ChatGPT zdaj tudi na mobilnih telefonih!

Home » ChatGPT zdaj tudi na mobilnih telefonih!
ChatGPT aplikacija

Pa smo ga dočakali – ChatGPT na dosegu roke. Nova ChatGPT aplikacija za iOS bo brezplačna, brez oglasov in bo omogočala glasovni vnos, pravijo pri OpenAi, vendar je na začetku omejena na uporabnike v ZDA. Poglejmo, kaj prinaša in kdaj lahko pričakuje aplikacijo ChatGPT Slovenija.

Umetna inteligenca bo nam kmalu pomagal tudi preko mobilnikov. OpenAI je za ChatGPT izdal aplikacijo za iOS, kmalu pa bodo lansirali tudi različico za Android. Aplikacija je brezplačna, sinhronizira zgodovino klepetov s spletom in omogoča glasovni vnos, ki ga podpira OpenAI-jev odprtokodni model za prepoznavanje govora Whisper. Aplikacija deluje na telefonih iPhone in iPadih ter jo lahko prenesete iz trgovine App Store. Zaenkrat je aplikacija na voljo v ZDA, v prihodnjih tednih pa jo bodo razširili na druge države, med njimi bo tudi Slovenija.

ChatGPT mobilna aplikacija

Pri OpenAI pred tem niso namigovali, da bo na voljo mobilna aplikacija, vendar je glede na izjemno priljubljenost ChatGPT to smiselno. Klepetalni robot z umetno inteligenco se je začel uporabljati novembra lani, njegova uporaba skokovito narasla in podrla marisikateri rekord. Med drugim je v samo 5 dneh dosegel 1 milijon uporabnikov. Za primerjavo: Netflix je za isti podvig potreboval 3,5 let, Facebook pa 10 mesecev. Po nekaterih zunanjih ocenah je aplikacija do januarja letos pritegnila 100 milijonov uporabnikov, čeprav OpenAI teh podatkov ni nikoli potrdil.

ChatGPT aplikacija tako kot njena namizna različica omogoča uporabnikom interakcijo s klepetalnim robotom z umetno inteligenco, ki lahko postavlja vprašanja brez običajnega spletnega iskanja, poleg tega pa lahko dobijo nasvet, najdejo navdih, se učijo, raziskujejo… Glede na težave z Applovo glasovno pomočnico Siri in pomanjkanje napredka družbe Apple na področju umetne inteligence bi lahko nova izdaja spodbudila več uporabnikov, da ChatGPT preizkusijo na svojih telefonih kot glavnega mobilnega pomočnika. Uvedba bi lahko vplivala tudi na Google, saj ima ta danes koristi od tega, da je privzeti iskalnik v brskalniku Safari na Applovem telefonu iPhone.

Kaj pomeni mobilna aplikacija za naročnike GPT-4?

Naročniki ChatGPT Plus bodo lahko prek nove aplikacije dostopali do zmogljivosti GPT-4, pravi OpenAI, poleg tega pa bodo imeli zgodnji dostop do novih funkcij in hitrejšega odzivnega časa. Naročniška ponudba je bila uvedena februarja in stane 20 dolarjev na mesec za nadgrajene funkcije, vključno z dostopom do ChatGPT tudi v času maksimalne obremenitve.

Bitka med AI podjetji se nadaljuje

Aplikacija ChatGPT se je lansirala v času, ko velika tehnološka podjetja, kot so Google, Microsoft in Facebook, eksperimentirajo z umetno inteligenco. V primeru Googla in Microsofta pa v svoje iskalnike vključujejo tudi zmogljivosti umetne inteligence – slednji v okviru dragega partnerstva z OpenAI. Vendar pa bi možnost neposrednega dostopa do ChatGPT na mobilnih napravah zunaj iskalnika ali brskalnika lahko spremenila način, kako ljudje danes uporabljajo svoje telefone za iskanje in povezovanje z informacijami.

Do zdaj je bil najboljši način za dostop do jezikovnih modelov OpenAI na mobilnih napravah uporaba Microsoftove aplikacije Bing, ki omogoča dostop do klepetalnega robota podjetja GPT-4. Uradna aplikacija ChatGPT bo verjetno pritegnila nekaj teh uporabnikov od Microsofta, ki je dostop do svojega klepetalnega robota uporabljal kot način, kako privabiti ljudi k Bingu in brskalniku Edge. Upajmo, da bo uvedba uradne aplikacije ChatGPT tudi preprečila, da bi se ljudje naročali na nešteto neželenih in lažnih aplikacij, ki naj bi ponujale dostop do klepetalnega robota na mobilnih napravah.

ChatGPT mobilna aplikacija ponuja številne prednosti:

  • Je brez oglasov: To je zagotovo pomembna konkurenčna prednost. OpenAI to omenja v svoji objavi na blogu, kjer navajajo, da lahko uporabniki dobijo takojšnje odgovore, ne da bi prebirali oglase ali več rezultatov.
  • Je brezplačna
  • Visoko povpraševanje po AI med uporabniki iPhona: Nedavna raziskava podjetja data.ai, ki se ukvarja z obveščanjem o trgovinah z aplikacijami, je pokazala, da je 10 najboljših mobilnih aplikacij z umetno inteligenco do konca marca letos ustvarilo že več kot 14 milijonov dolarjev potrošniške porabe, povprečna dnevna poraba potrošnikov pa se je v primerjavi s februarjem povečala za 11 %.
  • Ob preklapljanju med aplikacijami ChatGPT mobilna aplikacija še naprej ustvarja izhodne podatke, kar je zelo dobrodošla funkcija.

Pozor: V trgovini App Store je malo morje lažnih aplikacij, zato bodite previdni pri nalaganju. In pa srečno uporabo!