Ethereum uspešno prestal težko pričakovano »Združitev«

Home » Ethereum uspešno prestal težko pričakovano »Združitev«
ethereum merge

Zgodovinska nadgradnja Ethereuma je potekla brez zapletov, zdaj omrežja deluje po konsenzu proof-of-stake. Kako je the Merge vplival na ceno ETH in kaj zdaj čaka na Ethereum?

»The Merge« se je končno zgodil in po letih razvoja in odlašanja je digitalni stroj v jedru druge največje kriptovalute po tržni vrednosti prešel na veliko bolj energetsko učinkovit sistem. Združitev je potekala brez težav, uporabniki pa je sploh niso čutili. To je velikanski dosežek za nadgradnjo, ki so jo primerjali z menjavo temeljev stolpnice, medtem ko stolpnica stoji in normalno obratuje

No, rezultat bo imel velikanske posledice na celotno kripto industrijo in širše. Ethereum naj bi zdaj porabil približno 99,9 % manj energije. Na podlagi ene izmed ocen je to tako, kot da bi Finska nenadoma izklopila svoje električno omrežje. Razvijalci Ethereuma pravijo, da bo nadgradnja omrežja, v katerem se nahaja 60 milijard dolarjev vreden ekosistem borz kriptovalut, posojilnih podjetij, NFT tržnic in drugih aplikacij, tudi bolj varno in skalabilno.

Ko se je Združitev uradno začela 15. septembra 2022 ob 6:43 UTC, je bilo na YouTubu več kot 40.000 uporabnikov prijavljenih na ogled Ethereum Mainnet Merge Viewing Party. Z zadržanim dihom so spremljali ključne metrike, ki so nakazovale, da so osrednji sistemi Ethereuma ostali nedotaknjeni. Po približno 15 dolgih minutah se je Združitev uradno zaključila, kar pomeni, da jo je bilo mogoče razglasiti za uspešno. K zapletenosti posodobitve je prispevalo tudi dejstvo, da je šlo morda za eno največjih prizadevanj na področju odprtokodne programske opreme v zgodovini, ki je zahtevalo usklajevanje več deset skupin in več deset posameznih raziskovalcev, razvijalcev in prostovoljcev.

Združitvi podporo z gesto izrazil tudi Google

Google je v znak podpore dodal svojevrstni doodle, ki je odšteval čas do Merga, kar je znak priznanja najbolj priljubljene spletne strani na svetu. Eden prvih, ki je na Twitterju objavil doodle, je bil Googlov inženir Sam Padilla, ki dela v Web3 ekipi. Opozoril je, da se hitra izvedba funkcij, povezanih z Googlovim iskalnikom, ne zgodi pogosto. Dodal je tudi, da se je zamisel pojavila v zadnjih nekaj tednih med zaposlenimi pri Googlu, ki so želeli ustvariti “nekakšen kul easter egg” za pričakovani prehod druge največje kriptovalute na proof-of-stake konsenz. Zamisel se je pojavila v Googlovih internih klepetalnicah.

Google je vse bolj vključen v Web3 in ponuja infrastrukturne blockchain storitve, ki uporabljajo Google Cloud. Na strani, namenjeni izdelkom Web3, podjetje med svojimi poslovnimi partnerji navaja Nansen, Dapper Labs in Solana. Google je že maja napovedal oblikovanje specifične ekipe za Web3.

Kaj se dogaja s ceno ETH?

Združitev je s tehničnega vidika potekala brez zapletov, vendar je razpoloženje okoli ETH po prehodu na okolju prijaznejši model konsenza ostalo približno isto oz. se je celo poslabšalo. Danes je cena ETH prvič po več kot tednu dni padla pod mejo 1.500 USD,  na tedenski ravni pa je cena padla celo za 15% (CoinMarketCap). To je večji padec kot na preostalem trgu kriptovalut.

Ni pa to gibanje cene povsem nepričakovano. Podjetje za kriptoanalitiko Glassnode je v začetku avgusta v poročilu opozorilo na podatke o borzah z izvedenimi finančnimi instrumenti, ki so kazali, da se združitev oblikuje kot dogodek prodaje novice“sell the news”. Zdi se, da je šum okoli združitve julija ustvaril bikovsko razpoloženje okoli Ethereuma, vendar so po podatkih družbe Glassnode izkušeni trgovci z izvedenimi finančnimi instrumenti že zavarovali svoje stave in pričakovali, da bo cena ETH po dogodku padla.

Uspešna Združitev pomeni slovo od rudarjev

Bitcoin je leta 2008 svetu predstavil zamisel o decentralizirani glavni knjigi – enotnem, nespremenljivem zapisu transakcij, ki ga lahko računalniki po vsem svetu pregledujejo, spreminjajo in mu zaupajo brez potrebe po posrednikih. Nato je Ethereum leta 2015 temeljne koncepte Bitcoina razširil s pametnimi pogodbami – računalniškimi programi, ki verigo blokov učinkovito uporabljajo kot globalni superračunalnik in v njeno omrežje zapisujejo podatke. Ta inovacija je bila bistvena sestavina za decentralizirane finance (DeFi) in NFT – glavne katalizatorje najnovejšega razcveta kriptovalut.

Z Združitvijo se umika Ethereumov sistem proof-of-work, v katerem so rudarji kriptovalut z reševanjem kriptografskih ugank tekmovali pri zapisovanju transakcij v njegovo knjigo in za to prejemali nagrade. Večina rudarjenja kriptovalut danes poteka na “farmah”, čeprav bi jih bilo bolj primerno imenovati tovarne. Predstavljajte si ogromna skladišča z vrstami računalnikov, ki so zloženi drug na drugega kot police s knjigami v univerzitetni knjižnici – vsak računalnik je vroč na dotik, saj se trudi rudariti kriptovaluto. Zato tudi marsikdaj beremo poročila o pogorelih farmah, kot je recimo ta s Tajske.

