Ethereum 2.0 končno avgusta?

Home » Ethereum 2.0 končno avgusta?
etherum 2.0

Razvijalci pri Ethereumu so že večkrat prestavili težko pričakovani dogodek prehoda na proof-of-stake, znanega kot Merge. Po najnovejših novicah naj bi se to zgodilo avgusta.

Razvijalci Ethereuma upajo na hiter prehod na proof-of-stake, kar bi preprečilo potrebo po posodobitvi, ki bi odložila »težavnostno bombo (difficulty bomb)«, ki bi povzročila bistveno upočasnitev Ethereumovega omrežja. Eden glavnih Ethereumovih razvijalcev Preston Van Loon je prejšnji teden na panelu na konferenci Permissionless povedal, da obstaja zagon za dokončanje te poteze v naslednjih treh mesecih.

Justin Drake iz fundacije Ethereum, ki je prav tako sodeloval na panelu, je zapisal, da obstaja močna želja, da bi se to zgodilo pred težavnostno bombo v avgustu. Van Loon in Drake sta govorila o dogodku, imenovanem The Merge (združitev). Takrat se trenutna veriga blokov Ethereum združi z verigo proof-of-stake beacon chain. S to potezo se bo omrežje preusmerilo od rudarjenja – kjer ljudje poganjajo zmogljive računalnike za možnost zaslužka ETH – k stakeanju, pri katerem lahko imetniki Ethereuma vložijo svoje ETH žetone v zameno za nagrade.

Težko pričakovan dogodek

Avgust ni naključen datum. V začetku maja so se razvijalci Ethereuma odločili, da omrežja ne bodo nadgradili, da bi odložili tako imenovano “težavnostno bombo”, ki bo kmalu začela upočasnjevati omrežje. Gre za element, zakodiran v verigi blokov, ki namerno upočasnjuje delovanje omrežja.

Namen tega je bil spodbuditi razvijalce, da nadaljujejo s proof-of-stake, in rudarjem otežiti, da bi po prehodu ostali v proof-of-work verigi. Razvijalci so se ta mesec odločili, da svoje pozornosti ne bodo preusmerili stran od The Merge, ki je trenutno v fazi testiranja. Z njenim dokončanjem bi se izničila potreba po »razorožitvi« težavnostne bombe.

Proof-of-work in proof-of-stake

Proof-of-work in proof-of-stake pomagata ohranjati omrežje varno in decentralizirano, vendar ima proof-of-stake več dodatnih prednosti. Poleg tega, da porabi veliko manj energije, naj bi ta konsenz tudi olajšal sodelovanje pri upravljanju omrežja – kar omogoča nadaljnjo decentralizacijo in povečuje varnost.

Toda pravi razlog, zakaj številni čakajo na združitev, je, da naj bi se s tem izdaja ETH zmanjšala za približno 90 %. Manj ETH v obtoku seveda pomeni manjšo ponudbo in večje povpraševanje, kar naj dvignilo ceno. Po podatkih CoinGecko je danes cena 1 ETH približno 2.000 USD. Najbolj optimistični ethereumovi biki menijo, da bi lahko dogodek ceno ponovno dvignil nad najvišjo vrednost vseh časov, 4.891 USD, ki je bila dosežena novembra 2021.

Proof-of-stake konsenz se pričakuje že dolgo. O njem smo marca pisali tudi mi. Tehnično je v veljavi od decembra 2020, ko je bila končana faza 0 takrat znanega Ethereuma 2.0, sklopa nadgradenj za povečanje obsega omrežja in hkrati za njegovo večjo varnost. Vendar je bil to le beacon chain (veriga svetilnikov) – proof-of-stake omrežje, s katerim ne morete storiti ničesar. Do zdaj so lahko ljudje vanjo le zaklenili svoje ETH z obljubo prihodnjih izplačil. Z združitvijo obstoječe verige z beacon chain pa se bo to spremenilo.

To ni zadnja večja nadgradnja, načrtovana za Ethereum. Glavni del strategije Ethereum 2.0 je sharding, način razdelitve omrežja na več verig. Kot pravi fundacija Ethereum Foundation, z verigami shard morajo validatorji shraniti/izpeljati podatke samo za verigo shard, ki jo validirajo, in ne za celotno omrežje (kot se to dogaja danes). To pospeši celoten delovni proces in drastično zmanjša zahteve glede strojne opreme.

Dodaj odgovor