Cena Bitcoina zaradi pritiska rudarjev pod 60.000 dolarjev?

Home » Cena Bitcoina zaradi pritiska rudarjev pod 60.000 dolarjev?
bitcoin cena

Cena Bitcoina se že dlje časa vrti pod 70.000 dolarji, analitiki pa vse bolj opozarjajo na kratkoročni medvedji cilj pri 60.000 USD, predvsem zaradi znatnih razprodaj rudarjev in vse manjšega povpraševanja institucionalnih vlagateljev. Medtem se altcoinom piše še slabše.

Trgovci v prihodnjih tednih pričakujejo večji popravek cene bitcoina (BTC) kljub močnemu delniškemu trgu in ugodni politiki ZDA na področju kriptovalut. To pripisujejo prodajnim aktivnostim rudarjev in splošnemu pobiranju dobičkov.

Alex Kuptsikevich, višji tržni analitik družbe FxPro, je opozoril, da nov val moči dolarja in povpraševanja po delnicah zmanjšuje povpraševanje po tveganih sredstvih, kar vodi v zaporedje padajočih dnevnih najvišjih vrednosti za bitcoin. Bitcoin vztrajno preizkuša moč 50-dnevnega drsečega povprečja, vendar nima zadostnega razloga, da bi se potopil nižje. To vztrajno preizkušanje medvede pripravlja na hiter uspeh, saj je njihov naslednji cilj pri 60.000 dolarjih.

Rudarji prodajajo svoje zaloge Bitcoina

V zadnjih mesecih so rudarji bitcoinov prodali precejšnje količine BTC, kar je prispevalo k medvedjemu razpoloženju na trgu. Med 31. januarjem in 22. februarjem 2024 so rudarji prodali približno 160.000 BTC v vrednosti približno 8,2 milijarde USD. Ta razprodaja je bila povezana s prihajajočim dogodkom razpolovitve, načrtovanim za april 2024, ki bo zmanjšal nagrade za rudarjenje in potencialno povečal operativne pritiske na rudarje. V preteklosti so takšne razprodaje pred halvingom vodile do pomembnih popravkov cen na trgu bitcoinov.

Od maja se neto stanje rudarjev bitcoinov – priliv BTC minus odliv BTC – postopoma zmanjšuje, kar kaže na strožje poslovanje po aprilski razpolovitvi omrežja bitcoin. Naraščajoči neto odlivi BTC s strani rudarjev morda ne pritiskajo nujno na ceno bitcoina, temveč se cene nagibajo k stagnaciji. Podatki na verigi, ki jih je prikazal portal CryptoQuant, so pokazali povečanje prenosov BTC iz rudarskih bazenov na kripto borze, ki so 9. junija dosegli dvomesečno višino. Poleg tega se je prodaja prek profesionalnih »borznih okenc« povečala na največji dnevni obseg od konca marca.

Vpliv Bitcoin ETF

Začetni vzpon cene bitcoina v začetku tega leta so delno spodbudili veliki prilivi v Bitcoin ETF sklade. Vendar je v zadnjih tednih povpraševanje po ETF upadlo, saj ni dohajalo prodajnega pritiska rudarjev. Na primer, v enem samem tednu so Bitcoin EtF skladi zbrali le 4680 BTC, kar je 73% zmanjšanje glede na 17480 BTC v prejšnjem tednu. To zmanjšanje dejavnosti institucionalnih nakupov je še dodatno prispevalo k medvedjim napovedim.

Razpoloženje na trgu in ključne ravni podpore

Razpoloženje na trgu ostaja previdno, saj se trgovci osredotočajo na ključne ravni podpore. Oznaka 60.000 USD je kritična psihološka raven, ki bi lahko ob kršitvi sprožila nadaljnje razprodaje in paniko na trgu. Analitiki poudarjajo, da bi lahko neuspeh pri ohranjanju te podpore povzročil širšo razprodajo, kar bi cene bitcoinov potisnilo pod 60.000 USD. Nasprotno pa bi lahko preboj nad odpornostno raven 65.000 USD obnovil bikovski zagon in stabiliziral trg.

Altcoinom se piše mnogo slabše

Bitcoin se je v sredo z 68.000 USD povzpel na 70.000 USD, saj je bil majski indeks cen življenjskih potrebščin v ZDA nižji od pričakovanega. Vendar se je cena v četrtek hitro znižala, potem ko je Zvezni odbor za odprti trg (FOMC) znižal napoved znižanja obrestnih mer za letošnje leto s trikrat na samo enkrat. Glavni žetoni, kot so Binance Coin (BNB), Ripple (XRP) in Solana (SOL), so od ponedeljka padli za več kot 10%, medtem ko so memecoini, kot sta Dogecoin (DOGE) in Shiba Inu (SHIB), izgubili 15%.

KuCoin

Welcome Gift Pack do 700 USDT!

KuCoin
4.8/5