Formula E: High Voltage – dirkaška Web3 igra, pri kateri lahko zaslužite kriptovalute

Home » Formula E: High Voltage – dirkaška Web3 igra, pri kateri lahko zaslužite kriptovalute
Formula E High Voltage

Navdušenci nad »dirkačinami« in kriptovalutami bodo prišli na svoj račun pri novi play-to-earn igri Formula E: High Voltage. Nadanite si rokavice, dirkajte, pri tem pa zaslužite kriptovalute!

Svet blockchain iger se s prihodom Formula E: High Voltage, revolucionarnega naslova, ki združuje vznemirljivost dirkanja s prelomno tehnologijo Web3, pospešuje. Ta igra, ki jo je razvila družba Animoca Brands v sodelovanju s podjetjem Amber, predstavlja prvi uradni vstop Formule E v areno blockchain iger, pri čemer izkorišča potencial tehnologije blockchain in NFT za ustvarjanje edinstvene izkušnje igranja in tudi zaslužka s kriptovalutami.

Verjtno poznate Formulo 1 z zvezdniki, kot sta Lewis Hamilton in Max Verstappen, vendar je formula E okolju prijazen športni preobrat, saj namesto 1,6-litrskih motorjev V6 s turbinskim polnilnikom uporablja električne baterije. V prvi igri Formule E ne sedite v kokpitu, temveč ste povišani v managersko vlogo. Formula E: High Voltage je je podprta s funkcijo play-to-earn (igraj za zaslužek), zato je zmaga seveda še kako pomembna. Več ko zmagate, več žetonov zaslužite.

Dirkajte po Rimu, Berlinu, New Yorku in Londonu

Ta igra igralce popelje v osrčje mestnih središč, polnih akcije, vključno z znamenitimi progami v Rimu, Berlinu, New Yorku in Londonu. V tej strateški dirkaški pustolovščini morajo igralci natančno načrtovati svoj pristop k vsaki dirki. Pri tem je treba izbrati najboljše avtomobile in voznike ter uporabiti edinstvene sposobnosti, prilagojene za doseganje odličnosti v različnih pogojih, kot so spremenljivo vreme ter izzivi dnevnega in nočnega dirkanja. Formula E: High Voltage se ponaša z impresivnim naborom domišljijskih in uradnih avtomobilov ter voznikov, med katerimi je v ospredju svetovni prvak Formule E FIA 2023 Jake Dennis in njegov izjemni Andretti Porsche 99X Electric GEN3. Igra vključuje tudi najsodobnejši dirkalnik GEN3, ki slovi kot najhitrejši, najlažji, najmočnejši in najučinkovitejši električni dirkalnik na voljo, kar dodaja igranju pristno ostrino.

Nova generacija NFT iger

Ta igra je pomemben del ekosistema REVV Motorsport, saj je usklajena z drugimi dirkalnimi igrami, ki temeljijo na veriženju blokov, kot so MotoGP Ignition, MotoGP Guru, REVV Racing in Torque Drift 2. Ekosistem, ki deluje na verigi blokov Flow, znani po energetsko učinkovitem mehanizmu konsenza Proof-of-Stake (PoS), zagotavlja, da je postopek ustvarjanja NFT energetsko učinkovitejši od nalaganja ene same slike na Instagram ali izvajanja iskanja na Googlu, kar odraža zavezanost k trajnosti v igralni izkušnji. Za spletno tekmovanje in pridobivanje žetonov morajo igralci kupiti žetone REVV in sodelovati v časovnih mini ligah, imenovanih »bitke«. Igralci tekmujejo z roboti in zbirajo točke na podlagi uspešnosti, najboljši igralci pa prejmejo nagrade v obliki žetonov.

Kako začeti?

Gre za zabavno brskalniško igro z edinstvenim vzdušjem, čeprav lahko zaradi pomanjkanja navodil v igri in učnih gradiv upočasnite začetek igranja. Toda zato smo tukaj mi.

Igra se razlikuje od estetike tipičnih dirkalnih iger in se odloča za preprostejši arkadni slog, ki je primeren za igranje v brskalniku. Vendar v igri ni jasnih navodil in vodnikov, zaradi česar je začetna izkušnja zahtevna. Igralci morajo krmariti po različnih načinih dirkanja, upravljati energijske palice in uporabljati načine napada, pri čemer je v igri malo razlag. Za razumevanje igre morajo igralci pogosto poiskati zunanje vire, kot so skupnosti Discord, članki v mediju Medium in YouTube videoposnetki.

Race-to-earn koncept

Na začetku igralci prejmejo dva naključna voznika in avtomobile kot NFT in s katerimi je mogoče trgovati na sekundarnih trgih. Če želijo tekmovati na spletu in zaslužiti žetone, morajo igralci kupiti žetone REVV in sodelovati v časovnih mini ligah, imenovanih “bitke”. Igralci tekmujejo proti botom in na podlagi uspešnosti pridobivajo točke, najboljši igralci pa prejmejo nagrade v obliki žetonov. Tako lahko opazimo, da se je koncept »to-earn« dodobra razvil na različne veje:

Kako lahko zmagam dirko na Formula E: High Voltage?

