Crypto.com je uradni sponzor svetovnega prvenstva v nogometu v Katarju

Home » Crypto.com je uradni sponzor svetovnega prvenstva v nogometu v Katarju

Trgovanje s kriptovalutami je v Katarju od leta 2018 sicer nezakonito, vendar obstaja možnost, da se bo to kmalu spremenilo. Glede na priljubljenost nogometa po celem svetu bo Crypto.com verjetno dosegel mednarodno množico.

Mednarodna organizacija FIFA je namreč napovedala, da bo kripto borza Crypto.com uradni sponzor naslednjega svetovnega prvenstva v Katarju.

Največji nogometni dogodek, ki se bo začel novembra 2022, bo vseboval napise Crypto.com tako znotraj kot zunaj stadionov, je napovedala FIFA. Kripto borza bo v okviru sponzorstva svojim uporabnikom omogočila, da se udeležijo tekem in osvojijo uradne prodajne artikle prvenstva.

Po besedah glavnega komercialnega direktorja FIFA, Kaya Madatija, bo partnerstvo pripomoglo k rasti iger »na svetovni ravni«. Pri čemer je navedel partnerstva Crypto.com z drugimi organizacijami po vsem svetu. Novembra je Crypto.com sklenil dogovor, s katerim se je losangeleška arena Staples Center za 20 let preimenovala v Crypto.com Arena. Kripto borza je podpisala tudi 90-milijonski dogovor s Formulo 1, skoraj 160-milijonsko 10-letno sponzorstvo z UFC in 23 milijonov težko sponzorstvo z Avstralsko nogometno ligo.

Trgovanje s kriptovalutami, vključno z Bitcoinom (BTC), je v Katarju bolj ali manj nezakonito od leta 2018. Takrat je namreč tamkajšnja centralna banka sprejela prepoved, ki jo je januarja 2020 regulativni organ katarskega finančnega centra ponovno potrdil. Kljub temu pa verjamejo, da bo Crypto.com s pomočjo priljubljenosti nogometa po celem svetu dosegel bolj mednarodno množico. FIFA je poročala, da si je svetovno prvenstvo v nogometu v Rusiji leta 2018 ogledalo več kot 3,5 milijarde ljudi. Finalna tekma med Francijo in Hrvaško pa je pred televizijske ekrane pritegnila več kot milijardo navijačev.

Škandali zasenčili prventstvo

Do začetka svetovnega prvenstva je manj kot osem mesecev, dogodek pa je zasenčen s številnimi obtožbami. Sum na korupcijo in podkupovanje sega v čas razpisnega postopka za Katar 2022. Aprila 2020 je ameriško ministrstvo za pravosodje obsodilo tri posameznike, povezane s plačevanjem in prejemanjem podkupnin in povračil pri izbiri države gostiteljice prvenstva. Obtožbe podkupovanja pa se nanašajo tako na prvenstvo v Rusiji kot v Katarju. Poleg tega pa je mednarodna nevladna organizacija Humans Rights Watch ugotovila, da so delavci med gradnjo infrastrukture za dogodek trpeli zlorabe in nečloveške razmere.

Dodaj odgovor