ChatGPT si zdaj lahko zapomni (in pozabi) vaše pogovore

Home » ChatGPT si zdaj lahko zapomni (in pozabi) vaše pogovore

Slavni klepetalni robot ChatGPT bo z novo posodobitvijo imel selektivni spomin, s katerim lahko prikliče pretekle pogovore z vami in tako izboljša prilagodljivost.

Bitka za prevlado na področju umetne inteligence se ne ustavlja. Medtem ko je Google prejšni teden upokojil Barda in ga nadomestil z bolj zmogljivim chatbotom Gemini, pa je OpenAI zdaj okrepil svojega paradnega konja ChatGPT.

Prej je bila ena glavnih omejitev klepetalnih robotov z umetno inteligenco, vključno s ChatGPT, pomanjkanje trajnega pomnilnika. Vsak pogovor z botom je bil obravnavan kot samostojna interakcija, brez prenosa konteksta iz prejšnjih izmenjav. To je pomenilo, da so morali uporabniki vsakič, ko so začeli klepet, večkrat posredovati iste informacije ali nastaviti iste nastavitve, kar je povzročilo razdrobljeno, zamudno in pogosto frustrirajočo izkušnjo.

Z uvedbo navodil po meri se ta izziv rešuje neposredno. Z novo funkcijo lahko ChatGPT zdaj ohrani informacije o uporabnikovih željah, potrebah in kontekstu med sejami. Na primer, učitelj, ki pripravlja učno uro naravoslovja v tretjem razredu, lahko ChatGPT obvesti o svojih posebnih potrebah in bot bo v naslednjih interakcijah samodejno prilagodil svoje odzive, da bodo primerni njegovi starosti. Podobno lahko razvijalec programske opreme navede svoj prednostni programski jezik, s čimer bo zagotovljeno, da bodo nasveti ChatGPT v zvezi s kodiranjem vedno prilagojeni njegovim željam.

Poleg tega je na voljo tudi možnost popolnega izklopa te funkcije pomnilnika. Za primere, ko imajo uporabniki raje interakcije, ki ne uporabljajo spomina klepetalnega robota, OpenAI uvaja »začasne klepete« – funkcijo, ki je zasnovana za pogovore brez uporabe funkcije spomina.

Nova funkcija se sprva uvaja v beta različici za uporabnike storitve ChatGPT Plus, v bližnji prihodnosti pa jo nameravajo razširiti na vse uporabnike. Ta uvedba je odziv na povratne informacije uporabnikov, njen cilj pa je bistveno izboljšati personalizacijo in ustreznost odgovorov ChatGPT. OpenAI je uvedel tudi varnostne ukrepe, s katerimi zagotavlja, da bot ne more shraniti ali delovati na podlagi navodil, ki kršijo njegova pravila o vsebini. Tako na primer ne bo želel shraniti ali upoštevati navodil, ki bi ga pripeljala do ustvarjanja prepovedane vsebine.

Vendar ta napredek ni brez pomislekov. Sposobnost ChatGPT, da si zapomni informacije, ki jih je zagotovil uporabnik, sproža pomembna vprašanja o zasebnosti in varnosti podatkov. OpenAI se teh pomislekov zaveda, zato je funkcijo uvedel kot beta različico, da bi ugotovil in odpravil morebitne težave. Podjetje je uporabnikom zagotovilo, da je sprejelo ukrepe za zaščito njihovih podatkov, vključno s prepovedjo shranjevanja osebnih podatkov, na podlagi katerih bi bilo mogoče identificirati posameznike.