Ethereum: Najnižje pristojbine za plin v 2 letih

Home » Ethereum: Najnižje pristojbine za plin v 2 letih

Medvedji trg je bistveno znižal tudi stroške transakcij. Povprečna pristojbina za transakcijo v glavnem omrežju Ethereum trenutno znaša okoli 2 dolarja, kar je najnižja cena po novembru 2020.

Izkazalo se je, da medvedji trg prinaša koristno kolatelarno škodo za akrivne uporabnike Ethereumovega omrežja. Ena največjih ovir za prevlado ekosistema Ethereum je pogosto povezana z izjemno visokimi pristojbinami za plin (gas fees), ki so potrebne za izvedbo transakcije. Vendar se bo ta narativa zdaj vsaj začasno spremenila: povprečne pristojbine za plin v omrežju so se znižale na 0,0015 etherja (ETH), kar je najnižja cena v dolarjih od novembra 2020.

Po podatkih s platforme Etherscan povprečna pristojbina za izvedbo transakcije v omrežju Ethereum trenutno znaša 21 gwei, kar je enakovredno 0,0021 ETH in kar je 2. julija znašalo le približno 1,67 USD.

Ethereumove prostojbine za plin so v letu 2021 poskočile na rekordno raven, saj je ETH rasel skupaj s preostalim trgom kriptovalut. K rasti je prispevala eksplozija zanimanja za NFT, saj se je velika večina trgovanja s tem nezamenljivim premoženjem odvijala na Ethereumu. Na vrhuncu tržne norosti, imenovane tudi NFT poletje, je kovanje NFT uporabnike stalo več sto dolarjev, zahtevnejše transakcije pa so bile še dražje, saj je bilo omrežje vse bolj preobremenjeno. Posledično so alternativni blockchaini prve plasti, kot so Solana, Avalanche in ponesrečena Terra, strmo rastli in privabljale uporabnike z nižjimi pristojbinami za transakcije.

Odkar sta ethereum in širši kripto trg novembra 2021 dosegla vrhunec, se pristojbine za plin nenehno znižujejo. ETH je od vrhunca izgubil 77 % svoje dolarske vrednosti, kar pomeni, da so se zmanjšali tudi dolarski stroški na transakcijo. Transakcije z ethereumom so se pod mejo 2,50 USD nazadnje znašle novembra 2020, ko se je z ETH trgovalo po ceni okoli 500 USD. NFT ekosistem je junija zabeležil najslabše letošnje rezultate, saj se je skupno število dnevnih prodaj zmanjšalo na približno 19.000 z ocenjeno vrednostjo 13,8 milijona dolarjev.

Kako pa kaže ETH na trgu?

Analiza cene ETH je medvedja zaradi konsolidacije v bližini 1.050 USD in zavrnitve nadaljnjega okrevanja. Posledično je ETH/USD pripravljen na še večji padec in prebijanje lokalne podpore 1.000 USD. Ko se bo to končalo, bi bilo treba v naslednjem tednu izzvati prejšnji swing low pri 900 USD.

Padec se je približal območju med 1040 in 1000 USD, ki služi kot tesna podpora, spremljalo pa ga je močno povečanje pritiska povpraševanja. Številne manjše »sveče« za zavrnitev cene na tej točki predstavljajo poskuse prodajalcev, da bi prebili to podporo, ki so bili neuspešni. Zato bi lahko obnovljeni pozitivni zagon cene spodbudil kupce k ponovnemu napadu na zgornjo oviro v višini 1260 USD, kar bi imetnikom ETH zagotovilo priložnost za okrevanje.

Na začetku tedna je po padcu za več kot 21 % cena ETH/USD dosegla novo najnižjo vrednost pri 1.000 USD.Od takrat se je hitra reakcija navzgor nadaljevala do ravni 1.115 USD, kjer je bila v petek opažena zavrnitev nadaljnjega okrevanja.  Od takrat je raven 1.050 USD delovala kot glavno trgovalno območje, z današnjo jutranjo zavrnitvijo nadaljnjih dobičkov. Posledično je ETH/USD pripravljen na še večji padec in poskuša preseči trenutno najnižjo vrednost 1.000 USD.

Če bodo trgovci še naprej prepričevali prodajalce, naj prebijejo spodnjo podporo, bi lahko naslednji padec ceno ETH znižal za 12,56 % na 880 USD.

Dodaj odgovor