Kako zaslužiti s ChatGPT v 2023?

Home » Kako zaslužiti s ChatGPT v 2023?
chatgpt slovenija

Umetna inteligenca obstaja predvsem za to, da ljudem olajša številna človeška opravila. No, zdaj lahko ChatGPT olajša prav vaša opravila – in vam celo omogoča zaslužek. Poglejmo si 10 načinov, kako zaslužiti s ChatGPT.

S pojavom kalkulatorja so se ljudje ustrašili, da jim bo vzel službe. Res je, da nam večine matematičnih izračunov ni treba opravljati v glavi, vendar moramo še vedno vnesti formulo v kalkulator, da dobimo rezultat. Tudi klepetalni roboti so na podoben način  koristno orodje. Internet je popolnoma navdušen nad chatbotom ChatGPT in njegovo sposobnostjo odgovarjanja na katerokoli vprašanje, pisanje esejev ali ustarjanju receptov. Ta chatbot izpod prstov tehnološkega podjetja OpenAI z umetno inteligenco in naprednim jezikovnim modelom ustvarja besedilo, podobno človeškemu. Usposobljen je bil na obsežni zbirki podatkov, kar mu omogoča razumevanje in odzivanje na različne teme, od srednješolske geografije do astrofizike.

In če je ChatGPT tako vseopravilno sposoben, zakaj ga ne bi uporabili za lastni zaslužek? No, to je vsekakor mogoče in Joker vam po v nadaljevanju povedal, kako. Ne glede na to, ali ste samostojni podjetnik, lastnik malega podjetja ali pa samo iščete stransko delo, boste v tem vodiču našli 10 načinov, kako lahko ChatGPT spremenite v napravo za služenje denarja.

Najprej moramo razumeti, kako uporabljati ChatGPT

Pomembno je vedeti, kako pomembno je oblikovati jasne in podrobne pozive. Ne gre toliko za to, da bi morali bot z umetno inteligenco usposobiti. Bolj morate sebe usposobiti za to, da veste, kaj in kako od njega zahtevati, kako oblikovati svoje zahteve, koliko podrobnosti navesti, in tako dalje.

Joker namig: ChatGPT je zelo zmogljiv in obsežen sistem umetne inteligence, vendar so lahko nekatere ustvarjene informacije netočne. Uredite vse, kar ustvari, ter preverite dejstva.

1. Pisanje besedil (Copywriting)

Eden najbolj enostavnih in logičnih načinov zaslužka s ChatGPT je ponujanje storitev pisanja besedil podjetjem. Veliko podjetij bi imelo koristi od dostopa do zunanje pomoči ali specializiranega znanja za razvoj tržno zanimive kopije za svoje izdelke in storitve. Seveda ne morete pričakovati, da bo ChatGPT naredil cel copywriting namesto vas, ampak bo pa zagotovo pomagal pri navdihu. Ustvarjalec vsebine, ki ustvarja prepričljivo in učinkovito besedilo, bo tako dobil pametnega pajdaša za dvig kakovosti na višjo raven.

ChatGPT vam lahko kaj napiše z uporabo posebnih okvirov za pisanje besedil, kot so PAS, AIDA in BAB. Bistveno je, da umetno inteligenco pripravite do tega, da dobite nekaj, kar lahko uporabite. Nato lahko ponudite profesionalne storitve pisanja besedil, naj gre za besedilo spletnih strani, opise izdelkov ali oglase. Uporabite ChatGPT kot orodje za brainstorming.

Recite ChatGPT-ju na primer: »Napiši 100 besed prodajnega besedila za izdelek masažni valj, ki sprošča mišice in izboljšuje pretok krvi ter je na voljo po ugodni ceni«

2. Ustvarjanje videoposnetkov

ChatGPT je odlično orodje, saj ga lahko združite z drugimi tehnologijami in ustvarite videoposnetke, ki jih lahko prodate ter tako zaslužite.

Za ta namen lahko ChatGPT kombinirate z različnimi orodji, kot so Synthesia, Pictory in Murf.ai. Ti uporabljajo tehnologijo umetne inteligence za samodejno spreminjanje dolgih besedilnih in video vsebin v kratke videoposnetke. Kratki videoposnetki so odlični za deljenje na socialnih omrežjih, priporočanje izdelkov, pojasnjevalne videoposnetke, predstavitve izdelkov ali druge trženjske videoposnetke. ChatGPT pa je odlično orodje za ustvarjanje ustreznih skript ali video navodil.

