Elon Musk toži OpenAI zaradi sodelovanja z Microsoftom

Home » Elon Musk toži OpenAI zaradi sodelovanja z Microsoftom

Medtem ko večina ljudi pozdravlja razmah umetne inteligence, pa nekateri zvezdniki Silicijeve doline niso tako optimistični. Elon Musk zdaj toži Sama Altmana in OpenAI zaradi vpliva Microsofta.

Elon Musk je ponovno izrazil svoje nestrinjanje s partnerstvom med Microsoftom in OpenAI (matičnim podjetjem ChatGPT), raziskovalnim laboratorijem za umetno inteligenco, ki ga je tudi pomagal ustanoviti leta 2015, vendar je leta 2018 izstopil iz upravnega odbora.

Vizionarski podjetnik in izvršni direktor Tesle in SpaceX je izrazil zaskrbljenost glede smeri, v katero se je usmerila organizacija OpenAI, potem ko je iz neprofitne postala profitna organizacija z oceno približno 30 milijard dolarjev. Muskova začetna naložba in vizija podjetja OpenAI sta temeljili na ustanovitvi odprtokodnega, neprofitnega podjetja, ki naj bi bilo protiutež napredku velikih korporacij na področju umetne inteligence, kot je Google. Ideja je bila, da bo OpenAI deloval brez potrebe po finančnih donosih, namesto tega pa naj bi se osredotočil na čim večji pozitivni vpliv na človeštvo.

Glavni kamen spotike sodelovanje z Microsoftom

Nedavne kritike kažejo na njegovo nezadovoljstvo s tesnim partnerstvom z Microsoftom. Musk je poudaril, da se zdi, da ima Microsoft velik nadzor nad OpenAI, saj ima v lasti praktično vse, in poudaril, da GPT (Generative Pre-trained Transformer), tehnologija za ChatGPT, deluje v Microsoftovih podatkovnih centrih. Ta raven nadzora po Muskovih besedah Microsoftu omogoča, da “odklopi OpenAI, kadarkoli želi”, kar vzbuja skrb glede neodvisnosti in odprtosti raziskav in tehnologije OpenAI.

V tožbi Muskova pravna ekipa trdi, da OpenAI pod novim vodstvom ne le razvija, temveč tudi izboljšuje splošno umetno inteligenco (AGI) z glavnim ciljem, da bi finančno koristil Microsoftu, namesto da bi spodbujal interese človeštva kot celote.

OpenAI v zadnjem času deležen več kontroverznosti

Lani je nekdanji upravni odbor podjetja OpenAI odpustil svojega “zvezdnika” Sama Altmana, ki je trdil, da poskuša braniti poslanstvo podjetja, da razvija umetno inteligenco v korist človeštva. Nekaj dni pozneje se je Altman vrnil v podjetje z novim začetnim upravnim odborom. OpenAI namerava marca imenovati več novih članov upravnega odbora, je v četrtek poročal časnik Washington Post.

ChatGPT, klepetalni robot podjetja OpenAI, je v šestih mesecih po uvedbi novembra 2022 postal najhitreje rastoča programska aplikacija na svetu. Sprožil je tudi zagon konkurenčnih klepetalnih robotov podjetij Microsoft, Alphabet in množice zagonskih podjetij, ki so izkoristila to navdušenje in si zagotovila milijardna sredstva. Podjetja in posamezniki so ChatGPT od njegovega prvenca uporabljala za različne naloge, od povzemanja dokumentov do pisanja računalniške kode, kar je sprožilo tekmo med velikimi tehnološkimi podjetji, da bi uvedla lastne ponudbe, ki temeljijo na generativni umetni inteligenci.

Vas zanima več o ChatGPT? Preberite si spodnje članke: