Coinbase med Fortune 500 kot prvo kripto podjetje

Home » Coinbase med Fortune 500 kot prvo kripto podjetje

Kripto borza Coinbase se je uvrstila na lestvico Fortune 500, lestvico največjih ameriških podjetij po prihodkih, in tako postalo prvo kripto podjetje na tem seznamu z letnim prihodkom 7,8 milijarde dolarjev.

Svetovno znana kripto borza Coinbase, ki kotira tudi na borzi Nasdaq, je v poslovnem letu 2021 ustvarila več kot 7,8 milijarde dolarjev prihodkov in se na seznamu za leto 2022, objavljenem v ponedeljek, uvrstila na 437. mesto.

Do te poteze prihaja kljub trenutnim težavam Coinbasa, ki jih povzročajo medvedje tržne razmere. Fortune je namreč podjetja za svoj seznam za leto 2022 razvrstil na podlagi njihovih prihodkov za leto 2021. Prag prihodkov za seznam Fortune 500 za leto 2022 je znašal 6,4 milijarde dolarjev, kar je 19 % več od lanske meje, so v ponedeljek objavili pri Fortune.

Letošnje leto za Coinbase ni bilo tako rožnato, saj je podjetje v prvem četrtletju ustvarilo 1,16 milijarde dolarjev čistih prihodkov in 430 milijonov dolarjev čiste izgube. Za primerjavo: Coinbase je v četrtem četrtletju lanskega leta ustvaril 2,49 milijarde dolarjev čistih prihodkov. Ker so cene kriptovalut v zadnjih šestih mesecih padle, se je obseg trgovanja na borzah zmanjšal. Mizuho Securities je po pred kratkim znižal oceno celoletnih prihodkov Coinbase za leto 2022 s 6,7 milijarde USD na 5,6 milijarde USD zaradi kripto zime.

Delnice družbe Coinbase se ob padcu trga gibljejo blizu najnižje vrednosti vseh časov, in sicer 66 dolarjev. V začetku tega meseca so padle celo na 40 dolarjev, kar je 88 % manj kot ob debiju, ko so znašale več kot 328 dolarjev. Predsednica in glavna operativna direktorica družbe Coinbase Emilie Choi je pred kratkim dejala, da bo družba upočasnila zaposlovanje kot odziv na turbulentne razmere na trgu. Na začetku leta so sicer imeli vizijo potrojiti velikost podjetja.

Zanimivo bo spremljati, ali se bo Coinbase uvrstil na seznam Fortune 2023. Revija Fortune že od leta 1955 objavlja seznam podjetij, ki ustvarjajo največ prihodkov. Ameriški trgovski gigant Walmart je bil na prvem mestu zadnjih deset let zapored.

Zanimivosti s Fortune 500:

  • Glavna urednica revije Fortune Alyson Shontell je Coinbase izpostavila kot enega izmed ” zmagovalcev pandemije”, ki so uspeli v nenavadnih okoliščinah COVID-a dobro poslovati in se nato uspešno razvijali.
  • Coinbase je aprila 2021 prvič kotiral na borzi Nasdaq in se torej prav ob prvi priložnosti uvrstil na seznam Fortune 500.
  • Na vrhu lestvice je že deseto leto zapored maloprodajni gigant Walmart s prihodki v višini približno 573 milijard dolarjev, sledita mu Amazon in Apple s prihodki v višini skoraj 470 oziroma 365 milijard dolarjev.
  • Skupina Fortune 500 predstavlja dve tretjini BDP ZDA s prihodki v višini 16,1 bilijona dolarjev.

Dodaj odgovor