Formula E High Voltage

Ko se prijavite na dirko, bodo vaši vozniki samodejno odpeljali kvalifikacijske dirke za vas. Od uvrstitve v kvalifikacijah je odvisno, kje boste začeli dirko, za »pole position« pa boste prejeli bonus točke, če dirkate v bojni ligi. Ko se dirka začne, lahko na voznike vplivate na tri načine. S temi orodji morate prehiteti nasprotnike in hkrati upravljati z baterijo svojega avtomobila – če vam bo zmanjkalo baterije, se boste močno upočasnili. Na voljo imate 3 načine vožnje, od varnega do agresivnega. To bo vplivalo na hitrost vaših voznikov, pa tudi na to, koliko baterije boste porabili. Na splošno želite čim bolj povečati čas, ki ga preživite v agresivnem načinu vožnje. Če se baterija izprazni, se lahko odločite za regeneracijo baterije. To bo upočasnilo vašega voznika, zato morate biti pri uporabi te zmožnosti taktični.

Na voljo je tudi napadalni način (»Attack mode«). Na vsakem dirkališču so območja napada na tleh označena z zelenimi ali rdečimi puščicami na zemljevidu. Če aktivirate napadalni način, preden vstopite na eno od teh območij, si prislužite spodbudo, ki jo lahko uporabite kadar koli. Z vključitvijo načina napada boste zavoj prevozili manj tesno in lahko vas prehitijo tisti, ki ne poskušajo pridobiti povečave. Posledično boste morali sprejeti taktično odločitev o tem, ali je povečanje vrednosti vredno ali ne.

Pomembno je opozoriti, da je za vsako dirko potrebno minimalno število vnesenih območij napada, sicer boste kaznovani. Igralcem, ki končajo dirko, ne da bi izpolnili to zahtevo, se odvzameta dve točki. Ena točka se odvzame voznikom, ki ne uporabijo povečanja hitrosti, ki ga omogoča način napada. Uporabljati morate načine vožnje, strateško regenerirati baterijo in vklopiti način napada, da se povzpnete na lestvico in se uvrstite čim višje.

Kako se izračunajo točke?

Glavni cilj dirke je, da upravljate oba para voznik/vozilo v svoji ekipi in tako dosežete največje skupno število točk med ostalimi 10 ekipami. Dirka se konča, ko vsi avtomobili prevozijo ciljno črto. Za izračun točk je potrebo poznati naslednje:

  • Pole position: Voznik, ki v kvalifikacijah doseže pole position, prejme dodatni 2 točki.
  • Fastest lap: Voznik, ki na dirki odpelje najhitrejši krog, prejme dodatni 2 točki.
  • Kazni – Aktivacija napadalnega načina: Vozniki morajo med dirko določeno številokrat aktivirati napadalni način. To je določeno v zaslonu s podrobnostmi dirke. Če tega ne storite, izgubite točke. Če igralci končajo dirko s preostalimi vključitvami načina ATK, se jim odvzameta 2 točki. Igralcem se odvzame 1 točka, če prečkajo ciljno črto z aktivnim povečanjem hitrosti, ki ga zagotavlja način ATK.
  • Race mode: Način dirkanja se nanaša na način dirkanja, ki ga bo nastavil avtomobil in ki neposredno vpliva: hitrost, porabo energije, poskuse prehitevanja in zaviranje.

Kako napolniti baterijo?

Upravljanje energije je eden od ključnih dejavnikov za zmago v formuli E. Ko energija avtomobila doseže vrednost 0, se zmogljivost vašega avtomobila močno zmanjša. Način regeneracije baterije omogoča povečanje ravni napolnjenosti baterije vozila. Če se baterija vozila izprazni, se samodejno izbere konzervativni način, ki omejuje vašo igralno strategijo na dirki. Če želite vklopiti funkcijo regeneracije baterije, pritisnite gumb Regen, ko ste v stanju »na voljo«.

Bojne lige

Medtem ko lahko brezplačno vadite proti botom, se prava zabava začne v bojnih ligah. Za vstop v te lige morate porabiti 25 REVV (trenutno približno 0,3 dolarja) in prejmete del nagradnega sklada, odvisno od tega, na katerem mestu se uvrstite. Po plačilu prijavnine se boste pomerili z 20 boti. Točke boste prejeli glede na to, kje boste končali dirko, pri čemer prvo mesto prejme 21 točk, drugo mesto 20 točk in tako naprej. Dve dodatni točki dobite, če dosežete »pole position« in zabeležite najhitrejši krog na dirki.

