Finančne institucije so začele kupovati memecoine. Poglejte, katere!

Home » Finančne institucije so začele kupovati memecoine. Poglejte, katere!
memecoin manija
Foto: Adobe Stock

Saj ni res, pa je: Memecoin manija je zajela tudi institucije, ki so v svoje portfelje dodale memecoine, kot sta Shiba Inu (SHIB) in Dogwifhat (WIF). Ali to pomeni, da so memecoini dobra investicija za nas?

Memecoini se morda zdijo absurdni, vendar so letos postali najuspešnejši razred premoženja. Strah pred zamujanjem (FOMO) se je povečal do te mere, da so se vanj vključili celo institucionalni vlagatelji. Ta razvoj seveda sproža več vprašanj: Katere institucije so vključene? Na katere posebne memecoine se osredotočajo in kako pomembne so te naložbe? Poleg tega, ko tradicionalni finančni akterji začnejo vlagati v nekaj, kar se je začelo kot šala, ali to ohrani svojo humorno privlačnost? In kakšne posledice ima to za prihodnost memecoinov. Danes se igramo s temi vprašanji.

Memecoini: Od nedolžne šale do portfelja finančnih institucij

Ko je Elon Musk med prejšnjo bikovsko serijo napol ironično podprl najstarejši memecoin na svetu – Dogecoin (DOGE), je večina to razumela kot šalo: ugledna poslovna osebnost, ki se v svojem stilu poheca s humorno kriptovaluto. Danes pa memecoini velik del kripto ekonomije. Zdaj pomembne institucije, med njimi fundacija Avalanche in Franklin Templeton, prepoznavajo meme kovance kot veljavno uporabo tehnologije blockchain in so jih celo vključile v svoje portfelje.

Začetki memecoinov segajo v leto 2013, ko je bil ustvarjen Dogecoin (DOGE), pes pasme shiba inu, in je bil mišljen zgolj kot satirični komentar špekulativne narave kriptovalut. Dogecoin je kljub svojim muhastim začetkom hitro pridobil močno skupnost, ki ga je spremljala, pri čemer je izkoristil socialna omrežja, da je pospešil svojo rast in se hitro spravil med top 7 kriptovalut po tržni kapitalizaciji.

Vzpon Dogecoina je postavil temelje za val drugih memecoinov, zlasti v bikovskih serijah. Pojavila sta se kovanca, kot sta Shiba Inu (SHIB), imenovan »ubijalec Dogecoina«“, in Pepe Coin (PEPE), ki temelji na memu Pepe the Frog, vsak od njiju pa se je uveljavil z navdušenjem skupnosti in strateškim trženjem.

Danes se memecoini pojavljajo kot gobe po dežju, saj jih lahko ustvari vsakdo, najbolj priljubljeno omrežje, ki gosti memecoine, pa je Solana (SOL).

Katere institucije nakupujejo memecoine?

Trenutno več podjetij v svoje strateške okvire dejavno vključuje meme kovance:

 • Franklin Templeton: Globalno podjetje za upravljanje naložb, ki se je v preteklosti osredotočalo na bolj uveljavljene kriptovalute, kot sta Bitcoin (BTC) in Ethereum (ETH), je nedavno pokazalo zanimanje za memecoine zaradi njihove močne vključenosti v skupnost in vse večje omrežne dejavnosti, ki jo ustvarjajo. Raziskava družbe Franklin Templeton je zlasti poudarila, kako so memecoini, kot je BONK, znatno povečali omrežno aktivnost Solane, kar kaže na morebitno spremembo v tem, kako tradicionalni vlagatelji dojemajo te žetone.
 • Stratos, hedge sklad, ki ga podpirajo ugledni vlagatelji tveganega kapitala, kot je Mark Andresseen iz podjetja Andreessen Horowitz, od decembra upravlja sklad, ki vključuje Dogwifhat (WIF), nov meme kovanec, na katerem je pes Shiba Inu v očarljivi pleteni kapi.
 • Pantera Capital, še en hedge sklad, usmerjen v kriptovalute, ima v lasti memecoine, pri čemer trdijo, da bodo memecoini ostali, in izpostavlja njihov velik potencial rasti. Poleg tega druga podjetja izkoriščajo napredne funkcije zrelih kripto borz za uporabo bolj sofisticiranih naložbenih strategij.
 • Avalanche Foundation: Fundacija Avalanche je memecoine sprejela v okviru svojega programa Culture Catalyst, ki vlaga v žetone, ki jih oblikuje skupnost, vključno z memecoini. Fundacija vidi vrednost v kulturnih in skupnostnih vidikih, ki jih memecoini prinašajo v kripto prostor, poleg njihovega humorja in viralne privlačnosti.
 • BlackRock: BlackRock (ki je bila ena prvih ponudnikov Bitcoin ETF) je v sodelovanju s podjetjem Securitize, ki se ukvarja s tokenizacijo digitalnega premoženja, nedavno ustanovila sklad BlackRock USD Institutional Digital Liquidity Fund (BUIDL). Ta sklad, namenjen zagotavljanju donosnosti ameriških dolarjev na podlagi veriženja blokov, se je začel z znatnim depozitom v višini 100 milijonov stablecoina USD Coin (USDC). BlackRock sam sicer ni kupil memecoinov, toda zgodilo se je naslednje.

