Finska bo ogrevala domove s pomočjo rudarjenja Bitcoina

Home » Finska bo ogrevala domove s pomočjo rudarjenja Bitcoina
bitcoin rudarjenje

Finska znova polni naslovnice zaradi svoje iznajdljivosti. Nova pobuda pretvarja odpadno toploto iz rudarjenja bitcoinov v dragocen vir za ogrevanje domov z uporabo napredne tehnologije za spodbujanje trajnosti. Bi se tudi Slovenija lahko znašla na podoben način?

Medtem ko se Slovenci konec aprila spopadamo s finskim vremenom, pa se je v mrzlem podnebju prave Finske oblikuje inovativen pristop k zmanjševanju izgube energije pri rudarjenju bitcoinov, ki ga spreminja v trajnostno rešitev ogrevanja domov. Razvpito energetsko intenziven proces rudarjenja bitcoinov (pri katerem so se nagrade ravnokar razpolovile tekom Bitcoin halvinga) ustvarja znatne količine toplote kot stranski produkt, potencialni vir, ki je bil pogosto premalo izkoriščen ali preprosto izpuščen v ozračje.

Pretvarjanje »rudarske« toplote v ogrevanje domov

Podjetje Hashlabs Mining, ki se ukvarja z infrastrukturo za rudarjenje bitcoinov, je predstavilo pionirski projekt, ki omogoča proizvodnjo toplote s posebej zasnovanimi napravami za rudarjenje bitcoinov. Projekt združuje proizvodnjo toplote iz vodno hlajene rudarske naprave ASIC – WhatsMiner M63S – s finskim sistemom daljinskega ogrevanja, kjer se toplota iz centraliziranega vira prek omrežja izoliranih cevi prenaša v več stavb. Novi projekt je zasnovan tako, da bo gospodinjstvom omogočil izkoriščanje prednosti industrijskega rudarjenja BTC.

Lokalni partner družbe Hashlabs je že integriral dva bitcoin »rudnika« z napravami za daljinsko ogrevanje in trenutno že integrira tretjega. Podjetje Hashlabs v projektu posebej uporablja vročo vodo, ki nastaja pri rudarjenju WhatsMiner M63S in dosega temperaturo 70 stopinj Celzija. Pravijo, da je najboljši ponudnik zanesljive visokotemperaturne vode za daljinsko ogrevanje prav rudarjenje bitcoinov.

Pri tem se uporabljajo specializirani stroji za rudarjenje, ki lahko ne le obdelujejo transakcije z bitcoini, temveč tudi preusmerjajo toploto, ki jo proizvedejo, za ogrevanje domov. To je mogoče doseči s sistemi, ki se lahko povežejo z infrastrukturo za ogrevanje domov in prenesejo toploto iz procesa rudarjenja neposredno v ogrevalni sistem stavbe. To ne zagotavlja le trajnostnega načina ogrevanja domov, temveč tudi znatno zmanjša stroške energije, povezane z vzdrževanjem prijetnih notranjih temperatur med ostrimi zimami.

Energetski preobrat na državni ravni

Poraba energije na Finskem je bila tradicionalno močno odvisna od neobnovljivih virov. Po podatkih finskega statističnega urada iz leta 2021 je velik del energije izviral iz lesa (35%), nafte, premoga (18%), zemeljskega plina in šote (15%). S pretvorbo stranskih produktov rudarjenja bitcoinov v energijo bi Finska lahko občutno zmanjšala svojo odvisnost od teh okolju škodljivih virov.

Dobra protiutež zmanjševanju nagrad za rudarjenje

To je še posebej koristno zaradi posledic nedavnega Bitcoin halvinga, ko so se nagrade rudarjem še dodatno zmanjšale – to pa je povzročilo zaskrbljenost glede ekonomske upravičenosti rudarjenja. Projekt podjetja Hashlabs Mining bi lahko izravnal nekatere finančne pritiske, saj bi odpadno toploto spremenil v vir, s čimer bi pomagal stabilizirati finance rudarstva in podprl trajnost panoge ob vse manjših nagradah za bloke.

Katere države še uporabljajo toploto, nastalo ob rudarjenju BTC?

Koncept uporabe energije, ki nastaja pri rudarjenju bitcoinov, za ogrevanje je v zadnjih nekaj letih pridobil na priljubljenosti, saj so spretni rudarji bitcoinov našli številne načine, kako narediti bitcoin bolj okolju prijazen in trajnosten. Nekateri rudarji so našli načine, kako to toploto uporabiti za ogrevanje bazenov, dehidracijo mesa za izdelavo suhomesnatih izdelkov ali celo za sušenje lesa. Junija 2023 je kopališče v New Yorku svojim strankam povedalo, da stransko toploto iz naprav za rudarjenje bitcoinov uporablja kot energijo za delovanje svojih objektov.

Poleg Finske ta inovativni pristop uporabljajo še naslednje regije:

  • Kanada: V Severnem Vancouvru podjetje MintGreen, ki se ukvarja s čistimi tehnologijami za pridobivanje kriptovalut, sodeluje z družbo Lonsdale Energy Corp, da bi odpadno toploto iz rudarjenja bitcoinov uporabilo za ogrevanje mesta. Ta projekt kaže na pomemben premik k uporabi stranskih produktov rudarjenja kriptovalut za komunalne koristi, saj zajema približno 100 stavb, vključno s 7000 stanovanji.
  • Nizozemska: Nizozemska inovacija izkorišča odpadno toploto rudarjenja bitcoinov v kmetijstvu, kjer znatno zmanjša stroške energije. V pokrajini Severni Brabant partnerstvo med družbo Bitcoin Bloem in lokalnimi kmeti omogoča gojenje cvetja v rastlinjakih, ki jih neposredno ogrevajo rudarji bitcoinov. Ta metoda ne le zmanjšuje porabo zemeljskega plina, temveč tudi izkorišča cenejšo električno energijo, kar prispeva k trajnostnemu kmetijskemu procesu.
  • Sibirija: Zaradi nizkih temperatur je regija idealna za izkoriščanje toplote za rudarjenje bitcoinov. Podjetje Hotmine izdeluje naprave za rudarjenje bitcoinov, ki so hkrati tudi ogrevalne enote. Te naprave se uporabljajo v stanovanjskih objektih v Irkutsku v Vzhodni Sibiriji, saj v ostrih zimah zagotavljajo brezplačno ogrevanje domov, s čimer podpirajo lokalne skupnosti, saj zmanjšujejo njihove stroške ogrevanja.
  • Portugalska: Čeprav ne na nacionalni ravni, so se posamezni uporabniki na Portugalskem za ogrevanje svojih domov v hladnejših mesecih odločili za grelnike za rudarjenje bitcoinov, kot je Heatbit. Te enote ne le ogrevajo domove, ampak ponujajo tudi dodatno korist, saj ustvarjajo bitcoine, čeprav v majhnih količinah. Ta pristop je še posebej dragocen na območjih, kjer so tradicionalni stroški ogrevanja visoki zaradi cen energije.

Bi se glede na priljubljenost Bitcoina lahko kaj podobnega zgodilo tudi v Sloveniji? Najbrž da!

KuCoin

Welcome Gift Pack do 700 USDT!

KuCoin
4.8/5