Pomembno je opozoriti, da se ob neupoštevanju zahtevanega števila območij napada med dirko odštejejo točke. Po končani dirki lahko pregledate uspešnost svojih voznikov tako, da preverite, kako so zbirali točke. Največje število točk, ki jih je mogoče doseči v bojni ligi, je 45. Točke, ki jih zberete, se primerjajo s točkami drugih igralcev v vaši bojni ligi. Prvih šest uvrščenih v ligi prejme del nagradnega sklada, ki je sestavljen iz prijavnin vseh udeležencev. Prvouvrščeni prejme 40% celotnega sklada, drugouvrščeni prejme 19%, dirkač na šestem mestu pa zasluži 5%. Po naših izkušnjah nam je po sodelovanju v treh bojnih ligah in zagotovitvi prvega, drugega in tretjega mesta v njih uspelo zbrati približno 196 žetonov REVV, kar glede na trenutno vrednost žetona znaša približno 2,30 USD.

Vozniki in vozila

Na začetku igre sta igralcem naključno dodeljena dva voznika in avtomobili. Vsak od teh voznikov in avtomobilov ima posebne lastnosti, vključno s spretnostmi pri zavijanju, upravljanju energije in največji hitrosti, ki skupaj določajo skupni rezultat vaše ekipe. Poleg tega ima vsak voznik in vozilo posebno sposobnost, ki se lahko aktivira pod določenimi pogoji, kot so posebne vremenske razmere ali prehitevanje drugega tekmovalca. Eden od naših avtomobilov je na primer lahko delno napolnil baterijo, ko je prehitel drug avtomobil, vendar le v sončnih razmerah. Zaradi tega je potreben strateški pristop k izbiri dirke, pri čemer je treba dati prednost sončnim razmeram, da bi izkoristili to prednost.

Igralci, ki želijo izboljšati svojo ekipo, lahko v trgovini v igri kupijo »zabojčke«. Ekipni zaboj, ki stane 19 dolarjev ali 1.300 REVV, vsebuje dva voznika in dve kartici avtomobilov. Samostojni zaboj, ki stane 5 dolarjev ali 350 REVV, pa ponuja eno naključno karto. Ko igralci odprejo te zabojčke, lahko odkrijejo like različnih stopenj redkosti, od navadnih do legendarnih. Začetne začetne kartice so navadne, z napredovanjem pa lahko odkrijete epske in legendarne kartice, ki so oblikovane po resničnih ekipah Formule E, kot sta Envision Racing in Jaguar TCS. Nasprotno pa so navadne in redke karte navdihnjene z izmišljenimi ekipami, vključno z Attack Mode in Shockwave.

S pridobitvijo teh zabojčkov lahko pridobite tudi sinergijski dodatek, ki izboljša lastnosti vaše ekipe, če so vozniki in avtomobili iz iste ekipe.  Močna sestava voznikov in avtomobilov je vsekakor koristna za doseganje boljših rezultatov na dirkah, vendar je na koncu vaš uspeh odvisen od učinkovitega upravljanja ekipe.

Tokenomika: Izvirni žeton REVV

Formula E: High Voltage je ponosno del ekosistema REVV Motorsport. Deli si prizorišče z uglednimi igrami z veriženjem blokov, kot sta MotoGP™ Ignition in MotoGP™ Guru, ter izvirnima naslovoma REVV Racing in Torque Drift 2. Ta živahen ekosistem iger uspeva na žetonu $REVV, ki služi kot njegova valuta za upravljanje in uporabnost. V času pisanja tega članka znaša cena REVV 0,01758 dolarja, tržna kapitalizacija pa 21 milijonov dolarjev.

Končna ocena

Formula E: High Voltage na pragu novega bull runa pomeni pomemben korak k razvoju blockchain iger in adopcije kriptovalut nasploh. Igranje igre razkriva razmeroma preprosto igro. Ključno je uravnotežiti upravljanje baterije in hkrati ohranjati visoke hitrosti. Vendar se prava kompleksnost in užitek v igri skrivata v strateški uporabi razpoložljivih virov in sposobnosti v pravih trenutkih. Kljub potencialu se igra zaenkrat zdi nedokončana, zlasti zaradi pomanjkanja vadnice in jasne usmeritve. Igralci eksperimentirajo s strategijami, saj še ni uveljavljene tekmovalne mete. Avtor predlaga izboljšave, kot so povezave tipk za lažje upravljanje. Pričakuje se, da se bo igra razvila v zanimivo izkušnjo igranja in učenja, ko bodo odpravljene te začetne težave.

Pogosta vprašanja

Kaj je “Formula E: High Voltage”?

To je formula E managerska igra, ki temelji na tehnologiji blockchain in NFT in v kateri nadzorujete ekipo Formule E ter gradite strategijo za uspeh v prvenstvu.

Kako poteka igranje igre Formula E: High Voltage?

Kaj najprej prejmete v igri?

Kako se “Formula E: High Voltage” vključuje v ekosistem REVV Motorsport?

Kako se točkujejo točke v bojnih ligah?