Na udaru altcoini, predvsem Solana (SOL)

Posledično je v paniko (Fear & Greed indeks je v torek znašal 32) padel celoten kripto trg. Bitcoin (BTC) se je spustil pod 25.000 dolarjev, Ethereum (ETH) pa je padel za 3% na 1560 dolarjev. Altcoini dosegajo še slabše rezultate, na čelu s Solanovim SOL z več kot 8% padcem. V zadnjih tednih osupljivo uspešni Toncoinov TON in priljubljena plast 2 Arbitrum (ARB) sta padla za podoben znesek, Ripplov XRP pa je utrpel 5% izgubo.

Cena Solane (SOL) se sooča z največjim pritiskom, saj ima FTX v lasti 1,16 milijarde dolarjev tega žetona. Po podatkih analitikov je to skoraj 16% njegove ponudbe v obtoku. SOL se je z ravni 19 dolarjev z naraščajočim obsegom zrušila, so zapisali pri Matrixport in to potezo označil kot “zaskrbljujočo” ter potencialno odprl pot za nadaljnje padce do naslednjih ravni podpore pri 15 dolarjih in nato pri 10 dolarjih.

Po navedbah istega analitika bi lahko cena ETH še naprej padala, saj rast prihodkov protokola ne bo uspešna. Tehnično gledano smo zaradi preboja 1650 dolarjev pri ETH izjemno previdni in lahko si celo predstavljamo scenarij, po katerem bi se cene do konca leta znatno znižale. Padec pod 1.500 dolarjev bi lahko vrnil idejo, da bi se lahko cena Ethereuma spustila do 1.000 dolarjev.

Podobne napovedi sledijo za ApeCoin (APE), ki je še ena kriptovaluta v lasti vlagateljev tveganega kapitala, katere odblokiranje je načrtovano za 17. september. Poročilo navaja, da bo to predstavljalo 11 % žetonov v obtoku. Po prejšnjem odblokiranju 4,2% APE 17. avgusta so se cene znižale za 24%. Ker je tokratna odklenitev večja, se pričakuje, da se bodo cene še naprej zniževale. Za 20. oktober je načrtovan še en večji odklep žetona Axie Infinity (AXS), ko bo sproščenih 11% AXS. Od zadnjega takšnega dogodka, 22. julija, se je AXS znižal za 32%.