Ethereum prestal zadnjo generalko, kripto skupnost je optimistična

Home » Ethereum prestal zadnjo generalko, kripto skupnost je optimistična

Ethereum je pravkar zaključil zadnjo generalko omrežja pred dogodkom Merge, ki je napovedan za september. Uspešno opravljeni test je ceno Ethereuma pognal nad 1900 dolarjev.

Ethereum vstopa v zadnjo fazo priprav na težko pričakovani dogodek Merge, potem ko je Goerli, tretje in zadnje testno omrežje, v sredo zvečer uspešno prešel na proof-of-stake algoritem (PoS). V času pisanja članka se je vrednost ETH v 24 urah zaradi pričakovanja združitve Goerli povečala za 15 % in znaša 1912 dolarjev. V začetku tega poletja je testno omrežje Ropsten junija uspešno prešlo na PoS, testno omrežje Sepolia pa je podobno storilo v začetku julija.

Združitev testne mreže Goerli je bila napovedana konec julija in je potekala v dveh fazah, začenši s predhodno zahtevano nadgradnjo Bellatrix 4. avgusta. Druga faza, imenovana Paris, se je sprožila včeraj, ko je skupna težavnost terminala (Terminal Total Difficulty -TTD) v verigi Goerli dosegla 10.790.000. V tej drugi fazi nadgradnje je odjemalec izvedbene plasti prešel na proof-of-stake, pri čemer je naslednji blok po prehodu izdelal validator, ki je deloval v verigi Beacon – omrežju PoS, ki deluje poleg glavnega omrežja Ethereum.

Goerli, ki je testno omrežje za Web3 razvijalce, v katerem lahko preizkušajo blockchain aplikacije, preden jih zaženejo v glavno omrežje Ethereum, se od Ropstena in Sepolie razlikuje po tem, da je pred današnjim prehodom deloval na algoritmu PoA (proof of authority) in ne PoW (proof of work). Včerajšnja združitev Goerli se od zgodnje integracije testnega omrežja razlikuje tudi po tem, da so morali upravljavci vozlišč hkrati posodobiti svoje odjemalce na ravni soglasja in izvedbene ravni ter ne le enega od njiju.

Po navedbah Ethereum Foundationa je združitev Goerli zadnja priložnost za uporabnike, da zagotovijo, da so njihovi validatorji PoS pravilno konfigurirani pred prehodom na mainnet. Služil bo tudi kot zadnje testno dejanje, preden se bo glavno omrežje Ethereum predvidoma naslednji mesec uradno združil z verigo Beacon, pri čemer je datum ohlapno postyavljen na 19. september.

Kaj pomeni Ethereum Merge za kripto svet?

Združitev (the Merge) je najpomembnejša nadgradnja omrežja Ethereum od njegove uvedbe leta 2015, s katero se bo končal sedanji energetsko intenzivni postopek rudarjenja ETH in ga nadomestil model PoS, ki naj bi izboljšal skalabilnost omrežja in ga naredil 99% bolj okolju prijaznega.

Brian Norton, operativni direktor podjetja MyEtherWallet, je dejal, da se bo s približevanjem združitve institucionalno sprejetje verjetno povečalo, zlasti če bodo uporabniki začeli bolje razumeti, kaj bo sprememba pomenila za blockchain. Institucionalni vlagatelji so zdaj očitno optimistični glede združitve in vlagajo v sklade, ki temeljijo na ETH, je dejal Norton, vendar če bo združitev trajala dlje, kot je bilo pričakovano, bi lahko uporabniki in vlagatelji postali “nemirni” in se umaknili.

Ali bo združitev potekala gladko in morda pomagala končati sedanjo kripto zimo, bo pokazal čas.

Dodaj odgovor