Cena Ethereuma kmalu čez 10.000 dolarjev?

Home » Cena Ethereuma kmalu čez 10.000 dolarjev?

Medtem ko je cena Bitcoina že dosegla novo rekordno vrednost, pa Ethereum zaenkrat zaostaja. Toda analitiki pravijo, da je Ethereumov bik za vogalom.

Uvedba Bitcoin ETF so pognali kralja kriptovalut do novega rekorda cene pri 71.000 še pred halvingom ter celotno kriptosfero ponovno postavili na naslovnice mainstream medijev. In medtem ko Bitcoin uživa slavo pod žarometom, se zdi, da druga največja kriptovaluta Ethereum (ETH) zaostaja. V času pisanja tega članka cena etra znaša 3.900 dolarjev, kar je kar nekaj nižje od najvišje cene 4.891 dolar.

Toda situacija bi se lahko hitro obrnila. Juan Leon iz priznanega kripto podjetja Bitwise meni, da bi lahko leta 2024 cena Ethereuma več kot podvojila svojo vrednost in potencialno dosegla ali presegla 8.000 do 10.000 dolarjev. Kljub prevladi Bitcoina Leon izpostavlja prihajajoče katalizatorje za Ethereum, vključno z nadgradnjo Dencun, ki naj bi znižala stroške transakcij v omrežjih plasti 2, povečala aktivnost in pritegnila široko zanimanje potrošnikov. Pozitivni učinek teh dogodkov se bo predvidoma pokazal v tednih in mesecih po nadgradnji.

Na mizi tudi Ethereum ETF?

Dodaten katalizator je potencialna odobritev Ethereum ETF, saj se rok za regulativno odločitev približuje – in sicer je postavljen v maju. Možnosti za odobritev niso tako jasne, kot so bile v primeru Bitcoin ETF v začetku leta, vendar bo ta možnost prinesla razburjenje za ether. Možnosti za odobritev pri Bitwise ocenjujejo na 50-60 %, so pa prepričani, da se bo to zgodilo “prej ali slej”.

Morebitna odobritev bi povečala privlačnost etherja med konservativnejšimi, institucionalnimi vlagatelji, tako kot so novi promptni ETF-i za bitcoin, ki so bili uvedeni januarja, pritegnili veliko povpraševanje vlagateljev in zbrali skoraj 9 milijard dolarjev neto prilivov ter posledično pognali ceno Bitcoino do rekorda več kot mesec in pol pred halvingom. Višje cene ETH podpirajo tudi deflacijska ponudba etra, razmah stakinga, in vse večja dejavnost decentraliziranih financ (DeFi), je v poročilu prejšnji mesec navedla borznoposredniška družba Bernstein.

Kdaj bo cena Ethereuma dosegla nov rekord?

Medtem ko je BTC ta teden že dosegel novo rekordno vrednost in prebil 70.000 dolarjev, ether zaostaja in je še vedno približno 20% nižji od rekordne vrednosti iz leta 2021. To je podobno, kot se je odvijal prejšnji tržni cikel, ko je bitcoin – kot najstarejša kriptovaluta z največjo tržno kapitalizacijo – vodil okrevanje trga z dna, ether in manjše kriptovalute pa so zaostajale.

Konec novembra 2020 je BTC trkal na najvišjo vrednost vseh časov pri 19.000 USD, medtem ko je ETH nihal pod 600 USD, kar je približno 60% manj od najvišje vrednosti iz leta 2018. Nekaj tednov pozneje, ko je BTC odločno presegel svojo nekdanjo rekordno ceno, se je ETH podal na večmesečni cenovni pohod in maja končno dosegel vrh v višini 4.400 USD.

Če je zgodovina kakšen pokazatelj, je Ethereumov čas za vogalom.

KuCoin

Welcome Gift Pack do 700 USDT!

KuCoin
4.8/5