Napoved cene Rippla 2024: Bo XRP končno dosegel nov rekord? Vprašali smo tudi ChatGPT

Home » Napoved cene Rippla 2024: Bo XRP končno dosegel nov rekord? Vprašali smo tudi ChatGPT
cena xrp napoved 2024

Mnogi menijo, da lahko Ripple (XRP) spremeni pravila igre na področju mednarodnih financ. Medtem ko se je v prejšnjem bull runu boril z ameriškim SEC, pa je zdaj dobil tožbo. Bo 2024 leto preporoda XRP? Kaj pravi Chat GPT?

Ripple – speči velikan, ki se je vrnil v igro

Medtem ko Bitcoin (BTC) in Ethereum (ETH) polnita naslovnice že od samega začetka kripto poti, pa je en igralec izostal. Govorimo o Ripple (XRP), ki je v 2018 bull runu hodil ob boku največjih dveh kriptovalut, dokler ga ni v svoje pesti dobil ameriški SEC, s katerim se je boril do pred kratkim. In zmagal.

Ripple je pomemben igralec na področju kriptovalut, ki ga odlikuje predvsem usmerjenost v revolucionarno spreminjanje čezmejnih plačil. V nasprotju z decentraliziranim etosom številnih digitalnih valut Ripple deluje na centraliziranem protokolu, katerega cilj je omogočiti hitre in stroškovno učinkovite mednarodne transakcije. Njegova izvirna kriptovaluta XRP deluje kot most v omrežju Ripple, ki omogoča pretvorbo valut in takojšnje poravnave. Transakcijski protokol Ripple (RTXP) se je uradno začel uporabljati leta 2012, leto kasneje pa se je preimenoval v Ripple Labs. No, na koncu se je  Ripple Labs leta 2015 ponovno preimenovalo v Ripple

Ripple se je precej uveljavil v finančnih institucijah, čeprav še vedno krmari po zapletenem področju regulativnega nadzora. Kljub njegovemu potencialu za racionalizacijo svetovnih financ sta Ripplova koncentrirana distribucija kovancev in centralizacija sporni točki v kripto skupnosti. Ker se pokrajina razvija, je Ripplova pot naprej odvisna od njegove sposobnosti usklajevanja inovacij s skladnostjo z zakonodajo.

KuCoin

Welcome Gift Pack do 700 USDT!

Ripple (XRP): Zgodovina cene

Po podatkih portala CoinGecko je začetna cena kovanca XRP leta 2013 znašala 0,005875 USD, po kratki bikovski seriji novembra 2013 pa se je njegova cena povzpela na 0,05238 USD. Po tem je cena kovanca padla in se do drugega četrtletja 2017, ko se je povzpela na 0,3532 USD, še naprej gibala večinoma pod 0,01 USD.

Na začetku je cena XRP ostala razmeroma nizka, vendar je v času razcveta kriptovalut leta 2017 začela pridobivati pomemben zagon. XRP je nato dosegel je najvišjo vrednost vseh časov 3,84 USD na vrhu 2018 bikovskega trga, kar je neverjetna rast z njegovim skromnim začetkom pri 0,0028021 USD. Vendar je sledil kripto medvedji trg, na katerem je XRP dosegel najnižjo vrednost 0,1432 USD.

V zadnjem mesecu leta 2020 se je Ripple soočil s tožbo SEC, ki ga je obtožila ponujanja neregistriranih vrednostnih papirjev. Posledično XRP med bikovskim trgom leta 2021 ni uspelo postaviti novega zgodovinskega vrha, saj je dosegel najvišjo vrednost 1,9637 USD. Potem ko je aprila 2021 dosegel ta vrh, je XRP začel padati. Ta medvedji vzorec je nato vztrajal kar nekaj časa. Leto 2022 je bilo zelo slabo, ne le za XRP, temveč za vse kriptovalute. Bikovski trg iz leta 2021 se je ustavil, njegov učinek pa je bil zelo velik, kar je privedlo do drastičnega padca cene XRP. V prvem mesecu leta 2022 je imel kovanec ceno 0,84 USD, vendar je cena skozi vse leto drastično padala.