Po ustanovitvi tega sklada je Ethereum naslov družbe BlackRock postal osrednja točka za navdušence nad kriptovalutami, ki so pošiljali različna digitalna sredstva, vključno z memecoini in NFT. Na naslovu je zdaj shranjenih več kot 40.000 dolarjev tega premoženja, ki obsega 40 različnih kovancev in 25 NFT. Med pomembnimi prejetimi memecoini so VoldemortTrumpRobotnik-10Neko, Shina Inu (SHI) in Mog Coin (MOG). Tako da, tehnično gledano, BlackRock ima v portfelju memecoine, toda ne po lastni volji. Kripto navdušenci pa radi to dejstvo uporabijo kot »bikovski znak« v argumentiranju.

Majhen vložek, velik potencial donosa

Največja privlačnost vlaganja v memecoine je, da so mogoči velikanski donosi že z majhnim začetnim vložkom kapitala. Shiba Inu se je na primer v zadnjih treh letih povečal za 221 %, čeprav so vlagatelji, ki so ga kupili pred njegovo obsežno bikovsko serijo v letu 2021, za kratek čas dosegli precej višje donose. V okviru hedge sklada, investicijske banke ali skupine tveganega kapitala bi bile stranke izjemno zadovoljne z dobički v takšnem obsegu. A manjši in neodkriti meme kovanci lahko ponudijo še višje donose od teh.

Čeprav so memekovanci z manjšo tržno kapitalizacijo bolj nagnjeni k temu, da postanejo brez vrednosti ali preveč nelikvidni za praktično uporabo, predstavljajo edinstvene priložnosti za vlagatelje z znatnim kapitalom, ki so pripravljeni opraviti temeljite raziskave in razpršiti svoje naložbe. Kljub njihovi inherentni nestanovitnosti in visokemu tveganju je mogoče ta sredstva strateško vključiti v dobro strukturiran naložbeni portfelj in tako potencialno doseči znatne donose, značilne za trg meme kovancev. Ta pristop omogoča spretnim vlagateljem, da obvladajo tveganja in si prizadevajo za izjemno velike dobičke, ki jih ti kovanci lahko ponudijo.

Se potemtakem nakup memecoinov splača?

Jasno je, da večina individualnih vlagateljev nima tako obsežnih sredstev, kot jih imajo hedge skladi in podobne institucije. Zato ni priporočljivo, da se v kriptovaluto potopite z glavo samo zato, ker so ti subjekti navdušeni nad njo. Vendar pa lahko s skrbno pripravo in dobro premišljeno strategijo dodajanje meme kovancev v svoj portfelj zagotovi koristno izpostavljenost:

