Evrovizija 2024: Kaj pravijo stavnice?

Home » Evrovizija 2024: Kaj pravijo stavnice?
evrovizija 2024 stavnice

Čeprav je Joker.si prvotno kripto portal, se je že zgodilo, da smo posvetili članek enemu od aktualnih dogodkov, kot so npr. ameriške volitve 2024. Brez dvoma je tudi Evrovizija 2024 eden izmed njih. Ta dogodek predstavlja najstarejše glasbeno tekmovanje v Evropi, ki poteka enkrat letno, pri čemer ima vsaka evropska država svojega predstavnika. Prvi festival je bil organiziran daleč nazaj v letu 1956, od takrat pa se vsakoletno ponavlja. Izjema je leto 2020, ko je bilo tekmovanje odpovedano zaradi vsem znanega virusa COVID-19.

Evrovizija je skozi leta prilagajala svoj format, vendar je “ogrodje” tekmovanja ostalo skoraj nespremenjeno od prvega dne. Ob prihajajočem tekmovanju, ki bo letos potekalo v Malmöju od 7. do 11. maja, vam ponujamo kratek pregled udeležencev, glavnih favoritov in kaj lahko pričakujete od tega kultnega glasbenega tekmovanja. Poleg tega, če radi stavite na dogodke, kot je ta, vam ponujamo priložnost, da si ogledate najboljše stavnice za Evrovizijo, ki ponujajo stave za ta dogodek.

Evrovizija 2024 – Sistem tekmovanja

Evrovizija 2024 se začne z dvema polfinalnima večeroma, ki sta na sporedu 7. in 9. maja. V prvem polfinalu bo nastopilo 15, v drugem pa 16 udeležencev. Najboljših deset uvrščenih izborov po glasovih publike iz obeh polfinal (skupaj 20) se bo uvrstilo na finalni večer, ki bo na sporedu 11. maja, kjer se jim bodo pridružila Švedska kot gostiteljica tekmovanja in lanskoletna zmagovalka ter “velika evropska petorka”, sestavljena iz Italije, Španije, Francije, Nemčije in Velike Britanije. Te države so si prav tako zagotovile neposredno uvrstitev v finale.

Ta način je malce spremenjen od preteklih let, ko so najboljše države iz prejšnjega leta imele neposredno kvalifikacijo za finalno noč. Razlog za to lahko pripišemo marketingu, glede na pomen teh petih velikih evropskih držav. Po odpetih pesmih vsaka država glasuje v neposrednem TV prenosu, zmagovalec tekmovanja pa je država z največjim številom skupnih glasov. Za konec bi omenili, da je država zmagovalka tekmovanja hkrati tudi gostiteljica Evrovizije za naslednje leto. Seveda so stavnice za Evrovizijo tudi letos pripravljene, kot v preteklih letih.

Udeleženci Evrovizije

Po začetnem pravilu tekmovanja bi morala vsaka evropska država imeti svojega predstavnika, vendar so dogodki v zgodovini pripeljali do tega, da ni vedno tako. Na primer, Romunija se je odločila, da ne bo sodelovala na tekmovanju že drugič zapored. Bosna in Hercegovina je pod sankcijami Evropske radiodifuzne zveze od leta 2016, ko so tudi zabeležili svojo zadnjo udeležbo na tem priljubljenem glasbenem tekmovanju.

Na drugi strani pa bo Luksemburg imel svojega predstavnika prvič po 31 letih. Prav tako je treba omeniti, da Avstralija že več let zapored sodeluje na tem festivalu, čeprav niso del evropske celine.

Evrovizija 2024 – Favoriti

Čeprav je tekmovanje v preteklih nekaj letih vleklo za seboj špekulacije o političnih vmešavanjih in kako bo verjetno vojna med Ukrajino in Rusijo prinesla zmago Ukrajincem, se je izkazalo, da te zgodbe niso resnične. Recimo lani je bila borba za zmago med Švedsko in Finsko. Kljub temu so Ukrajinci pred letošnjim Evrovizijo dolgo časa bili eden glavnih favoritov za zmago. To se je spremenilo z uvrstitvijo hrvaškega predstavnika “Baby Lasagne” na Evrovizijo. Ob času pisanja tega besedila je pesem “Rim Tim Tagi Dim” prepričljivo prvi favorit za zmago na tem prestižnem glasbenem tekmovanju.

To ni presenetljivo glede na pevski ritem, zanimivo koreografijo, nastop v angleškem jeziku, pa tudi prisotnost “metal” glasbe, ki je v preteklosti pogosto prinašala zmago, čeprav bi mnogi menili, da je to atipično za takšno tekmovanje. Najboljši pokazatelj, kako prepričani so vsi v zmago Hrvaške, je dejstvo, da je kvota na to pesem 3,25 in stalno pada. Po drugi strani se zmaga Ukrajine vrednoti s kvoto 6,50. Poleg teh dveh držav so na vrhu seznama favoritov še Italija, Švica, Nizozemska in Belgija. Dodati je treba, da so kvote podvržene spremembam. Večkrat se je zgodilo, da je neka država izplavala kljub dejstvu, da pred začetkom tekmovanja ni bila na vrhu seznama.

Trenutne kvote in napotke za stave lahko preverite na portalu Stave-online.

Zaključek

Odkar je predstavnica Srbije, Marija Šerifović, z zmago na Finskem s pesmijo “Molitva” osvojila to prestižno tekmovanje leta 2007, vse balkanske države upajo, da lahko ta uspeh ponovijo. Ni dvoma, da so možnosti za to zdaj večje kot kdajkoli prej, glede na kakovost pesmi hrvaškega predstavnika Baby Lasagne, pa tudi na to, koliko se o tem piše v zadnjem času na tujih portalih. Čeprav so kvote nagnjene k spremembam, nam zgodovina Evrovizijskega tekmovanja kaže, da pesmi, ki se pokažejo kot izraziti favoriti pred tekmovanjem, najpogosteje zabeležijo zmago. Vsi na Hrvaškem bi si verjetno zelo želeli, da se to zgodi. Počakajmo na maj, da vidimo, ali bo Zagreb naslednje leto gostil Evrovizijo 2025.

Pogosta vprašanja

Katera država ima največ zmag na tekmovanju za pesem Evrovizije?

Ali se lahko stavi na zmagovalca Evrovizije?

Kdo ima pravico nastopiti na pesmi Evrovizije?

Ali se kvote na zmagovalca Evrovizije pogosto spreminjajo?

Kako se odloči, kdo bo predstavnik države za Evrovizijo?