Ethereum Shanghai nadgradnja: Kaj pomeni za ceno ETH?

Home » Ethereum Shanghai nadgradnja: Kaj pomeni za ceno ETH?
Ethereum napoved 2023

Drugi največji blockchain na svetu Ethereum (ETH) je prestal svojo največjo nadgradnjo po lanskem dogodku »The Merge«, ko je iz mehanizma proof-of-work prešel na proof-of-stake. Kaj pomeni nadgradnja Shanghai za svet kriptovalut in kaj za vrednost ETH?

Ethereum (ETH) je to sredo, 12. aprila 2023, z uvedbo nadgradnje Shanghai zaključil dvoletni prehod na proof-of-stake. Ta korak je v omrežje uvedel številne tehnične izboljšave, vendar večino ETH trgovcev skrbi le ena stvar – izplačila iz stakinga ETH.  

Cena ETH se je po posodobitvi prvič po osmih mesecih povzpela nad 2.000 USD, potem ko so vlagatelji pozabili na negotovost glede dolgo pričakovane nadgradnje. Po podatkih družbe Coin Metrics je cena etra narasla za več kot 5 % na 2.002,15 USD. Pred tem se je povzpel vse do 2.003,62 USD, kar je najvišja raven po avgustu 2022. Približno pol ure po aktivaciji nadgradnje Shanghai je bilo v epohi 194.408 obdelanih 285 izplačil za približno 5.413 ETH (10 milijonov dolarjev).

V obrok bo kmalu sproščenih več kot 18 milijonov zastavljenih ETH, vrednih približno 34 milijard dolarjev, ki so bili zaklenjeni v Ethereumovem omrežju. Vlagatelji so zato razumljivo zaskrbljeni, kaj to lahko pomeni za ceno ETH, druge največje kriptovalute po tržni vrednosti. Namen nadgradnje je tudi olajšati sodelovanje v postopku potrjevanja v omrežju, hkrati pa povečati varnost, znižati pristojbine in ustvariti več prostora, da bo omrežje lahko obravnavalo več transakcij.

Če vas zanimajo načini za zaslužek z Ethereumom, si lahko preberete naš članek.

Kako bo potegala nadgradnja Shanghai?

Shanghai, znan tudi pod konsenzualnim imenom Capella, torej ukinja dveletno obdobje blokade »zastakanih« ETH in pripadajočih nagrad. Če bo šlo vse po sreči, bodo lahko stakerji ethereuma začeli pošiljati zahtevke za izplačilo v omrežje takoj po začetku delovanja nadgradnje, vendar to ne pomeni, da bodo uporabniki prejeli sredstva že prvi dan. Zaradi predvidene dolžine čakalne vrste za izplačilo bodo imetniki morda morali čakati od nekaj tednov do nekaj mesecev, da bodo dobili nazaj svoja sredstva.

Cena ETH: Strah pred veliko razprodajo ETH je odveč

Mnogi seveda špekulirajo, ali bo ta dogodek povzročil množično razprodajo ETH. Toda pri tem se je treba zavedati, da čakalna vrsta za umik omogoča le omejen nabor zahtevkov na dan, in sicer 115.200 ETH žetonov. Čeprav lahko pride do trajnega pritiska na znižanje cene, pa je malo verjetno, da bo odkritje povzročilo močan in nenaden padec oz. tako imenovan »dip«.

Posamezni stakerji, torej tisti, ki so sami zbrali vsaj 32 ETH (kar je v času pisanja tega članka vredno približno 60.000 dolarjev), lahko pričakujejo, da bodo na obdelavo zahtevkov za izplačilo čakali vsaj 2 do 3 dni. Tisti, ki staking opravljajo prek skladov in drugih ponudnikov storitev, kot je Lido, bodo morda morali na izplačilo svojih sredstev čakati več tednov ali celo mesecev.

Poleg čakalnih dob pa drugi poudarjajo, da razpoložljivost likvidnih storitev, kot je Lido, pomeni, da so trgovci, ki so želeli trgovati z ETH, to lahko storili že pred Shanghai posodobitvijo. Zato je pravzaprav povsem mogoče, da bo po nadgradnji več ljudi pripravljenih zastaviti ETH – kar bo zaklenilo likvidnost in zmanjšalo razpoložljivo ponudbo – saj bodo ljudje bolj prepričani, da lahko varno odstavijo svoje ETH.

Povečana priljubljenost stakinga je dobra za adopcijo kriptovalut

Naraščajoča razširjenost stakinga, pri katerih udeleženci v zameno za donos zastavijo kriptovalute za sodelovanje pri upravljanju verige blokov, bi lahko pomagala določiti referenčne obrestne mere za blockchain denarne trge. Če malo razmislimo, je to prvič, da ima Ethereum dolgoročno krivuljo donosnosti brez tržnega tveganja, ki lahko dejansko traja dlje časa. Poleg tega so v zadnjih letih velike banke, kot so JPMorgan Chase, Standard Chartered in CACEIS, vse bolj pokazale zanimanje za hrambo kriptovalut v imenu strank. Skrbništvo bo takopostalo veliko bolj konkurenčno, saj lahko ETH nenadoma hraniš kot banka, in to za nizke provizije ali brez njih – kar pa bo verjetno povzročilo veliko zaklenjenih ETH. To pa je pozitivni signal za trajnostni pogled na sicer zelo volatilni trg kriptovalut.