Na primer: Recite ChatGPT-ju “Ustvari 7-minutni videoposnetek na YouTubu o najbolj kriptovalutam prijaznih državah na svetu“, in izpisal bo ustrezne odstavke, ki jih lahko uporabite. Nato pa to uporabite kot izhodišče za videoposnetek.

Ko ustvarite videoposnetek, potrebujete še glasovno spremljavo. ChatGPT lahko ustvari scenarije glasovnega spremljanja. Tehnologije za pretvorbo besedila v govor pa jih lahko spremenijo v želene glasovne vsebine. Produkcija videoposnetkov je vedno zelo iskana stvar, saj ljudje na splošno raje gledajo kot berejo.

YouTuber Franklin Hatchett celo pravi, da lahko z ustvarjanjem videoposnetkov s skriptami, ki jih dobite od ChatGPT, zaslužite 19 tisoč evrov na mesec. No, ta številka je seveda visoka, ampak tudi če gre v realnosti za nekajkrat manjši znesek, se sliši kot zanimiva opcija. Za snemanje glasov pa vam sploh ni treba kupiti mikrofona, saj obstajajo brezplačni programi za pretvorbo besedila v govor.

Če se osredotočimo specifično na Youtube, si lahko s ChatGPT pomagate še na naslednje načine:

 • Ustvarite bota, ki lahko komunicira s komentatorji v YouTubu
 • Iskanje idej in ključnih besed v YouTubu.
 • Navedite naslov, YouTube pa bo ustvaril pregled ustreznih vsebin

ChatGPT lahko uporabite tudi za:

 • pisanje scenarijev za podcaste
 • radijske oddaje
 • filme

3. Posodobite SEO opise videoposnetkov

Ta se navezuje na prejšnjo točko. Če že imate naložene videoposnetke, je morda čas, da jih osvežite in optimizirate za namen SEO. YouTube nam za opise videoposnetkov ponuja približno 500 besed. Običajno se v rezultatih iskanja prikaže prvih 150 znakov. To je del, ki ima največji vpliv na to, kaj počne občinstvo, YouTube pa ga razvršča za namene SEO.

Primer: Kopirajte in prilepite obstoječi opis videoposnetka v ChatGPT in mu naročite, »Napiši novo besedilo na podlagi tega ter ohrani vse osnovne podatke«

Prepričajte se, da ChatGPT uporablja najpreprostejši možni jezik, da ne zapiše več kot 150 znakov in da vključuje vsebino videoposnetka z vidika SEO. Privzet algoritem razvrščanja v YouTubu je razvrščanje po pomembnosti, zato posebno pozornost posvetite tudi naslovu. Ko se enkrat navadite in optimizirate navodila, lahko ChatGPT postane zelo učinkovit virtualni pomočnik – sploh glede na dejstvo, da je na YouTubu na milijone videoposnetkov z milijardami ogledov.

4. Naj vam pomaga pri iskanju ključnih besed in ostalih SEO elementov

ChatGPT vam lahko pomaga ustvariti naslove, poiskati močne ključne besede (keywords) in ustvariti meta opise, ki pritegnejo klike. Tukaj je nekaj primerov navodil:

 • »Predlagaj ideje za naslov “Top dodatki za iPhone”«
 • »Predlagaj zamisli za naslov “Top orodja z umetno inteligenco”«
 • »Napiši uvod v zgodbo o tem, zakaj so kriptovalute prihodnost finančnega sistema«
 • »Povzemi ta članek v manj kot 160 znakih«

Ali pa recimo, da se težko odločite, katere ključne besede uporabiti. Napišite nekaj takega, kot je “Razvrsti te ključne besede glede na namen iskanja”, nato pa seznam ključnih besed, ki vas zanimajo. Nato ga prosite, naj ustvari dobre izraze SEO za različne teme, o katerih želite pisati. Lahko mu tudi naročite, naj preveri vaš pravopis in slovnico, saj lahko napake pri pisanju ogrozijo SEO.