Zaradi tega sistema, ki ga je uvedel Bitcoin, je Ethereum porabil ogromno energije, blockchain sektor pa slovi kot okoljska grožnja.

Rudarji se umikajo »stakerjem«

Proof-of-stake sistem v celoti odpravlja rudarjenje. Rudarje nadomeščajo validatorji – ljudje, ki zastavijo oz. zastakajo vsaj 32 ETH tako, da jih pošljejo na naslov v omrežju Ethereum, kjer jih ni mogoče kupiti ali prodati. Ti ETH z vložki delujejo kot loterijske srečke: Čim več ETH validator stavi, tem večja je verjetnost, da bo izžrebana ena od njegovih srečk, ki mu bo omogočila zapis “bloka” transakcij v Ethereumovo digitalno knjigo.

Ethereum je leta 2020 predstavil prvo proof-of-stake omrežje, imenovano Beacon Chain, vendar je bila ta veriga do Združitve le območje, na katerem so se validatorji pripravljali na prehod. Prehod med konsenzi je vključeval združitev verige Beacon Chain z glavnim omrežjem. Eden glavnih razvijalcev, Tim Beiko, je povedal, da je proof-of-stake tako, kot da bi na svojem MacBooku zagnali aplikacijo Slack ali Google Chrome ali Netflix. Vaš MacBook je seveda priključen na električno napajanje in za svoje delovanje uporablja elektriko. Vendar nihče ne razmišlja o vplivu na okolje, ki ga ima delovanje Slacka.

Prilagajanje na nov sistem

Omrežje Ethereum lahko razumemo kot nekakšen živ organizem, ki nastane, ko se več računalnikov med seboj pogovarja v istem jeziku in se vsi ravnajo po enakih pravilih. Novi sistem uvaja nov sklop spodbud za ljudi, ki upravljajo te računalnike, da upoštevajo zapisana pravila in tako zaščitijo glavno knjigo pred neželenimi posegi. Proof-of-work je mehanizem, s katerim vzamete fizične vire in jih pretvorite v varnost za omrežje. Če želite, da je vaše omrežje bolj varno, potrebujete več teh fizičnih virov. Pri proof-of-stake pa se uporabljajo finančna sredstva za pretvorbo v varnost.

Čeprav je Ethereum imel na tisoče posameznih rudarjev, ki so upravljali in varovali njegovo PoW omrežje, so računalniki iz samo treh rudarskih bazenov obvladovali večino hashrate omrežja, kar je merilo skupne računalniške moči vseh rudarjev. Če bi se nekaj velikih rudarskih podjetij v omrežju Ethereum zedinilo in zbralo večino hashrate omrežja, bi lahko izvedli tako imenovani 51% napad, s katerim bi vsem drugim otežili ali onemogočili posodabljanje glavne knjige.

Pri PoS  je nadzor nad omrežjem odvisen od količine zastavljenih ETH in ne od količine porabljene energije. Zagovorniki tega mehanizma pravijo, da so zaradi tega napadi dražji in samouničujoči: napadalcem se lahko vložek ETH zmanjša kot kazen za poskus škodovanja omrežju.

Kaj pravijo kritiki?

Niso vsi navdušeni nad nadgradnjo. Nič ne kaže, da bo na primer Bitcoin kdaj opustil PoW, za katerega zagovorniki vztrajajo, da je še vedno bolj preizkušen in varnejši sistem. Čeprav nadzor nad omrežjem Ethereum ne bo več v rokah nekaj rudarskih sindikatov, s katerimi se javno trguje, kritiki vztrajajo, da bodo stare vplivneže zamenjali novi. Lido, nekakšen kolektiv validatorjev, ki ga vodi skupnost, nadzoruje več kot 30 % deleža v verigi proof-of-stake. Coinbase, Kraken in Binance – tri največje borze s kriptovalutami – imajo v lasti še 30 % deleža omrežja.

Skepticizem glede PoW je spodbudil Chandlerja Gua, uglednega rudarja kriptovalut, da je pred združitvijo napovedal, da bo zagnal vilico stare verige proof-of-work – klon verige blokov Ethereum, ki deluje z uporabo starega mehanizma, ki temelji na rudarjih. Glavni Ethereumovi razvijalci so na splošno zasmehovali tovrstne vilice kot stranpoti in prevare, vendar so Guova prizadevanja “ETHPOW” in druga podobna pridobila skromno podporo v nekaterih kotičkih kripto skupnosti.

Kaj sledi?

To je prvi korak na veliki poti Ethereuma do zelo zrelega sistema, vendar so pred njim še številni koraki; pravi oče Ethereuma Vitalik Buterin, ki je nedavno tudi izjavil, da je Etehreum pri svojih 40% razvoja. V nadaljevanju je omenil razmeroma visoke pristojbine in nizke hitrosti omrežja Ethereum, ki jih posodobitev ni obravnavala, vendar ostajajo enaka ovira za povečanje baze uporabnikov omrežja, kot so bili kdaj koli okoljski problemi.

Pred tem je predstavil vrsto naslednjih korakov za omrežje, ki vključujejo metodo sharding – metodo, ki naj bi pomagala odpraviti počasne čase transakcij in visoke pristojbine v omrežju z razporeditvijo transakcij med “shardi”, podobno kot dodajanje voznih pasov na avtocesto.

Dejstvo je, da smo bili priča največjemu (uspešno zaključenemu) mejniku v kripto svetu po začetku Bitcoina 2008. Kripto adopcija se tako navkljub medvedjemu trendu na trgu nadaljuje in stopa po vedno bolj zelenih stopnicah.

Dodaj odgovor