Dobra novica: Bitcoin se je izognil de facto prepovedi v Evropi

Home » Dobra novica: Bitcoin se je izognil de facto prepovedi v Evropi

Kriptovalute so se izognile evropski prepovedi, saj so zakonodajalci zavrnili prepoved modela “proof of work” (dokaz o delu). Nova zakonodaja The Markets in Crypto Assets (MiCA) je vsebovala klavzulo, ki se zavezuje, da bodo za kriptožetone, s katerimi se trguje ali ki se izdajajo znotraj bloka, veljali minimalni standardi okoljske trajnosti.

V zadnjih nekaj tednih smo bili priča številnim novicam, ki so bile v veliki večini negativne. Vendar lahko te dni uživamo v redki svetli luči na koncu tunela. Najnovejši spodbudni znak za to panogo je bilo glasovanje v Evropskem parlamentu ta teden, ki je zavrnil ukrep iz predlagane zakonodaje, ki bi uvedel dejansko prepoved mehanizma konsenza proof-of-work, ki omogoča delovanje Bitcoina in številnih drugih kriptovalut. Glasovanje, pri katerem se je precejšnje število zakonodajalcev vzdržalo, ni bilo odločilno v prid nadaljnjemu omogočanju delovanja mehanizma dokazovanja dela, vendar tudi ni jasno obtožilo energetsko intenzivnega postopka.

Zlasti bitcoin je deležen številnih kritik zaradi ogljičnega odtisa, ki ga povzroča proizvodnja energije, potrebne za njegovo vzdrževanje. Vendar pa emisije ogljika, ki jih povzroča najstarejša kriptovaluta na svetu, zbledijo v primerjavi z emisijami, ki jih povzroča tradicionalni bančni sektor. Zdi se, da so evropski zakonodajalci upoštevali to dejstvo, saj so se soočili z dejstvom, da BTC ni nič hujši okoljski vandal kot številne druge industrije.

Kaj to pomeni za kriptovalute?

Po podatkih podjetja Chainalysis, ki se ukvarja z analizo veriženja blokov, ima naša celina največje kripto gospodarstvo na svetu. Izločitev dveh največjih kriptovalut bi ohromila industrijo v EU in regijo prikrajšala za hitro rastoči sektor, ki za svojo rast ne potrebuje ogromnih količin prostora in virov, če odmislimo njegove precejšnje energetske potrebe. Te potrebe po energiji, ki se nenehno povečujejo, pa sicer ostajajo problem.

V zadnjih 12 mesecih je odhod kitajskih rudarjev, ki so se ukvarjali s proof-of-work rudarjenjem, povzročil težave povsod, kjer so ti rudarji pristali. V Kazahstanu so cene energije poskočile, čemur so sledili državljanski nemiri. Podobne težave se pojavljajo tudi na skrajnem vzhodu Rusije. Celo v državah, kot so ZDA, kjer so z energijo bogati kraji, kot je Teksas, rudarjenje bitcoinov povzroča glavobole zakonodajalcem.

Čeprav se Ethereum počasi odmika od mehanizma proof-of-work in prehaja na proof-of-stake ter število energetsko učinkovitih omrežij narašča, Bitcoin ostaja trmasto zavezan svojemu energetsko požrešnemu modelu konsenza. Bitcoinove nepripravljenosti, da bi spremenil svoj način delovanja, ne smemo prezreti, toda evropski zakonodajalci bi lahko rešili dele zakona MiCA, ki kriptovalute in njihove skupnosti silijo, da »storijo več za zmanjšanje ogljičnega odtisa, sicer jim grozi izključitev iz prvega kriptogospodarstva na svetu«.

Kriptovalute kljub slabši sliki na trgu pridobivajo na legitimnosti

Kriptovalute so v zadnjem času pridobile na legitimnosti tudi na druge načine. Predsednik ZDA Joe Biden je prejšnji teden pozval zvezno vlado, naj pripravi načrte za digitalni dolar in prenovi regulativni pristop države h kriptovalutam in drugemu digitalnemu premoženju. S tem je nekako jasno pokazal, da je prostor kriptovalut dovolj odrasel, da ga je mogoče sprejeti v mainstream.

Med obsežnimi sankcijami, ki so bile po invaziji na Ukrajino uvedene proti Rusiji, so se borze kriptovalut po vsem svetu večinoma prostovoljno uskladile s stališči številnih vlad in blokirale ciljne ruske kripto račune, v primeru Južne Koreje pa celo uvedle splošno prepoved računov, povezanih z Rusijo. To je seveda dvorezni meč in lahko rečemo, da gre navskriž s samo idejo decentralizacije in deregulacije, ki jih kripto daje svetu. Marsikatera večja borza se tega zaveda, na primer Binance. Toda to vseeno kaže na sodelovanje med vladami in borzami ter daje kripto sektorju glas in legitimnost.

Kljub turbolentnosti trga, kaosu na svetovnem prizorišču in nenehnim bojem z regulatorji, splošni trend kriptovalut torej kaže vedno večjo stopnjo adopcije. Mainstream je za vogalom!

Dodaj odgovor