Friend.tech: Ste že preizkusili novo vročo kripto aplikacijo?

Home » Friend.tech: Ste že preizkusili novo vročo kripto aplikacijo?
friend.tech

Nova kripto aplikacija Friend.tech je postala nova vroča stvar, kar je povečalo aktivnost na omrežju Base, ki ga je pred kratkim kot layer-2 lansiral Coinbase. Aplikacija uporabnikom omogoča, da s kupovanjem in prodajanjem “delnic” svojih povezav v družabnem omrežju uporabijo žetone.

Uporabniki Twitterja ste morda na svojih časovnicah zasledili besedno zvezo »Friend.tech«, ki se vztrajno širi po internetu. Gre za aplikacijo, ki je zgrajena na Ethereum layer-2 omrežju Base, ki ga je 10. avgusta lansirala kripto borza Coinbase. Friend.tech je decentralizirano socialno omrežje (DeSo), 19. avgusta pa je v samo 24 urah ustvarilo več kot 1 milijon dolarjev pristojbin in s tem prehitelo uveljavljene akterje v kripto ekosistemu, kot sta Uniswap in omrežje Bitcoin.

Aplikacija v verigi tokenizira Twitter račune, tako da lahko uporabniki kupujejo in prodajajo “delnice” svojih najljubših osebnosti družbenih medijev. Aplikacija je na dan zagona dosegla zmogljivost strežnika. To je platformi prineslo približno 709.000 dolarjev prihodkov v ETH (kar platforma pobere po plačilu pristojbin za plin in drugih stroškov). To je takoj za Ethereum blockchainom, ki je s provizijami zaslužil 3,33 milijona dolarjev, in storitvijo Lido z 1,54 milijona dolarjev provizij. Lido pa je ustvaril manjše prihodke, in sicer 154.000 dolarjev, tako da je Friend.tech največji generator prihodkov med storitvami za kriptovalute.

Še nekaj številk – Friend.tech je prav tako zavzel z goljufijami prepredeno omrežje Base. Prejšnji teden je omrežje doseglo 136.000 dnevno aktivnih uporabnikov, s čimer je prehitelo layer-2 omrežji Arbitrum in Optimism, kar je v veliki meri zasluga uporabnikov aplikacije Friend.tech.

Kaj je Friend.tech?

Friend.tech je mobilna platforma družabnih medijev, ki je povezana s Twitterjem in omogoča tokenizacijo uporabniških računov. Uporabniki, ki kupijo tako imenovane »delnice« drugega računa, pridobijo ekskluzivni dostop do zasebne klepetalnice tega računa. Zanimiv dejavnik, ki prispeva k njeni priljubljenosti, je implementacija krivulje vezave, ki samodejno izračuna nakupno in prodajno ceno, podobno kot zasnova Uniswapovega avtomatiziranega oblikovanja trga (AMM).

Trgovcem za nakup ali prodajo delnic na Friend.tech ni treba najti nasprotne stranke, temveč avtomatizirana matematična formula določi ceno na podlagi števila uporabnikov, ki imajo delnice na računu. Cena delnice narašča s številom delničarjev. Na primer, račun priljubljenega trgovca s kriptovalutami in vplivneža Cobie na Friend.tech je v času pisanja tega članka vreden 2,11 ETH ali približno 3500 dolarjev, ima pa ga približno 151 imetnikov.

Aplikaciji Friend.tech so se konec tedna pridružile številne osebnosti zunaj kripto krogov na X, kar po mnenju nekaterih odpira vrata za morebitno sprejetje kriptovalut med splošnim prebivalstvom.

Kdo stoji za projektom?

Za projektom naj bi stal razvijalec s psevdonimom Racer. Po navedbah višjega inženirja programske opreme pri Coinbase je Racer pred tem ustvaril družabna omrežja TweetDAO in Stealcam, ki sta temeljila na neuspešnih kriptovalutah. Racer s projektom Friend.tech cilja na kripto vplivneže z obsežno bazo oboževalcev, ki bodo zaslužili licenčnine od provizij za trgovanje, pa tudi na Web 3 projekte, ki želijo okrepiti odnose z vlagatelji tveganega kapitala in ključnimi akterji v kripto industriji.

Mešanica udejstvovanja na socialnih mrežah z naložbenimi priložnostmi

Friend Tech dodaja razburljivo plast, ki še povečuje njegovo priljubljenost, saj združuje družbeno udejstvovanje z naložbenimi priložnostmi. Ko število udeležencev v določeni skupini narašča in se povečuje skupna količina delnic skupine, se osnovna cena vsake delnice skupine ustrezno zvišuje. Vendar se lahko člani skupine odločijo, da bodo prodali svoje delnice, če želijo izstopiti iz skupine. Ta dinamika pomeni, da ima pridružitev določeni skupini poleg socialnih koristi tudi finančne koristi. S špekulativnega vidika uporabniki z naložbenimi nagnjenji pogosto kupujejo delnice podjetij, za katera menijo, da imajo potencial, vključno z delnicami lastne skupine, zlasti v začetnih fazah.

Aplikacija pa je naletela tudi na številne kritike

Večina kripto industrije je bila navdušena nad novo decentralizirano aplikacijo za družbene medije friend.tech, vendar nekateri kritiki opozarjajo, da je prehitro postala prevroča. Kripto komentator Yazan je na primer opozoril na številne zaskrbljujoče dejavnike, zaradi katerih meni, da ima aplikacija na voljo od šest do osem tednov, preden bodo cene delnic in splošna dejavnost začele padati. Yazan je trdil, da so cene delnic rasle nevzdržno hitro.

Po navedbah psevdonimnega inženirja programske opreme Cygaarja v z dne 20. avgusta je cena delnic nekoga v storitvi friend.tech sorazmerna s kvadratom ponudbe delnic v obtoku. Ko se ponudba povečuje, cena eksponentno narašča. Psevdonimni tržnik Web3 Legendary je ob vzporednicah s storitvijo BitClout– predhodnikom aplikacije DeSo iz leta 2021 – delil svojo medvedjo napoved o dolgoživosti aplikacije Friend.tech.

Potem je psevdonimni kriptoanalitik DeFi Made Here tvitnil, da aplikacija trenutno ni nič drugega kot način za špekuliranje s shitcoini oziroma delnicami vplivnežev in za morebitni airdrop. Poleg tega je njegova krivulja vezave zelo strma, zaradi česar je težko pritegniti več ljudi k nakupu delnic uporabnika. Po prvih 100 delničarjih namreč postane preprosto predraga.

Kljub temu pa friend.tech pridobiva precejšnjo privlačnost, saj se aplikaciji za družabne medije pridružujejo ugledni ljudje zunaj krogov kriptovalut, kot so ustanovitelj podjetja Y Combinator Garry Tan, NBA igralec Grayson Allen in profesionalni igralec Faze Banks.