Ethereum: Napoved vrednosti za 2023

Home » Ethereum: Napoved vrednosti za 2023

Ethereum je najbolj znan altcoin s tržno kapitalizacijo takoj za Bitcoinom. Medtem ko je novembra 2021 dosegel svojo rekordno vrednost 4800 dolarjev, pa se danes giba bistveno nižje. Poglejmo, kje bi se lahko ETH cena gibala v 2023 .

Vrednost izvirnega žetona Ethereuma, ETH, je od njegove ustanovitve leta 2015 zelo narasla. Kriptovaluta, ki jo je lansiral računalniški programer Vitalik Buterin ter poganja pametne pogodbe, se je zvišala z 0,311 USD ob uvedbi leta 2015 na približno 4.800 USD ob najvišji vrednosti konec 2021 – na tej poti pa je bilo veliko nihanj.

Za razliko od Bitcoina je Ethereum uporaben kot programsko omrežje, ki razvijalcem omogoča gradnjo in uporabo novih orodij, aplikacij in NFT. Njegovo blockchain omrežje ima številne uporabe in aplikacije v tehnološkem svetu, zlasti za igre, glasbo, zabavo in decentralizirane finance (DeFi) – zaradi česar je bil v preteklem letu eden najbolj priljubljenih in široko uporabljenih kriptovalut.

Vrednost ETH jeseni 2022

Cena ETH je novembra 2022 (tako kot celotni kripto trg) hitro padla po propadu FTX, ki je bila prej ena največjih in najhitreje rastočih borz kriptovalut na svetu. Sredi novembra 2022 se vrednost ETH giblje v razponu 1.200 dolarjev. Žeton je tako od najvišje vrednosti novembra 2021 izgubil več kot 70 % svoje vrednosti. Kljub nizkim vrednosti se je Ethereum oktobra skupaj z Bitcoinom držal presenetljivo stabilno v času, ko so se tuje valute in delniški trg rušili. Kljub katastrofalnemu kripto letu 2022 pa je donosnost naložbe v ETH na letni ravni še vedno skoraj 300%. To pomeni, da so zgodnji vlagatelji od poletja 2014 vsako leto skoraj početverili svojo naložbo.

Kam bodo šle vrednosti v bližnji in srednjeročni prihodnosti, lahko le ugibamo. Potencialni katalizatorji večje volatilnosti proti koncu leta so poročila o inflaciji, zasedanja Fed, moč ameriškega dolarja in seveda potencialne drame v kripto svetu po receptu LUNE ali FTX-a.

Vseeno pa obstajajo legitimne analize uglednih analitikov v prostoru, ki nam lahko pomagajo pri navigiranju v tem medvedjem trgu in nam predstavijo scenarije za 2023.

ETH cena: Optimistični scenariji

Ethereumu po »Združitvi« in prehodu iz proof-of-work na proof-of-stake ni uspelo povečati vrednosti in je nekaj dni po prehodu padel na raven 1200 dolarjev. Druga največja kriptovaluta je potrebovala skoraj 40 dni, da se je po končani združitvi povzpela nad 1500 dolarjev. Kljub nedavnemu pretresu na kripto trgu so marsikateri analitiki zdaj optimistični za ceno Ethereuma v 2023.

Analitik Kaleo: Cena ETH se bo v začetku 2023 podvojila

Kriptoanalitik pod pvsevdonimom Kaleo je na Twitterju napovedal, da bi se lahko cena ETH v začetku leta 2023 podvojila. Analitik je napovedal, da bi lahko ETH v začetku prihodnjega leta tudi presegel raven 3.000 dolarjev. Po njegovih opažanjih cena ETH izpisuje višje viške in nižje padce, kar kaže na premik v pozitivno smer v prihodnjih mesecih.

Cena ETH se najbrž lahko podvoji, če se bodo razmere na trgu do konca leta 2022 izboljšale, kar bo leta 2023 pomenilo priložnost za (vsaj kratko) bikovsko serijo. Vendar glede na makroekonomske dejavnike, ki vplivajo na svetovne trge, hitro okrevanje gospodarstva morda ne bo na vidiku. Kljub nedavni rasti so trgi še vedno v medvedjem primežu, ki bi jih lahko znova potegnil navzdol. Če trgi ne bodo uspeli zadržati pozitivnega zagona, bi lahko vodilne kriptovalute izgubile svoje tedenske dobičke in natisnile nove najnižje vrednosti. Vsekakor ne moremo izključiti možnosti, da bi lahko trgi še padli.

Konstantin Boyko Romanovsky: ETH bo v 2023 dosegel 5000 dolarjev

Izvršni direktor in ustanovitelj Allnodes pričakuje, da bo ETH kmalu dosegel 5000 dolarjev. Coinpedia prav takonapoveduje, da bo ETH leto 2023 začel z bikovsko noto nad 3.000 USD, če se bodo v omrežju po obsežni nadgradnji zmanjšali stroški zastojev in plina ter se bo nadaljevala njegova adopcija. Če bo omrežje po nadgradnji le stežka povečalo sprejetje ali če bo trg kriptovalut še naprej upadal, bi lahko ETH leto 2023 končal pri skoraj 2.400 dolarjev. Po podatkih Coin Price Forecast bi lahko ETH ob koncu leta 2023 dosegel 2.600 dolarjev.