 • Prvi korak je razpršitev portfelja delnic in drugih naložb, ki niso povezane s kriptovalutami, da bi povečali odpornost na težave, ki vplivajo na določene panoge ali regije. Čeprav Warren Buffett morda meni, da je razpršitev namenjena tistim, ki ne razumejo v celoti svojih naložbenih tveganj, je podajanje v memecoine brez zavarovanja konservativnejših segmentov vašega portfelja podobno nakupu hiše brez zavarovanja – nečemu, čemur bi se morali vsekakor izogniti.
 • Naslednji pogoj za začetek vlaganja v meme kovance je, da se resno odločite, koliko denarja si res lahko privoščite izgubiti. Večina memecoinov je namreč slaba izbira, ki bo vaš denar zapravila, pogosto izjemno hitro. Dokler nimate nekaj izkušenj na tem področju, bo vlaganje v bolj preizkušena meme sredstva, kot sta Dogwifhat ali Shiba Inu, pomenilo drago učno krivuljo. Zato ne namenjajte denarja, ki ga boste še kdaj potrebovali, saj so katastrofe neizogibne in morate biti pripravljeni, da jih preživite. Razmislite o razporeditvi, ki bi bila velika približno 1 % vašega portfelja.
 • Ne pozabite na čustven element. Kot je nekoč dejal znani vlagatelj Charlie Munger, »velik denar ni v kupovanju in prodajanju, temveč v čakanju«. Pri meme kovancih je to čakanje lahko od neprijetnega do zelo tesnobnega in lahko traja več let. Pripravljeni morate biti, da boste pri svojih naložbah z visokim tveganjem prenesli precejšnjo nestanovitnost cen in da boste dobičke pobirali le v skladu s svojo dobro opredeljeno naložbeno strategijo.

Kateri so najbolj vroči memecoini za nakup?

Na Solani so dogwifhat (WIF), Sillycat (SILLYCAT) in Popcat (POPCAT). Na Ethereumovem omrežju je še vedno na prvem mestu Dogecoin (DOGE), sledi mu Pepe (PEPE). Tu je še nastajajoče področje »PoliFi«, kratica za politične finance, s seznamom kovancev, kot so MAGA (TRUMP), jeo boden (BODEN) in elizabath whoren (WHOREN).

Za uspešno trgovanje z memecoini je potrebno naslednje:

 • Zgodaj prepoznati trenutno narativo oz. zgodbo: Danes so priljubljeni domači ljubljenčki s kratkimi imeni ($DICKI, $MICHI, $BOBI). Potem so tukaj še predmeti s kapo »wif hat« in besedne igre okoli tega, ter seveda politiki – letos so ameriške predsedniške volitve, zato uspevajo tudi »polifi« memecoini.
 • Bodite zgodnji: Uporabljajte orodja, kot so Dexscreener in Twitter, da dovolj zgodaj opazite potencialno dobiškonosen memecoin. Čas je v volatilnem trgu kriptovalut ključnega pomena.
 • Preverite ugled ekipe za memecoinom: Preverite, kdo je ustvaril memecoin, kolikšen delež si lastijo »top holderji«, ali gre za potencialni rugpull, itd.
 • Izplačajte si profit! Ko vaš memecoin naredi 2x, si izplačajte vsaj začetno investicijo. Tako se zavarujete, da ne boste v izgubi.

Kritiki pravijo, da je to začetek konca za memecoine

Projekti meme kovancev vse bolj vlagajo v tehnološki razvoj in trženje, da bi izstopali, kljub tveganjem, ki so jim lastna, in pomanjkanju tradicionalne vrednosti. Shiba Inu (SHIB) na primer ustvarja ekosistem s Shibarium, ShibaSwap, Shiboshis NFT in drugimi. Dogwifhat (WIF) je zbral znatna sredstva za odmevno oglaševanje v Las Vegas Sphere.

Ta prizadevanja lahko pritegnejo regulativni nadzor, saj bi lahko promocijske dejavnosti te žetone uvrstile med vrednostne papirje v skladu s Howeyjevim testom. Poleg tega številni meme kovanci sicer trdijo, da so decentralizirani, vendar jih pogosto nadzira majhna ekipa, kar lahko vpliva na njihov regulativni status in privlačnost za vlagatelje. Spremljanje rasti in vključenosti imetnikov je ključnega pomena za oceno morebitnega uspeha teh projektov.

Uveljavljeni kovanci, kot je Dogecoin, imajo široko distribucijo in aktiven razvoj, kar prispeva k varnosti in stabilnosti njihovega omrežja. Med današnjimi meme kovanci prevladuje nekaj velikih imetnikov, ki so vstopili zgodaj. Prav tako argument, da gre za nihilistične šale ali umetniški performans ali da ni pravega pričakovanja dobička, ni pravna zaščita.

Kriptomat

Hitra in enostavna registracija

Kriptomat
4.8/5