Cristiano Ronaldo na sodišče zaradi promoviranja kritpo borze Binance

Home » Cristiano Ronaldo na sodišče zaradi promoviranja kritpo borze Binance

Nogometni super zvezdnik Cristiano Ronaldo se zaradi promoviranja kripto borze Binance sooča s skupinsko tožbo, vloženo na okrožnem sodišču na Floridi.

Portugalski nogometni zvezdnik Cristiano Ronaldo je prejel predlog skupinske tožbe tožnikov, ki trdijo, da so utrpeli izgube zaradi njegove promocije kripto borze Binance, ki se je znašla v pravni zmešnjavi. V tožbi – vloženi 27. novembra 2023 – trdijo, da je imel Ronaldov vpliv ključno vlogo pri usmerjanju milijonov njegovih sledilcev na družbenih omrežjih k platformi, ki ji očitajo, da ne spoštuje ustreznih ukrepov proti pranju denarja. Poleg tega je morala družba Binance pred kratkim z ameriškimi organi skleniti poravnavo v višini 4,3 milijarde dolarjev in zapustiti ameriški trg.

Ronaldo je z Binance začel sodelovati sredi leta 2022 v okviru večletnega partnerstva. To sodelovanje je vključevalo promocijo serije Ronaldovih lastnih NFT. Tožniki trdijo, da so uporabniki, ki so se ukvarjali z Ronaldovimi NFT, verjetno uporabljali Binance za druge transakcije, vključno z naložbami v po njihovem mnenju neregistrirane vrednostne papirje, kot so Binance Coin (BNB) in Binance programi za yield farming. V tožbi je navedeno, da so bile Ronaldove promocije pomemben dejavnik za povečanje priljubljenosti in dejavnosti uporabnikov borze. V tožbi je navedeno, da je imel Ronaldo dovolj izkušenj in sredstev, da se je zavedal poslovanja Binance z neregistriranimi kriptovalutami. Postavlja tudi vprašanje, ali je razkril plačila, ki jih je prejel za promocijo Binance, kot to zahteva ameriška Komisija za vrednostne papirje in borzo (SEC). SEC je budno opozarjala znane osebnosti na njihove odgovornosti pri potrjevanju kriptovalut.

Tožba proti Ronaldu ni osamljena, temveč je del širših pravnih izzivov, s katerimi se sooča Binance. Glavni izvršni direktor borze Changpeng Zhao, znan kot “CZ”, je nedavno priznal krivdo zaradi pranja denarja in se strinjal, da bo odstopil z mesta vodje podjetja, poleg tega mu zdaj v ZDA tudi grozi zaporna kazen. Ti dogodki pomenijo burno obdobje za Binance, ki se spopada s pravnimi in regulativnimi ovirami. Če vas zanimajo še ostale kripto borze, si lahko preberete naš seznam top kripto borz.

Ronaldo je le zadnji v vrsti zvezdnikov, ki so naleteli na pravne težave zaradi promoviranja kripto borz

Več znanih osebnosti se je znašlo pod drobnogledom zaradi promocije borz kriptovalut in z njimi povezanih izdelkov. Tukaj je nekaj pomembnih primerov:

  • Kim Kardashian: Kardashianova je na svojem računu na Instagramu promovirala kriptovaluto EthereumMax, kar je pritegnilo pozornost regulatorjev. Vključena je bila v tožbo, v kateri je trdila, da je bila ta podpora del sheme za ustvarjanje dobička s promocijo. Pozneje je pristala na plačilo globe v višini 1 milijona dolarjev in dobila triletno prepoved promoviranja kriptovalut.
  • Floyd Mayweather: Mayweather je bil večkrat pod drobnogledom zaradi promocije kriptovalut. V tožbi je bil obtožen, da je svojo slavo izkoristil za promocijo iste kriptovalute, kot jo je promovirala Kim –  EthereumMax. Leta 2018 ga je Komisija za vrednostne papirje in borzo obtožila, ker ni razkril plačil za spodbujanje naložb v začetne ponudbe kovancev.
  • Paris Hilton: Hiltonova je pokazala navdušenje nad digitalnim premoženjem, vključno s kriptovalutami in NFT, ter ga promovirala na različnih platformah, tudi v oddaji The Tonight Show Starring Jimmy Fallon.
  • Tom Brady: Brady je skupaj z  bivšo ženo Gisele Bündchen aktivno promoviral kriptovalute, med drugim je sodeloval v 20 milijonov dolarjev vredni oglaševalski kampanji za propadlo borzo FTX.