EU zaostruje regulacijo prenosov kriptovalut

Home » EU zaostruje regulacijo prenosov kriptovalut

EU parlament namerava ukiniti tudi najmanjše anonimne transakcije s kriptovalutami in načrtujejo ukrepe, s katerimi bi lahko ukinili neregulirane borze. Nov predlog namreč določa, da morajo kripto borze in podjetja razkriti informacije o pošiljatelju in prejemniku kripto prenosov.

Zakonodajalci Evropske unije so včeraj podprli sporne ukrepe za prepoved anonimnih transakcij s kriptovalutami, kar bi po mnenju industrije zaviralo inovacije in posegalo v zasebnost. Za predlog glasovalo več kot 90 zakonodajalcev. Namen predlogov je razširiti zahteve za preprečevanje pranja denarja, ki veljajo za konvencionalna plačila nad 1.000 EUR, na sektor kriptovalut. Prav tako ukinjata spodnjo mejo za kriptoplačila, tako da bi bilo treba identificirati plačnike in prejemnike tudi najmanjših kripto transakcij. Nadaljnji ukrepi, o katerih se razpravlja, bi lahko povzročili, da bi bile neregulirane borze kriptovalut odrezane od konvencionalnega finančnega sistema.

Zakonodajalci upajo, da bodo torej zagotovili sledljivost prenosov med ponudniki kripto storitev in tako imenovanimi negostiteljskimi denarnicami (unhosted wallet), da bi lahko bolje prepoznali morebitne sumljive transakcije in jih potencialno blokirali.

Negostiteljska denarnica je izraz, ki ga uporabljata Projektna skupina za finančno ukrepanje in Mreža za pregon finančnih kaznivih dejanj, prevzeli pa so ga tudi drugi vladni in regulativni organi. Pomeni, da posameznik vzdržuje svoje zasebne ključe – v kripto industriji poznani kot “denarnica” ,da bi ločevali med sredstvi, ki jih nadzoruje finančna institucija, ki deluje kot skrbnik, in posameznikom.

https://twitter.com/finhstamsterdam/status/1417935973187473409

Naš finančni minister Andrej Šircelj je decembra dejal, da je predlog pomemben korak k odpravi vrzeli v naših finančnih sistemih, ki jih kriminalci zlonamerno uporabljajo za pranje nezakonitih dobičkov ali financiranje terorističnih dejavnosti.

Predlog že nekaj časa v pripravi

Evropske vlade so decembra izjavile, da želijo odpraviti prag 1.000 EUR za kriptovalute, saj se digitalna plačila zlahka izognejo tej omejitvi, in vključiti zasebne denarnice, ki jih ne upravljajo regulirani ponudniki kriptovalut.

Člani desnosredinske Evropske ljudske stranke (EPP) so nasprotovali številnim bolj spornim spremembam in obsodili to, kar so imenovali de facto prepoved samostojnih denarnic. Gospodarski predstavnik EPP Markus Ferber je izjavil, da s takšnim pristopom k urejanju novih tehnologij bo Evropska unija še bolj zaostala za drugimi, bolj odprtimi jurisdikcijami. Z ločenim pravnim predlogom, o katerem se je razpravljalo včeraj, naj bi se ustavila nakazila ponudnikom kripto storitev, ki v EU delujejo brez dovoljenja ali ki niso povezani z nobeno jurisdikcijo ali v njej nimajo sedeža.

Zakaj je to najbrž korak nazaj za EU

Ta regulacija bi vzpostavilia register naslovov denarnic, s čimer bi lahko v realnem času spremljali kripto transakcije vseh državljanov. Toda na kocki je naslednja revolucija interneta – Web3. Ta digitalni premik lahko na evropskih tleh ustvari na tisoče delovnih mest in živahno industrijo, EU pa ima potencial postati vodilna v novi panogi. Verjetno bi bilo bolje uvesti regulacije, prilagojene določenim težavam, ne pa kar splošne prepovedi in množične vladne posege v zasebno življenje državljanov. EU ima še vedno dokaj nazadnjaško držo in namesto, da bi kripto sektor in tehnologijo uporabila v svoj prid ter prepoznala potencial, jo raje zatira. Morda pa le potrebujejo čas in je konstruktivnejši pristop za vogalom. Čas bo pokazal! 

Dodaj odgovor