Do Bitcoin halvinga je le še 6 mesecev: Kdaj lahko pričakujemo nov bull run? Vprašali smo tudi ChatGPT

Home » Do Bitcoin halvinga je le še 6 mesecev: Kdaj lahko pričakujemo nov bull run? Vprašali smo tudi ChatGPT
bitcoin halving

Nahajamo se na 87% poti do naslednje prepolovitve Bitcoina (BTC), ki zgodovinsko gledano naznanja nove rekorde cen kriptovalut. Poglejmo, kdaj in kaj si lahko obetamo od naslednjega cikla ter, kaj o tem pravi Chat GPT.

Zdaj smo že na 87% poti do naslednjega halvinga

Bitcoin halving je dogodek, ki ga pozna in veselo pričakuje praltično vsak kripto navdušenec. Izraz, ki ga imenujemo tudi razpolovitev, se nanaša na periodični dogodek v verigi blokov Bitcoin, ko se nagrade za bloke, ki jih rudarji prejmejo za reševanje blokov v omrežju, zmanjšajo na polovico. Ta mehanizem zagotavlja, da se stopnja rasti ponudbe bitcoinov sčasoma zmanjša, zaradi česar je premoženje bolj redko in potencialno dragocenejše. Do razpolovitve pride približno vsaka štiri leta in je pomemben dogodek, ki ga številni strokovnjaki uporabljajo za opredelitev Bitcoin cikla.

Tukaj je graf, ki ga je delil Twitter analitik TheRationalRoot, ki razkriva napredek v smeri naslednjega razpolovitvenega dogodka, pa tudi, kako so bili prejšnji cikli videti na isti stopnji kot zdaj. Kot je prikazano na grafu, je bil Bitcoin v času, ko je Root objavil podatke, približno 86% poti skozi trenutni cikel. Na isti točki sta bila pretekla dva cikla na lokalnih vrhovih cene kriptovalute ali blizu njih.

Med prvo in drugo razpolovitvijo je cena Bitcoina padla, vendar se je hitro opomogla in nadaljevala trend rasti. V ciklu med drugo in tretjo razpolovitvijo pa se je Bitcoin soočil z izrazitejšim padcem in šele proti zaključku cikla ponovno pridobil zagon navzgor. Omeniti velja, da je na to odstopanje morda vplival pojav COVID-19, ki je povzročil precejšen padec vrednosti kriptovalute. Ker bo do halvinga prišlo prihodnje leto, je prihodnja usmeritev cene Bitcoina še vedno negotova. Vendar pa ima trenutna pot nekatere vzporednice s tisto iz aprila 2019, kar kaže na to, da bi se lahko Bitcoin gibal podobno kot v prejšnjem ciklu.

Cena Bitcoina kaže vodoravno gibanje

Bitcoin je v zadnjih nekaj tednih plaval tik pod mejo 28.000 dolarjev, vendar se zdi, da je te dni zdrsnil, saj se njegova cena zdaj giblje okoli ravni 27.500 dolarjev. Če sklepamo bo kripto analitiku zgoraj, smo prišli v fazo vodoravnega napredovanja cene za nekaj tednov ali mesecev, možen je tudi konkretnejši padec cene, preden se zgodi halving.

Kdaj lahko pričakujemo nov bull run?

bitcoin halving

Ker je na obzorju nov halving in se kripto pokrajina hitro razvija, o trajektoriji trga še vedno potekajo razprave. Nekateri menijo, da vstopamo v fazo »skepticizma« na bikovskem trgu, saj se trg še vedno pobira s prejšnjih najvišjih vrednosti. Vendar bi se lahko z napovedjo pobud za kriptovalute s strani večjih podjetij in morebitno odobritvijo Bitcoin ETF z Blackrock sprejetje v glavnem toku pospešilo, kar bi trg potisnilo v naslednjo bikovsko fazo.