5. Prevajanje

Prevajanje se zdi preprosto, vendar se v njem veliko več, kot se zdi na prvi pogled. Če želite uspešno prevesti besedilo, morate upoštevati kulturne subtilnosti, strokovne besede, namen, občinstvo itd. Ker je ChatGPT model strojnega učenja, ga lahko usposobite za prevajanje vseh subtilnosti v jezikih. Toda to bi bilo drago in dolgotrajno.

Najhitreje zaslužite s prevajalskimi storitvami, če ponudite najpreprostejšo obliko prevajanja, kot je standardno prevajanje – ki ne potrebuje idiomov ali kulturnih razlik v besedilu. Zato lahko ChatGPT uporabite za prevajanje priročnikov, gradiv za usposabljanje, opisov izdelkov in ostalih pdoobnih stvari. Natančnost prevoda lahko preverite z Googlovim prevajalnikom ali prosite ChatGPT, da prevede ustvarjeno besedilo nazaj in ju primerjate.

6. Pisanje in izdajanje e-knjig

Si želite napisati knjigo, pa ne veste kje začeti? ChatGPT vam bo priskočil na pomoč. No, poskusiti prepričati ChatGPT, da vam napiše celovečerni roman, je dolgotrajen in kompliciran proces. Z umetno inteligenco morate sodelovati, da dosežete, kar želite, in nenehno izpopolnjevati svoje namige. Vzamimo primer romantičnega romana, ki je eden najbolje prodajanih žanrov. Ta zvrst se odlično prodaja in je tudi zelo šablonska oz. predvidljiva. Ko se navadite na formule in na to, katera oseba v romanu je junak, lahko hitro pišete in izdajate romantične knjige. Torej, ste si kdaj želeli postati pisatelj/-ica? Zdaj ste najverjetneje bližje kot kadarkoli prej.

Za potrebe romantičnega romana lahko ChatGPT-ju naročite: »Napiši osnutek ter poglavja za romantični roman v obsegu približno 300 strani. 25-letna Mojca pobegne iz svoje bogate ter stroge družine v Mariboru in se na poti v Ljubljano zaljubi v mladega sprevodnika. Družina nato najame detektiva, da jo izsledi ter privede nazaj do družine. Mlada zaljubljenca se zato odločita za pobeg«.

Voila, to je to. Če ste vztrajni, potrpežljivi in pripravljeni opraviti delo, ki ga ChatGPT ne more, je to morda odgovor na hitrejše zaslužke pri pisanju e-knjig.

7. Pisanje kode za preprosta spletna orodja

ChatGPT lahko več kot le ustvarja človeku podobno besedilo. Uporabite ga lahko za oblikovanje spletnih orodij za svoje spletno mesto. Če na primer potrebujete kalkulator, ki ga lahko vaša prodajna ekipa uporabi za izračun provizije, ga lahko ChatGPT ustvari za vas. In če se vaše provizijske stopnje spremenijo, jih lahko spremenite v zelo kratkem času, ne da bi za to plačali nekoga. To vam lahko tudi pride zelo prav, če ste na primer računovodja.

Poleg tega vam lahko pri kodiranju pomaga na še več načinov:

 • Lahko je dober pomočnik za odpravljanje napak v kodi – ne samo, da razloži napako, ampak jo tudi odpravi in pojasni popravek
 • Pomaga ustvariti kodo za izgradnjo aplikacije/spletnega mesta od začetka
 • Razlaga kode: Vzemite kodo, ki jo želite razumeti, in prosite ChatGPT, da vam jo razloži
 • Prevede kodo: Kadar koli želite prenesti kodo iz enega programskega jezika v drugega, vam lahko ChatGPT priskoči na pomoč

8. Pisanje besedil za socialna omrežja (Content writing)

Ena največjih prednosti ChatGPT za tržnike socialnih omrežij je zmožnost hitrega in enostavnega ustvarjanja visokokakovostne in edinstvene vsebine. Z naprednimi zmožnostmi razumevanja jezika lahko napiše napise, objave in celo celotne blog članke, ki so prilagojeni posebnim potrebam blagovne znamke ali občinstva. To lahko prihrani veliko časa in truda tržnikom, ki imajo pogosto težave z doslednim oblikovanjem svežih in privlačnih vsebin. Pri tem seveda gre predvsem za inspiracijo, ki jo na koncu izpilite vi sami.

