Elon Musk prejel 258 milijard dolarjev težko tožbo v povezavi z Dogecoinom

Home » Elon Musk prejel 258 milijard dolarjev težko tožbo v povezavi z Dogecoinom

Skupinska tožba je namenjena povrnitvi izgub, ki so jih utrpeli trgovci z Dogecoinom, s katerim je »manipuliral« Elon Musk s svojimi tviti. Kripto skupnost je dvignila številne obrvi, mnogi pa so prepričani, da tožba ne bo uspešna.

Milijarderja Elona Muska ter njegovi podjetji SpaceX in Tesla Inc tožijo za osupljivih 258 milijard dolarjev odškodnine zaradi domnevnega sodelovanja v kripto piramidni shemi, ki vključuje popularni memecoin Dogecoin (DOGE).

Bloomberg je včeraj poročal, da ameriški državljan toži najbogatejšega človeka na svetu zaradi domnevnega »pumpanja« cene Dogecoina. V tožbi trdi, da je Musk sodeloval v izsiljevalski shemi za podporo tej kriptovaluti.

Keith Johnson je v tožbi zapisal, da toženi lažno in zavajajoče trdijo, da je Dogecoin legitimna naložba, čeprav nima nobene vrednosti. Johnson želi za tožbo pridobiti status skupinske tožbe in zastopati druge domnevno oškodovane vlagatelje. Trdi tudi, da so on in drugi udeleženci skupinske tožbe med majem 2021 in junijem 2022 izgubili približno 86 milijard dolarjev, in zahteva to vsoto kot denarno odškodnino ter še 172 milijard dolarjev odškodnine in pristojbin.

Johnson zahteva tudi, da se Musku in njegovim podjetjem prepove promocija Dogecoina in da trgovanje z Dogecoinom v skladu z ameriško in newyorško zakonodajo predstavlja igre na srečo, je poročal Bloomberg.

Dogecoin – od šale do ene največjih kriptovalut

Dogecoin je bil prvotno zasnovan leta 2013 kot šala in kot norčevanje iz Bitcoina. Vendar se je iz obskurnega memecoina v letih 2020 in 2021 prelevil v digitalno premoženje, o katerem se med bikovskim trendom ogromno govorilo.

Do tega položaja je kovanec prišel tudi ali predvsem zato, ker je izvršni direktor Tesle Musk na Twitterju objavljal meme o njej in s tem dvigoval njeno ceno. Zdaj je 10. največja kriptovaluta po tržni kapitalizaciji s tržno vrednostjo 7,6 milijarde dolarjev. V nekem trenutku je ta številka znašala kar 88 milijard dolarjev – večja od tržne vrednosti številnih podjetij iz indeksa S&P 500.

Musk je januarja napovedal, da bo njegovo podjetje Tesla, ki proizvaja električna vozila, sprejemalo DOGE kot plačilo za blago podjetja. Maja je napovedal, da bo plačila v denarju Dogecoin sprejemalo tudi njegovo podjetje za raziskovanje vesolja SpaceX. Tudi druga velika imena se zavzemajo za DOGE – milijarder in poslovnež Mark Cuban, lastnik kluba Dallas Mavericks (kjer igra naš čudežni deček košarke Luka Dončić), je dejal, da verjame v vrednost Dogecoina kot plačilnega sistema.

Kako se je odzvala kripto skupnost?

Psevdonimni ustvarjalec Dogecoina Shibetoshi Nakamoto je tožbo označil za »neverjetno neumno«, obenem pa priznal, da je trgovanje s kriptovalutami na splošno podobno igram na srečo. Tudi Rahul Sood, izvršni direktor in soustanovitelj podjetja Irreverent Labs, ki gradi blockchain igre, je to označil za “neumno skupinsko tožbo”. Ron Coleman, odvetnik v gospodarskih sporih in partner v podjetju Dhillon Law Group, je na tvit o novici odgovoril, da “v tožbi lahko vsakdo reče karkoli”.

https://twitter.com/BillyM2k/status/1537521141434134528?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1537521141434134528%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fcointelegraph.com%2Fnews%2Felon-musk-gets-hit-with-ridiculous-258b-dogecoin-lawsuit

Dodaj odgovor