Chat GPT-4o: 7 osupljivih funkcij, ki jih morate poznati

Home » Chat GPT-4o: 7 osupljivih funkcij, ki jih morate poznati
Chat GPT-4o
Foto: Adobe Stock

OpenAI je izdal posodobljeno verzijo slavnega klepetalnega robota Chat GPT-4o, ki je še hitrejša in pametnejša od predhodnikov. Tukaj je top 7 funkcij tega modela.

Medtem ko so pri OpenAI že napovedali novo verzijo svojega slavnega klepetalnega robota ChatGPT-5, pa so te dni izdali doslej najzmogljivešega, Chat GPT-4o. Posodobljeni model je veliko hitrejši in izboljšuje zmogljivosti na področju besedila, vida in zvoka. Zanimivo je, da je ta različica za vse uporabnike brezplačna, plačljivi uporabniki pa bodo imeli še naprej do petkrat večje omejitve zmogljivosti kot uporabniki, ki chatbota uporabljajo brezplačno.

Izvršni direktor družbe OpenAI Sam Altman je objavil, da je model nativno multimodalen, kar pomeni, da lahko ustvarja vsebino ali razume ukaze v glasu, besedilu ali slikah. Razvijalci, ki želijo sodelovati z GPT-4o, bodo imeli dostop do vmesnika API, ki je za polovico cenejši in dvakrat hitrejši od GPT-4 Turbo, je dodal Altman na Twitterju. Če vas zanima njegovo obsežno poročilo o novem modelu, ga lahko najdete na tej povezavi.

Pred predstavitvijo GPT-4o so nasprotujoča si poročila napovedovala, da OpenAI napoveduje AI iskalnik, ki bo tekmoval z Googlom in Perplexityjem, glasovnega pomočnika, vgrajenega v GPT-4, ali popolnoma nov in izboljšan model GPT-5. Seveda je OpenAI poskrbel za to, da se je predstavitev zgodila tik pred začetkom vodilne konference tehnološkega velikana Google I/O, na kateri pričakujemo predstavitev različnih izdelkov umetne inteligence ekipe Gemini.

V presenetljivo hitrem nizu predstavitev novega modela ChatGPT v živo je bilo razkritih veliko impresivnih funkcij, med katerimi so tudi človeku bolj podoben, naravno zveneč glas in vidne zmožnosti, podobne Google Lens. Spodaj vam predstavljamo top 7 funkcij GPT-4o:

1. Pogovori v realnem času

Najzanimivejši del demonstracij OpenAI v živo je bil vokalni pogovor s ChatGPT. Novi glasovni pomočnik je odličen v pogovoru govoru v realnem času, saj omogoča prekinitve, prilagajanje tona in odzivanje na čustva uporabnika. V nekaterih okoliščinah ga lahko celo pozovete, naj v svoj odziv vnese več ali manj drame ali uporabi drug glas – na primer robotski glas za zgodbo, ki jo pripoveduje robot, ali petje za konec pravljice.

Še pomembneje pa je, da lahko chatbota kadar koli prekinete, na primer če napačno izpolni zahtevo ali če želite spremeniti njen ton ali glas med potekom. GPT-4o  se bo po najboljših močeh potrudil, da se popravi, pri čemer bo kot kontekst uporabil preostali del pogovora. V uprizorjeni predstavitvi OpenAI je bilo vse to zelo naravno, GPT pa se je celo opravičil, ko jo je nekdo opozoril, da ji manjkajo nekateri pomembni izvorni podatki.

V predstavitvah v živo so predstavniki OpenAI prikazali vsestranskost asistenta, ko so ga prosili, naj ustvari pravljico pred spanjem. Med demonstracijo so pomočnika prekinili in mu omogočili, da je pokazal različne sposobnosti, od naravnega zvoka do dramatičnosti in čustvenosti. Prav tako so mu omogočili, da je zvenel robotsko, pel in pripovedoval zgodbo z večjo intenzivnostjo. Lahko rečemo, da je predstava je zelo impresivna.

2. Priprava na razgovor za službo

GPT-4o s svojimi naprednimi zmogljivostmi revolucionarno spreminja pripravo na razgovor za službo za umetno inteligenco. Iskalcem zaposlitve pomaga s simulacijo realističnih scenarijev razgovorov, ponujanjem prilagojenih odgovorov in konstruktivnimi povratnimi informacijami. Uporabniki lahko z interakcijo z modelom vadijo odgovarjanje na pogosta vprašanja na razgovorih, kot sta »Povejte mi o sebi« ali »Katere so vaše prednosti in slabosti?«. To lahko kandidatom pomaga pri oblikovanju jedrnatih in prepričljivih odgovorov, prilagojenih določenim vlogam in panogam.