Ripple cena 2023

Začetek leta 2023 je bil za XRP še posebej pomemben, saj je bil XRP v primerjavi z drugimi glavnimi kriptovalutami zelo uspešen. Medtem ko je vrednost altcoinov, kot sta Cardano (ADA) in Dogecoin (DOGE), upadla, je vrednost XRP narasla. To rast so spodbudile pravne zmage podjetja Ripple, zlasti ključna julijska sodba ameriškega okrožnega sodišča, ki je ugotovilo, da sekundarna prodaja premoženja XRP ne predstavlja transakcij z vrednostnimi papirji. Odločitev je bila katalizator za XRP, katerega vrednost je narasla na 0,931 USD. Vendar cena XRP ni ohranila najvišje vrednosti iz sredine leta in se je nekoliko umaknila ter se ustalila okoli vrednosti 0,55 USD. Kljub temu je uspešnost te kriptovalute v primerjavi z drugimi kriptovalutami še vedno solidna.

Prav tako je navedba ameriške komisije za vrednostne papirje in borzo (SEC), da odstopa od postopkov proti vodilnim delavcem družbe Ripple, vlila nov optimizem za ugodno rešitev. Skupnost kriptovalut to morebitno poravnavo pozorno spremlja, saj bi lahko imela daljnosežne učinke na regulativno obravnavo kriptovalut in spodbujanje inovacij na področju kriptovalut.

Ripple je leta 2023 sklenil pomembna partnerstva

Pozitivno gibanje cene XRP so spodbudile tudi novice o Ripplovih partnerstvih, saj je podjetje pridobilo ključna dovoljenja za delovanje in ponujanje storitev v Gruziji in Dubaju. Ripple je v začetku novembra 2023 sporočil, da je dubajski organ za finančne storitve (DFSA) odobril XRP v okviru svojega režima virtualnega premoženja, kar je licenciranim podjetjem v mednarodnem finančnem centru Dubaj, finančnem peskovniku, omogočilo vključitev in ponujanje XRP strankam kot del njihovih kripto storitev. Istega meseca je podjetje sporočilo, da bo začelo sodelovati z Nacionalno banko Gruzije (NBG) pri pilotnem projektu digitalnega larija (GEL), ki bo uporabljal platformo digitalne valute centralne banke (CBDC) podjetja.

Hong Kong in Tajvan že uporabljata storitev CBDC, ki je začela delovati maja 2023. Institucije lahko platformo uporabljajo za upravljanje in prilagajanje celotnega življenjskega cikla CBDC, ki vključuje kovanje, distribucijo, odkup in sežig žetonov. Centralne banke pa lahko izdajo tako veleprodajne kot maloprodajne CBDC, s katerimi je mogoče opravljati tudi transakcije brez povezave.

Ripple napoved cene 2024: XRP spet čez 3 dolarje?

Medtem ko je Ripple zmagal bitko proti SEC, vojne še ni dobil. V letu 2023 je zadeva močno napredovala, sojenje pa je bilo napovedano za april 2024. Vendar se lahko SEC pritoži na vsako sprejeto odločitev. Ključni trenutek se je zgodil 13. julija 2023, ko je sodnik odločil, da prodaja XRP na borzah s strani podjetja Ripple Labs ni kršila zakonodaje o vrednostnih papirjih, kar je tisti dan povzročilo 73% porast vrednosti XRP. Vendar si je 17. avgusta SEC zagotovila pravico do vmesne pritožbe, zaradi česar zadeva ni bila rešena, oba dogodka pa sta pomembno vplivala na tržno ceno XRP. Ta pravna bitka je sicer osredotočena na ZDA, vendar ima globalne posledice za vlagatelje in regulativne okvire na mednarodni ravni. 

Prevladujoče mnenje se nagiba k zmagi Rippla nad SEC. Če bo Ripple zmagal, bo XRP edina kriptovaluta, ki bo sodno potrdila svoj status zunaj statusa vrednostnega papirja, kar lahko spodbudi bikovski odziv trga. Nasprotno pa bi lahko zmaga SEC leta 2024 pomenila hudo neuspeh za XRP, vključno z visoko denarno kaznijo za Ripple. Ker je veriga blokov XRP odprtokodna in jo neodvisno vzdržujejo potrjevalci, to kljub temu ne bi vplivalo na njeno delovanje. Poleg tega se po Bitcoin halvingu leta 2024 pričakuje vzpon trga kriptovalut, kar bi lahko povečalo dobičke XRP, če bo Ripplov pravni izid pozitiven.

Glede na vse opisano bi XRP lahko do konca leta 2024 dosegel 1,80 USD, potencialno pa bi lahko dosegel najvišjo vrednost 3,10 USD, odvisno od razrešitve tožbe in tržnih gibanj. 

Ripple napoved cene 2025

Številni navdušenci v skupnosti XRP imajo visoka pričakovanja glede vrednosti kriptovalute ob naslednjem bikovskem trgu. Vendar pa bi lahko način distribucije XRP deloval kot omejitev.