Medtem ko je bilo leto 2022 za trg kriptovalut zahtevno in so ga zaznamovali občuten padec cen in regulativne ovire, je leto 2023 pokazalo znake ponovnega vzpona. Večje korporacije se poglabljajo v kriptovalute in s tem nakazujejo premik v smeri množičnega sprejemanja. Ta mainstreamovski sprejem v kombinaciji s potencialnim tehnološkim napredkom bi lahko bil popoln recept za bikovski trg.

  • Mainstream adopcija: Ko bo vse več podjetij in posameznikov sprejelo kriptovalute, bi lahko povpraševanje skokovito naraslo.
  • Tehnološki napredek: Inovacije na področju tehnologije veriženja blokov bi lahko povečale zanimanje za to področje in naložbe vanj.
  • Regulativna jasnost: Jasni predpisi lahko povečajo zaupanje vlagateljev, kar bi lahko privedlo do večjih naložb in višjih cen.

Chat GPT pravi, da se bo bull run začel…

Vprašanje o naslednji kripto bikovski seriji smo postavili tudi klepetalnemu robotu ChatGPT. Podal je naslednje »razmišljanje«:

Pokrajina kriptovalut se je od zadnje bikovske serije močno spremenila. Velike korporacije, kot sta Tesla in Microsoft, zdaj sprejemajo plačila s kriptovalutami, države, kot je Salvador, pa so celo sprejele Bitcoin kot zakonito plačilno sredstvo. To množično sprejemanje v kombinaciji s povečanimi institucionalnimi naložbami bi lahko zagotovilo zagon, ki je potreben za znaten porast trga. Če bo leta 2024 na kriptovalute skočilo še več držav in podjetij s seznama Fortune 500, bi to lahko bilo gorivo, ki bo sprožilo bikovsko serijo.

Področje kriptovalut se nenehno razvija, saj se redno pojavljajo novi projekti in tehnološki dosežki. Rešitve dolgotrajnih vprašanj, kot sta skalabilnost in hitrost transakcij, bi lahko spremenile pravila igre. Če se bo leta 2024 zgodil pomemben preboj, bi to lahko sprožilo »rally« na celotnem trgu.

Ena od pomembnih ovir za kriptovalute je tudi regulativno okolje. Ker pa vlade po vsem svetu začenjajo razumeti in sprejemati potencial kriptovalut, se pojavljajo jasnejši in ugodnejši predpisi. Če bodo večja gospodarstva leta 2024 zagotovila regulativno zeleno luč, bi to lahko odpravilo številne negotovosti, ki so doslej zavirale institucionalne vlagatelje.

Trge kriptovalut bolj kot tradicionalne trge poganja razpoloženje. Skupno razpoloženje skupnosti kriptovalut je lahko močna sila. Če bo leta 2024 prevladoval optimizem, ki ga bodo spodbujale pozitivne novice ali vplivne potrditve, lahko to privede do samouresničujoče se prerokbe o bikovski seriji.

Čeprav je nemogoče z gotovostjo napovedati, kdaj se bo leta 2024 zgodila bikovska serija, so znaki obetavni. Kombinacija Bitcoin halvinga, večje globalne sprejetosti, morebitnih tehnoloških prebojev, regulativne jasnosti in gospodarskih dejavnikov kaže na to, da bo leto 2024 bikovsko razpoloženo.

Ko potegnemo črto

V preteklosti je bil Bitcoin havling ključni dogodek, ki je zaznamoval tržne cikle celotnega sektorja kriptovalut. Ta mehanizem je Bitcoinu lastna metoda za uravnavanje inflacije, njegov vpliv na obnašanje trga pa je bil velik. V skladu s temeljnimi ekonomskimi teorijami bi se morala vrednost nekega sredstva, kadar se njegova ponudba zmanjša, medtem ko se povpraševanje po njem poveča ali ostane nespremenjeno, povečati. To se je vsaj zgodilo pri bitcoinih. Prihajajoč Bitcoin halving je predviden za konec aprila 2024. In v preteklosti so bikovski trgi običajno sledili kmalu po takšnih dogodkih. Če pa se bo ta vzorec nadaljeval tudi v prihodnosti, bomo videli čez dobre pol leta.