Poleg tega lahko GPT-4o pripravi vprašanja za razgovore, ki so specifična za posamezno panogo, in izvede poskusne razgovore. Z igranjem vloge izpraševalca lahko na podlagi uporabnikovih odgovorov postavlja dodatna vprašanja in tako ustvarja dinamično in interaktivno vadbeno okolje. Ta funkcija kandidatom ne pomaga le pri izpopolnjevanju odgovorov, temveč tudi krepi njihovo samozavest za dejanski razgovor.

3. Boljše »vidne« funkcije

GPT-4o je odličen pri odgovarjanju na vprašanja o fotografijah in zaslonskih slikah namizja. Ta funkcija je podobna poizvedbam, ki jih lahko naslovite na pametna očala Meta/Ray-Ban ali pin Humane AI Pin, kot je »Katera znamka hlač so te?«. Vendar pa lahko GPT-4o opravlja tudi bolj zapletene naloge, kot je razlaga bloka kode aplikacije ali prevajanje menija v restavraciji. OpenAI v prihodnosti predvideva še naprednejše zmogljivosti, kot je analiza športnih dogodkov v živo in razlaga pravil, čeprav se trenutno še vedno osredotoča na statične slike in ne na videoposnetke.

Eden od najbolj obetavnih vidikov vizualne funkcionalnosti sistema GPT-4o je njegova uporaba v scenarijih v realnem času. Medtem ko se trenutno osredotočamo na statične slike, je cilj prihodnjega razvoja razširiti te zmogljivosti na dinamične vsebine.

4. Prevajanje v živo

Prevajalske zmogljivosti GPT-4o v živo so pomemben napredek pri odpravljanju jezikovnih ovir. S pomočjo izpopolnjenega razumevanja konteksta in nians GPT-4o zagotavlja prevode v realnem času, ki niso le natančni, temveč tudi kulturno občutljivi. Ta model lahko obvladuje širok nabor jezikov, vključno z manj pogostimi, kot so latvijščina, valižanščina in recimo svahili.

Še ena od zanimivih lastnosti GPT-4o je, da ohranja ton in slog izvirnega besedila, kar je ključnega pomena za prevode, ki morajo ohraniti čustveni in kulturni kontekst sporočila. To je še posebej koristno za podjetja, ki se širijo na nove trge in zagotavljajo, da njihova vsebina odmeva pri različnem občinstvu. GPT-4o lahko na primer na področju e-trgovine prevaja opise izdelkov in ocene strank ter tako izboljša uporabniško izkušnjo v različnih jezikih.

Poleg tega zmožnosti modela za prevajanje v realnem času zajemajo tudi glas in video, zato je idealen za dogodke v živo in virtualne sestanke. Ta aplikacija se že uporablja na platformah, kot je Microsoft Azure, kjer je GPT-4o integriran za zagotavljanje rešitev za nemoteno komunikacijo za mednarodne ekipe in stike s strankami.

5. Podpora strankam

GPT-4o je dokazal, da spreminja pravila igre na področju storitev za stranke, zlasti z uporabo konceptualnih rešitev. Sposobnost modela, da razume poizvedbe strank in se nanje odzove s človeško empatijo in natančnostjo, izboljša celotno izkušnjo strank. GPT-4o lahko učinkovito upravlja veliko število poizvedb, zagotavlja 24/7 podporo ter znatno skrajša čas čakanja.

Ena od ključnih prednosti sistema GPT-4o pri storitvah za stranke je njegova sposobnost obravnavanja zapletenih vprašanj, ki zahtevajo podrobne odgovore. Model lahko zagotavlja odgovore, ki upoštevajo kontekst, odpravlja težave in jih po potrebi celo posreduje človeškim agentom. Ta zmožnost je bila učinkovito prikazana v različnih panogah, vključno s fintechom in zdravstvom, kjer je natančna in pravočasna komunikacija ključnega pomena.

Poleg tega so podjetja, ki uporabljajo GPT-4o za storitve za stranke, poročala o izboljšanju operativne učinkovitosti in zadovoljstva strank. Na primer, pri nedavni uvedbi je podjetje s področja fintech uporabilo GPT-4o za izboljšanje svojih storitev podpore, kar je omogočilo hitrejše reševanje problemov in večjo stopnjo zadržanja strank. Sposobnost modela, da se uči in prilagaja interakcijam, pomeni tudi, da se nenehno izboljšuje in sčasoma ponuja natančnejše in koristnejše odgovore.

