CryptoPunk za Ukrajino prodan za 100 tisoč dolarjev

Home » CryptoPunk za Ukrajino prodan za 100 tisoč dolarjev
cryptopunks

NFT iz slavne serije CryptoPunks z imenom CryptoPunk 5364 je država dobila marca ob začetku kampanje zbiranja kripto sredstev.

Ukrajinska vlada je ta teden na tviterju sporočila, da je njena kampanja za zbiranje sredstev s kriptovalutami Aid for Ukraine prodala podarjen Cryptopunk NFT in zbrala več kot 100.000 USD za podporo svojim vojnim prizadevanjem proti Rusiji. Kot je dejal minister za digitalno preobrazbo Alex Bornyakov, je NFT bil prodan anonimnemu kupcu za 90 ETH, kar je v času pisanja tega članka vredno približno 100.000 USD. Po ocenah naj bi bil Punk vreden kar 260.000 USD, ko je bil marca prvič prenesen v ukrajinsko Ethereumovo denarnico, preden je cena ETH začela občutno padati. Več o tem kaj je NFT in kako deluje si lahko preberete tukaj.

Kripto velik del finančne pomoči Ukrajini

Ukrajina je začela sprejemati donacije v kriptovalutah in NFT konec februarja, kmalu po vdoru ruske vojske v državo. Od takrat naj bi država z donacijami v kriptovalutah in prodajo podarjenih NFT zbrala več kot 135 milijonov dolarjev v kriptovalutah. V začetku marca je skupina s prodajo enega samega NFT ukrajinske zastave zbrala 6,75 milijona dolarjev za vojna prizadevanja države. Pred nekaj tedni je ukrajinska rap skupina Kalush Orchestra, letošnji prvaki Evrovizije, na dražbi prodala svojo trofejo z glasbenega tekmovanja in za sklad zbrala skoraj 1 milijon dolarjev v ETH

Kripto sklad pomaga pri nakupu nesmrtonosnega materiala za ukrajinsko vojsko, od neprebojnih jopičev do medicinskih pripomočkov. Sredstev ukrajinska vlada dejansko ne hrani ali porablja, temveč projekt le podpira in nadzoruje. Ukrajinska kripto borza Kuna upravlja blagajno sklada, ki se uporablja za pomoč pri financiranju nakupov prostovoljcev. Sprejemanje kripto donacij s strani Ukrajine je postalo študija primera potencialnih koristi uporabe kriptovalut v geopolitičnih konfliktih, kjer je fiat valute težko hitro premikati.

Ukrajina je med tem po Norveški in Lihtenštajnu postala tretja država, ki ni članica Evropske unije in se je kot opazovalka pridružila Evropskemu partnerstvu za veriženje blokov (EBP). Po tej potezi namerava država razširiti svoje meddržavno partnerstvo za blockchain omrežja z drugimi državami. Konstantin Jarmolenko, ustanovitelj in izvršni direktor podjetja Virtual Assets of Ukraine, je povedal, da se Ukrajina zanima za delovanje testnega vozlišča EBSI in pilotne primere uporabe čezmejnih javnih storitev, ki temeljijo na tehnologiji blockchain. Poudaril je še, da so se donacije v kriptovalutah med rusko-ukrajinsko vojno izkazale kot pomembna podpora.

Pomanjkljivosti kripto donacij

Primer je tudi opozoril na morebitne pomanjkljivosti. Mednarodni denarni sklad (IMF) je aprila opozoril, da lahko Rusija z rudarjenjem kriptovalut zaobide gospodarske sankcije – čeprav ameriška finančna ministrica Janet Yellen pravi, da ta praksa ni bila pogosto opažena.

Poleg tega so donacije za kriptovalute in NFT v celoti izpostavljene trenutnemu medvedjemu trgu. Cena ethereuma je v zadnjih desetih tednih padla za skoraj 70%, kar neizprosno vpliva na potencial zbiranja sredstev v na Ethereumovem omrežju zgrajenih NFT zbirkah NFT, kot je Cryptopunks. Kot smo omenili zgoraj, darovan CryptoPunk 5364 NFT, ki se je prodal za 100 tisoč dolarjev, je marca bil vreden 267 tisoč dolarjev.

Dodaj odgovor