Trenutno je v obtoku le približno 54% od skupne 100 milijardne zaloge kriptovalute XRP. Preostanek je zavarovan v pametnih pogodbah, pri čemer je mesečno predvidena sprostitev ene milijarde žetonov. Ta postavitev kaže, da bi lahko bila celotna zaloga pripravljena za trg v naslednjih štirih letih. Ripple s prodajo teh žetonov na prostem trgu (OTC) blaži morebitne motnje v ceni, kljub temu pa ostaja zaskrbljenost, da bi se v prihodnosti zaradi teh sprostitev lahko povečal pritisk na trg.

Poleg tega je bilo ustanoviteljem Rippla dodeljenih 20 % žetonov, po podatkih CoinCarp pa ima 100 največjih imetnikov 33% žetonov v obtoku, kar sproža vprašanja o centralizaciji. Pomisleki presegajo distribucijo in se nanašajo tudi na samo arhitekturo verige blokov, saj se pojavljajo kritike glede njene centralizacije. Ustanovitelj Ethereuma Vitalik Buterin je na primer v intervjuju iz leta 2022 XRP označil za »popolnoma centraliziran«. Kljub takšnim izzivom so obeti za XRP do leta 2025 še vedno dobri, saj ga krepijo jasen primer uporabe in vzpostavljena partnerstva s številnimi bankami, vladami in korporacijami.

Ob vsem povedanim in ob pričakovanju bikovskega trga bi se lahko XRP cena povzpela do 8,5 USD.

Ripple napoved cene 2030

Ne glede na nadzor regulatorjev in razprave o centralizaciji je XRP zaradi svoje prepričljive uporabe za globalne transakcije eden najbolj uspešnih altcoinov. Ripplovo sodelovanje z banko Santander in več kot dvesto finančnimi subjekti po vsem svetu poudarja robustno uporabo XRP in nakazuje njegovo veliko vrednost v prihodnosti. S prihodom CBDC bi se lahko pomen XRP še povečal, saj bi postal ključni posrednik za stroškovno učinkovite in hitre izmenjave med različnimi CBDC.

Če pogledamo v prihodnost do leta 2030, se zdi, da se bo vrednost XRP kljub negotovosti in nestanovitnosti, ki sta značilni za kriptovalute, povečevala. Vidik centralizacije predstavlja divjo karto, zlasti zaradi tekočega sodnega spora družbe Ripple Labs z ameriško komisijo za vrednostne papirje in borzo (SEC), ki bi lahko pomembno vplival na uspešnost veriženja blokov XRP. Ob upoštevanju teh dejavnikov napovedi kažejo, da bo povprečna vrednost XRP do konca leta 2030 znašala 6 USD, pri čemer se lahko povzpne na 9 USD.

Kaj o ceni Rippla (XRP) pravi ChatGPT?

XRP cena: Optimistični scenarij 2024

Ob pogledu na leto 2024, ko je trenutna cena XRP 0,69 USD, je v zraku čutiti pričakovanje. Šepetanje v industriji in strokovne analize kažejo na bikovski trend za Ripplov lastni žeton. Sklop dejavnikov, kot sta vzpon trga kriptovalut po halvingu in Ripplov poglobljeni prodor v svetovno finančno infrastrukturo, bi lahko poskrbel, da bi XRP dosegel opazen napredek.

Optimistična trajektorija cene XRP v letu 2024 bi se lahko začela z vzponom čez mejo 1 dolarja v začetku leta, pri čemer bi se lahko preusmerila na valove razvijajočega se trga kriptovalut. Sredi leta ne bi bilo presenetljivo, če bi se cena XRP spogledovala z vrednostjo 1,50 dolarja, saj bo našla podporo tako pri malih kot institucionalnih vlagateljih. V nadaljevanju leta bi lahko zagon XRP potisnil proti drznemu vrhu pri 4,80 USD, zlasti če se bodo trenutne pravne bitke podjetja Ripple končale ugodno in bodo zagotovile jasnejši regulativni okvir. To bi pomenilo pomemben vzpon, ki bi utrdil položaj XRP kot močnega igralca na področju digitalnih valut.

XRP cena: Nevtralni scenarij 2024

Po nevtralnem scenariju bi se lahko cena XRP postopoma dvignila nad sedanjo raven in se potencialno ustalila okoli praga 1 USD, saj bi izkoristila konservativne tržne dobičke in Ripplova strateška partnerstva. Sredina leta bi lahko prinesla skromna nihanja, pri čemer bi XRP morda nihal blizu meje 1,20 dolarja, ko bo iskal trdnejšo podlago sredi konkurenčnih kriptografskih tokov.