6. Pomoč pri učenju

GPT-4o lahko s svojimi naprednimi možnostmi za poučevanje bistveno spremeni izobraževalni sektor. Z uporabo svojih naprednih zmožnosti obdelave naravnega jezika lahko GPT-4o zagotavlja prilagojeno, interaktivno poučevanje različnih predmetov. Platforme, kot je Khan Academy, so na primer integrirale GPT-4o v svoje orodje Khanmigo, ki učencem omogoča, da se vključijo v pogovore, ki jim pomagajo razumeti kompleksne teme pri predmetih, kot so matematika, naravoslovje in humanistika.

Poleg tega je potencial GPT-4o širši od osnovnega poučevanja. Pomaga lahko pri pisanju učnih načrtov, ustvarjanju kvizov in zagotavljanju povratnih informacij o nalogah v realnem času, s čimer razbremeni učitelje in jim omogoči, da se bolj osredotočijo na prilagojene interakcije z učenci.

Tukaj na primer pride prav funkcija »vida«:

Demonstracijska ekipa je ChatGPT-u pokazala enačbo in ga prosila, naj pomaga rešiti problem. Glasovni pomočnik z umetno inteligenco je opravil matematični problem, ne da bi podal odgovor. Prav tako je bilo videti, da je zaznal opravljene spremembe.

V kombinaciji z novo namizno aplikacijo se zdi, da vizija vključuje tudi možnost pregledovanja namizij. V eni od demonstracij je ChatGPT lahko tudi pregledoval kodo, jo analiziral ter opisal morebitne težave in kaj naj bi koda naredila. Ali je lahko ChatGPT z modelom GPT-4o popoln učitelj?

7. ChatGPT zdaj obvlada sarkazem

Zaznavanje in ustvarjanje sarkazma sta zaradi zapletenih družbenih in kontekstualnih namigov že dolgo zahtevni nalogi za modele umetne inteligence. GPT-4o pa je na tem področju dosegel velik napredek. Z uporabo naprednih zmogljivosti za obdelavo naravnega jezika lahko GPT-4o zazna sarkazem z večjo stopnjo natančnosti kot njegovi predhodniki. To doseže z razumevanjem konteksta, tona in subtilnih odtenkov, ki so značilni za sarkastične pripombe.

Raziskave so pokazale, da lahko GPT-4o, če je natančno nastavljen, pri nalogah odkrivanja sarkazma preseže prejšnje modele. Strokovnjaki so ga na primer preizkusili na korpusu SARC 2.0 (Self-Annotated Reddit Corpus), priljubljenem naboru podatkov za odkrivanje sarkazma, kjer je v primerjavi s prejšnjimi modeli pokazal boljšo natančnost in rezultate F1. Ta zmožnost je še posebej uporabna za izboljšanje interakcij uporabnikov z umetno inteligenco, tako da so odzivi bolj kontekstualno primerni in človeku podobni.

Poleg tega zmožnost sarkazma poglablja njegove pogovorne spretnosti. Z vključevanjem sarkazma v svoje odzive lahko GPT-4o sodeluje v bolj dinamičnih in zabavnih interakcijah, zaradi česar je dragoceno orodje za aplikacije, ki zahtevajo prefinjeno uporabo jezika, kot so klepetalni roboti in virtualni pomočniki.

Zaključek

Ja, prihodnost je danes, in Chat GPT nam že od novembra 2022 servira neverjetne funkcije na dnevni ravni. Chat GPT-4o je najnovejša različica, ki prinaša številne zanimive funkcije, predvsem na področju jezikov in vizualnosti. Dobro je tudi, da je brezplačna. Pri tem je nekaj varovalk – naročniki ChatGPT Plus in Ekipa dobijo petkrat več pozivov, za vse pa se pogovori vrnejo na GPT-3.5, ko je omejitev pozivov dosežena. Poleg tega so nove glasovne funkcije sprva nameščene le za naročnike storitve Plus, in sicer v zgodnji različici alfa pred koncem junija.

Pogosta vprašanja

Kaj je GPT-4o?

Kakšne so vizualne zmogljivosti sistema GPT-4o?

Mi lahko GPT-4o pomaga pri učenju?

Je GPT-4o brezplačen?