ETH cena: Pesimistični scenarij postavlja vrednost tudi pri 500 dolarjev

Glede na makroekonomske in interne kripto dejavnike bi lahko ETH letos ali 2023 doživel še en velik padec, kjer bi se njegova cena lahko spustila do 500 dolarjev. Kripto analitičarka Wendy O pričakuje, da bo cena ETH z doslej najvišje vrednosti 4.800 dolarjev padla kar za 85 %, kar bi ga pripeljalo do vrednosti okoli 750 dolarjev. Tvegani kapitalist Kavita Gupta pravi, da bi lahko ETH padel celo na 500 dolarjev, če se bo širša tržna razprodaja še poglobila.

ETH cena: Zgodovina

Za lažje razumevanje nihanja vrednosti Ethereuma si poglejmo zgodovino gibanja vrednosti:

  • 2014: Ethereum se začne kot začetna ponudba kovancev (ICO). Zgodnji vlagatelji so imeli srečo, saj je bila uvodna cena le 0,26 EUR na kovanec.
  • 2016: Na začetku leta je ETH cena znašala manj kot 1 EUR, nato pa se je cena močno zvišala in marca istega leta dosegla najvišjo vrednost 18 EUR. Nato so se stvari obrnile na slabše, ko so hekerji v napadu ukradli za 46 milijonov dolarjev etherjev. To je resno vplivalo na razpoloženje in ethereum je izgubil skoraj tretjino svoje vrednosti ter leto zaključil pri 7,53 evra.
  • 2017: Odlično leto za trg kriptovalut je Eth najprej poslalo do 40 evrov, ob koncu leta pa vse do 650 evrov.
  • 2018: Bikovska serija se je nadaljevala januarja, ko je Ethereum dosegel rekordno vrednost 1200 evrov. Toda po koncu bikovskega razpoloženja je tečaj padel na 120 EUR, kar je najnižja vrednost po maju 2017.
  • 2019: Še eno razburljivo leto za Ethereum. Vzpon navzgor se je začel januarja in se končal junija s ceno skoraj 300 EUR. Nato se je cena spustila in ETH je leto končal s ceno 120 EUR in je v bistvu sklenil krog s prejšnjim letom.
  • 2020: Cena ETH se je zvišala. Februarja je menjalni tečaj dosegel najvišjo vrednost 260 EUR. Ko je postalo jasno, kako resna je pandemija, pa je to imelo daljnosežne posledice za vse finančne trge. Na polovici marca se je tečaj spustil na pičlih 80 EUR. Če pogledamo nazaj, bi bil to odličen trenutek za nakup »dipa«, saj se je od te točke dalje cena začela občutno dvigovati. Do konca decembra je menjalni tečaj znašal 600 €, kar je bila najvišja vrednost od začetka leta 2018.
  • 2021: rekordna bikovska serija je celotni kripto trg pognala nad 2 trilijona tržne kapitalizacije, ETH pa je dosegel do zdaj rekordno vrednost novembra 2021, ko je dosegel 4600 EUR.
  • 2022: No, tega pa se še živo spomnite in ne mislimo vtirati soli v rano.

Še en pomemben dejavnik, ki vpliva na ETH ceno: »Ethereum killers«

Vsak potencialni ETH vlagatelj bi moral razmisliti o altcoinih, ki bodo potencialno tekmovali za tržni prostor. Medtem ko je Ethereum še vedno eden najnaprednejših kriptovalut druge generacije, je treba opozoriti, da se je od leta 2015 pojavilo več novih prihodov, ki naj bi pripadali novi, tretji generaciji. Tem blockchainov skupnost kriptovalut pravi »ubijalci Ethereuma« (Ethereum killers). Cardano, Polkadot in Avalanche se pogosto omenjajo kot tekmeci za krono Ethereuma kot najboljšega blockchaina za pametne pogodbe in decentralizirane aplikacije. Čeprav je res, da so ti altcoini usmerjeni k razvijalcem in ponujajo številne aplikacije, je treba opozoriti, da za zdaj še nobeden nima niti približno enake stabilnosti, ugleda ali tržne kapitalizacije kot ETH.

Nekatera rivalstva so le posledica pretirane novinarske vneme, saj so med Ethereumom in njegovimi tako imenovanimi tekmeci ključne razlike v arhitekturi in namenu. Na primer, čeprav Polkadot pogosto hvalijo kot ubijalca Ethereuma, je v resnici bolj namenjen uporabnikom, ki želijo zgraditi lastno verigo blokov in/ali povezati omrežja, medtem ko je Ethereum osredotočen predvsem na platformo za uvajanje pametnih pogodb. Čeprav sta si kriptovaluti podobni, si zato ne konkurirata neposredno.

Poleg tega lahko v kripto industriji blockchainu delujejo v sinergiji ter skupaj izboljšujejo celotno področje, zato se zdi izraz »Ethereum killer« morda nepotreben.

Pogosta vprašanja

Bo Ethereum v 2023 dosegel 10.000 dolarjev?

Ni verjetno. Trg kriptovalut je v medvedjem primežu in čeprav so pesimistični scenariji možni, je bolje ostati realist, kot pa biti razočaran in izgubiti denar.

Bo Ethereum res presegel Bitcoin?

Naj investiram v Ethereum?

Pri trgovanju s kriptovalutami sem izgubil veliko denarja. Kaj naj storim?