Do konca leta, ob predpostavki stabilnega trga brez dramatičnih premikov, bi se XRP lahko udobno gibal v razponu od 1,50 do 2 USD. Ta cena bi odražala previden optimizem vlagateljev, ki ga blažita širši gospodarski kontekst in hitrost sprejemanja veriženja blokov. Takšna trajektorija bi poudarila Ripplovo odpornost in stalen napredek, ne da bi predpostavljala dramatične tržne preobrate bolj volatilnih napovedi.

XRP cena: Pesimistični scenarij 2024

Če se bo trg soočil z nasprotnimi vetrovi, bo cena XRP morda težko obdržala svoj položaj. Zgodnji optimizem bi lahko upadel, kar bi lahko vodilo do morebitnega zdrsa pod sedanjo ceno, pri čemer bi XRP našel raven podpore okoli 0,50 USD. Sredi leta bi lahko kakršne koli negativne novice na področju regulacije ali manj ugoden napredek v Ripplovem sodnem postopku dodatno pritisnili na ceno in jo morda potisnili v bližino 0,40 USD.

Ob zaključku leta bi se XRP lahko gibal v razponu od 0,55 do 0,60 USD, kar bi odražalo trg, ki so ga pretresli regulativni posegi ali izguba zaupanja vlagateljev. Ta konzervativna ocena bi pomenila leto, ki ga bosta zaznamovala previdno trgovanje in pristop vlagateljev, ki so previdni glede položaja žetona v nenehno razvijajočem se okolju digitalnega premoženja.

ChatGPT napoved cene Rippla 2023-2030:

LetoBikovska vrednost XRPMedvedja vrednost XRP
2024$2.80$0.60
2025$3.40$0.90
2026$4.10$1.00
2027$5.00$1.20
2028$5.70$1.50
2029$6.90$1.60
2030$7.50$1.90

Je XRP dobra investicija?

V dinamičnem svetu kriptovalut XRP izstopa zaradi svoje edinstvene vloge pri omogočanju čezmejnih plačil. Njegovo matično podjetje Ripple si je s sodelovanjem s številnimi finančnimi institucijami ustvarilo tržno nišo. Medtem ko so pravni izzivi XRP, zlasti pri komisiji za vrednostne papirje in borzo, vrgli senco negotovosti, nedavni dogodki kažejo na možnost ugodnega izida, ki bi lahko pomembno vplival na njen naložbeni profil. Ker napovedi za njegovo ceno kažejo precejšnje bikovsko razpoloženje v naslednjih nekaj letih, bi bil XRP lahko pripravljen na rast, zlasti ker si prizadeva za preoblikovanje svetovnih plačilnih sistemov. Vendar pa je naložbeno okolje zapleteno, pri čemer so ključni dejavniki regulativni razvoj in nestanovitnost trga. Čeprav torej XRP predstavlja zanimiv primer za vlagatelje, uteleša naravo naložb v kriptovalute z visokim tveganjem in donosnostjo, zato zahteva temeljito skrbnost, preden se nameni kapital.

Kje lahko kupim XRP?

Tako kot nakup večine kriptovalut, lahko tudi XRP kupite na vseh večjih kripto borzah, kot so Binance, Coinbase, Kraken, Bitstamp, in KuCoin.

KuCoin

Welcome Gift Pack do 700 USDT!

KuCoin
4.8/5

Ko potegnemo črto

Prihodnost Ripplove valute XRP se zdi obetavna, saj bosta potencialni tržni zagon in pozitivno razpoloženje vlagateljev poskrbela za dvig njene vrednosti. Napovedi za leto 2024 kažejo na bikovski scenarij, po katerem bi lahko vrednost XRP dosegla celo 2,8 USD, pri čemer bi lahko rasla še dlje in morda presegla prag 3 USD. Ker se ekosistem XRP še naprej razvija in širi z nadgradnjami in napredki, se pričakuje, da bi lahko celo presegel svoj prejšnji rekordni vrh, kar kaže na svetlo obzorje za to digitalno premoženje v prihodnjem letu.

Pogosta vprašanja

Kaj je Ripple (XRP)?

Kakšna je napoved cene Ripple (XRP) za leto 2024?

Kako se bo spremenila napoved za vrednost XRP v letu 2025?

Kakšni so dolgoročni obeti za XRP v letu 2027?

Ali lahko napovemo kakšno ceno za XRP v letu 2030?

Je XRP dobra investicija?

Ali bo tožba SEC vplivala na ceno XRP v letu 2024?

Je XRP pod 1 USD dober nakup?