Poleg tega ChatGPT ponuja možnost prilagajanja vsebine posameznemu občinstvu. Z razumevanjem jezika in tona občinstva blagovne znamke lahko ustvari vsebino, ki bo verjetno naletela na večji odziv pri občinstvu. To lahko pripomore k večji vključenosti in vzpostavitvi trdnejših odnosov s strankami.

Kot tržniku socialnih omrežij vam lahko pomaga pri ustvarjanju novih idej za vsebine. Z analizo podatkov o tem, katere vrste vsebin imajo odmev pri občinstvu, lahko predlaga nove teme in zorne kote za raziskovanje. To lahko pomaga ohranjati svežo in zanimivo vsebino blagovne znamke ter prepoznati nove priložnosti za rast.

Primer: »Napiši 10 zabavnih in vključujočih Instagram opisov za lokalno znamko volnenih oblačil«

Pri poizvedbi bodite specifični in omenite tudi ton, dolžino, jezik, itd.

9. Pisanje blogov

Na tej točki vemo, da so potrebna jasna in podrobna navodila, da ChatGPT pripravi visokokakovostno vsebino. Vključiti boste morali zorni kot, ki ga želite zavzeti za članek, in vse pomembne informacije o ozadju. Blog mora seveda biti vaša last, z edinstvenim glasom in pogledom. Naj vam ChatGPT pomaga pri več elementih pisanja bloga:

 • Naslov bloga: Za svoj blog potrebujete privlačen naslov s ključno besedo oz. keywordom. Naročite mu recimo »Podaj 10 različnih naslovov s ključno besedo Cena Bitcoina 2023«
 • Oris bloga: Naročite mu, naj vam predlaga oris bloga – poglavja, število besed, itd. Seveda ne pozabite celote optimizirati za SEO
 • Preurejanje obstoječih blogov: Še ena uporabna sposobnost Chatbota, ki pa je manj zahtevna. Raziskati boste morali SEO in se odločiti, katere ključne besede vključiti ter kako optimizirati vaš blog za čimvečji promet. Seveda spet ne boste dobili popolnega rezultata, vendar vam lahko prihrani veliko časa, sploh če morate posodobiti veliko blogov.

10. Ustvarite spletni vodič oz. tečaj in ga prodajte

Zakaj ne bi umetne inteligence uporabili, da napiše vodič namesto vas? Enostavno ustvarite na primer »kako narediti« video z uporabo ChatGPT in platform za ustvarjanje videoposnetkov; nato pa jih prodate na raznih platformah. ChatGPT je odličen za strukturiranje vodičev. Ustvaril bo osnutke tečajev in oglaševalska besedila za promocijo vašega vodiča.

Poleg tega lahko ustvarite tudi turistični vodič po meri, ki se lahko glede na priljubljenost potovanja med ljudmi proda v velikih številkah. Na podlagi vašega vnosa v klepet bo ta chatbot ustvaril in izboljšal načrt potovanja z enostavno stopnjo interakcije. To lahko uporabite kot izhodišče in dodate trenutne logistične in cenovne podatke (saj ChatGPT »pozna« stvari le do leta 2021).

Ko potegnemo črto

chatgpt slovenija

Našteli smo vam 10 načinov, kako lahko zaslužite s ChatGPT, ampak v mislih jih imamo vsaj še novih 10. Glede na vseopravilnost tega chatbota je možnosti zares malo morje – zato si bodite biti kreativni. Seveda je kot nova tehnologija to za marsikoga strašljiva stvar. Toda AI odpira povsem nov svet možnosti in utira pot novim opisom delovnih mest. Umetna inteligenca bo nadomestila nekatera rigidna in repetitivna delovna mesta, toda ustvarila mnogo novih delovnih mest in omogočila ljudem, da se več ukvarjajo s svojimi interesi. Joker se že poigrava z mislijo o tem kako zaslužiti s ChatGPT, pa vi?

Pogosta vprašanja o ChatGPT

Kako zaslužiti s ChatGPT?

Ali lahko ChatGPT kodira namesto mene?

Ali bom zaradi ChatGPT izgubil/-a službo?

Lahko ChatGPT piše eseje namesto mene?

Lahko ChatGPT ustvari videoposnetke?