Davos: Kripto vedno glasnejši na svetovnem gospodarskem parketu  

Home » Davos: Kripto vedno glasnejši na svetovnem gospodarskem parketu  

Kriptovalute so na letnem srečanju Svetovnega gospodarskega foruma v Davosu zavzele pomembno mesto, kljub zgodovinskemu neodobravanju tega sektorja v finančnem svetu in medvedjem sentimentu na trgu.

Letno srečanje Svetovnega gospodarskega foruma (WEF), ki je bilo leta 2021 odpovedano, leta 2022 pa prestavljeno, se je uradno začelo v torek v Davosu v Švici. Pripadniki kripto sfere so zabavo odprli v nedeljo s stojnicami z bitcoin pico in blockchain paviljoni z bleščečimi transparenti, ki se vrstijo ob znameniti promenadi. Na Promenadi, glavni ulici, kjer podjetja in vlade v tednu foruma zasedejo trgovine in bare, tako letos prevladujejo kripto podjetja, umeščena med mega firme, kot sta Salesforce in Meta (Facebook).

Kripto je vsekakor že pred začetkom foruma pustil svoj pečat. Udeleženci WEF so bili ob izstopu iz letala v Zürichu ali vlaka v Davosu bombardirani z napisi, ki so oglaševali izdajatelja stablecoinov Circle in borznoposredniško družbo za kriptovalute Bitcoin Suisse. Naključni mimoidoči so govorili o tem, kako si že lastijo žetone Shiba inu (SHIB) in ADA, ob koncu pa so se navdušenci podružili v enem izmed tamkajšnjim razkošnih Airbnbjev.

Sandra Ro, izvršna direktorica Globalnega poslovnega sveta za blockchain (GBBC), je pohvalila letošnjo »kripto udeležbo« in povedala, da je GBBC pred petimi leti bilo edino podjetje na znameniti promenadi.

Fernando Verboonen, soustanovitelj NFT trgovine RollApp, ki je prevzelo trgovino na Promenadi, je ocenil, da je bilo približno 60 % stojnic na ulici povezanih s kriptovalutami.

Naraščujoča priljubljenost

Morda ni nič bolj naznanilo prihoda turbulentne kripto industrije za največjo poslovno mizo na svetu kot dejstvo, da na WEF potekajo resne razprave o digitalnem denarju, v katerih kot ključni akterji sodelujejo predstavniki te industrije. Na forumu je potekala tudi razprava o prihodnosti svetovnega gospodarstva, ameriškega gospodarstva in digitalnih valut centralnih bank (CBDC). To sicer še ne pomeni, da svetovni voditelji na forumu popolnoma pozdravljajo kriptovalute – vendar jih vsaj ne ignorirajo več.

Razprava o kriptovalutah se je nadaljevala na panelu, na katerem so sodelovali Adena Friedman, izvršna direktorica družbe Nasdaq, Dan Schulman, predsednik uprave družbe PayPal, ameriški senator Pat Toomey in ekonomist Jason Furman, ki naj bi se osredotočil na prihodnost ameriškega gospodarstva. Vsi razpravljavci so hitro začeli navdušeno deliti svoja razmišljanja o stabilnih kovancih in podobnem, čeprav se je namestnica odgovornega urednika New York Timesa Rebecca Blumenstein, ki je vodila razpravo, nekako prav trudila, da bi jih ustavila.

Toomey je omenil predlog zakona, ki ga je predstavil za ureditev stabilnih kovancev, in se vprašal o vlogi CBDC v svetu, v katerem cvetijo zasebni stabilni kovanci. Na drugem panelu, namenjenem svetovnemu gospodarstvu, je bila izpostavljena tudi vrednost in namen bitcoina in nekaterih drugih kriptovalut.

Kriptovalutam namenjeni tudi uradni paneli

Paneli, ki so bili uradno namenjeni razpravi o kriptovalutah, so segali kar globoko. Garlinghouse in Allaire sta na panelu o nakazilih komentirala prihodnost financ na splošno in nujno potrebo po regulativni jasnosti v svetu kriptovalut. Po mnenju Allaireja, čigar podjetje izdaja USD coin (USDC) – kriptožeton, vezan na vrednost ameriškega dolarja, se svet premika tja, kjer bo koncept čezmejnega plačila zvenel enako “noro” kot koncept čezmejnega elektronskega sporočila.

Garlinghouse je na vprašanje o pomanjkanju regulativne varnosti v kripto sektorju odgovoril, da je regulativna jasnost problem, ki ga je treba rešiti. Nato je dodal, da ZDA zaostajajo pri vzpostavljanju jasnih pravil za sektor kriptovalut. Allaire, ki se konference v Davosu udeležuje že od leta 2008, meni, da so kriptovalute na WEF dosegle novo raven prepoznavnosti in da je upanje za prihodnje leto že zdaj veliko. Panel je nato zaključil z besedami, da upa, da bo čez leto dni kripto sektor predstavil več primerov rešitev, ki delujejo za ljudi.

To ne pomeni, da so centralni bankirji in finančni regulatorji navdušeni nad zamislijo o digitalnem premoženju. Kristalina Georgieva, izvršna direktorica Mednarodnega denarnega sklada (IMF), je na glavnem odru kongresa WEF dejala, da kriptovalute, kot je bitcoin, niso denar, temveč oblika premoženja.

Nedavno poročilo Banke za mednarodne poravnave (BIS), znane tudi kot centralna banka za centralne banke, je pokazalo, da 9 od 10 centralnih bank po svetu preučuje možnost oblikovanja in izdajanja CBDC.

Koncentracija kripto podjetij na Promenadi

Na glavni ulici, ki vodi do WEF kongresa, torej kraljujejo kripto podjetja. Filecoin, ki je v nedeljo gostil množično dobrodošlico, domuje v »svetišču« na začetku ulice, le nekaj sto metrov nižje pa mu sledi Circle. Med drugimi velikimi kriptoimeni s saloni in lastnimi programi so še Polkadot, Securrency, GBBC in Casper Labs. Vsem je skupno eno: veliki oglasi.

Dodaj odgovor