GoCrypto Slovenija: Kaj je in kako deluje?

Home » GoCrypto Slovenija: Kaj je in kako deluje?
gocrypto slovenija

GoCrypto je slovenski kripto startup, ki je v 5 letih pridobil status najhitreje rastočega kripto plačilnega omrežja na svetu. Poglejmo si, kako deluje ta projekt izpod prstov slovenske Eligme.

Te dni je kar nekaj kripto prahu dviginila novica, da je slavni Tether izvršil 10-milijonsko dokapitalizacijo slovenskega kripto startupa Eligma, katerega vrednost je zdaj ocenjena na kar 100 milijonov evrov.

Eligma je morda marsikomu še enigma, toda v kripto svetu se je ambiciozno podjetje že dodobra uveljavilo. Ustanovljeno je bilo leta 2017 v Ljubljani, njihova misija pa je ustvarjanje plačilne infrastrukture za sprejemanje takojšnjih kriptoplačil v lokalnih in spletnih trgovinah prek svojega kripto plačilnega omrežja GoCrypto. Cilj podjetja je postati globalni posrednik nemotenih in varnih kriptoplačil in želi vplivati na to, kako svet dojema vrednost. Ta pristop je Eligmi omogočil, da se je povezala z največjimi procesorji na svetu in prek partnerstev ponudila edinstveno kombinirano rešitev za obdelavo vseh plačil.

https://twitter.com/GoCrypto_/status/1532678792354877440

GoCrypto je danes prisoten v 69 državah po vsem svetu in ima vsaj eno aktivno lokacijo v 32 od teh držav, na voljo pa je na več kot 80.000 lokacijah več kot 150 milijonom uporabnikov. Kripto omrežje je vključeno tudi v Eligmovo celostno plačilno rešitev – terminal Elly POS.

Kako deluje GoCrypto?

Preprosto povedano je GoCrypto decentralizirana plačilna rešitev, ki vsem deležnikom in tehnologijam plačilnega procesa omogoča uporabo kriptovalut za vsakodnevne transakcije. Lastniki trgovin lahko prejemajo plačila v kriptovalutah, ki se samodejno pretvorijo v fiat ali kriptovaluto po njihovi izbiri. Transakcije se izvedejo z uporabo posebne programske opreme, tehnologije in združljivih naprav na prodajnih mestih. Cilj plačilne storitve GoCrypto je jasen: Poenostaviti plačila s kriptovalutami, kar pripomore k množični adopciji po vsem svetu.

GoCrypto plačilni proces:

  • Plačilna rešitev vključuje programsko in strojno opremo GoCrypto za prodajna mesta (POS).
  • Trgovčev sistem POS prek GoCrypto Gatewaya ustvari kodo QR z navodili za pametno pogodbo.
  • Uporabnik z združljivo kripto denarnico skenira kodo QR in odobri transakcijo.
  • Denar se prenese iz strankine denarnice in se usmeri prek decentralizirane borze (DEX) ali neposredno na trgovčev poravnalni račun.
  • Preden sredstva prispejo na poravnalni račun trgovca, se samodejno zaračuna pristojbina za storitev.

Pristojbine se lahko prilagodijo: Pri GoCrypto pravijo, da se način poznejše razdelitve pristojbine lahko prilagodi glede na potek projekta. Najprej bi razdelitev pristojbine določil projekt, ki temelji na pogodbi, kot ustvarjalec rešitve, če pa se upravljanje pozneje prenese na GoC DAO, bodo deležniki (imetniki GoC, razvijalci itd.) lahko glasovali o razdelitvi pristojbine.

Lastniki podjetij lahko plačilno omrežje GoCrypto vključijo v svoj blagajniški sistem in takoj začnejo sprejemati plačila v kriptovalutah brez dodatnega znanja o kriptovalutah. Njihove stranke se lahko odločijo za uporabo enega od dveh največjih ponudnikov kripto denarnic Binance Pay in Bitcoin.com Wallet. Po novem pa lahko to storijo tudi preko Eligmine lastne skrbniške denarnice Elly Wallet, ki je bila posebej zasnovana za podporo vseh vidikov omrežja GoCrypto. Vsi trije skupaj podpirajo več kot 50 različnih kriptovalut.

GoCrypto ima lastni žeton GoC

GoC je multichain žeton, izdan v blockchainu Bitcoin Cash (SLP) in Binance Smart Chain (BSC). V prihodnosti bo žeton GoC izdan tudi na pametnih verigah BCH, Solana in Avalanche. Kadar koli bo žeton GoC izdan v kateri koli verigi, bo opravljena revizija pogodb. GoC je integriran v vse GoCrypto storitve in aplikacije, z njim je prav tako mogoče opravljati transakcije. Skupna ponudba žetona GoC znaša 299.095.759 GoC in nikoli ne bo presegla tega zneska, ne glede na to, koliko blockchainov podpira žeton GoC.

Začetki

Slovenska zgodba o kripto plačevanju se je začela v našem (prikladno poimenovanem) BTC Cityju, kjer so združili moči z ekipo GoCrypto in svojim trgovcem ponudili celovito testno okolje za sprejemanje plačil v kriptovalutah. Trgovci so pokazali veliko zanimanje za inovativni plačilni pristop, ki je zdaj na voljo na več kot 100 lokacijah BTC. Prvo plačilo s kriptovalutami je bilo opravljeno aprila 2018 v Vodnem mestu Atlantis. Uporaba kriptoplačil se je do danes povečala za skoraj 900%. S pomočjo plačilnega sistema GoCrypto, bitcoin bankomati ter lastno zavzeto blockchain skupnostjo BTC City svoje poslovanje spreminja v prvo tovrstno Bitcoin mesto na svetu.

Eligma je preko začetne ponudbe kovancev (ICO) leta 2018 zbrala približno 10 milijonov EUR v ETH.

4 milijov evrov težka investicija v GoCrypto

Leta 2019 je Eligma pridobila 4 milijone evrov, vrednost pa je takrat že znašala približno 50 milijonov evrov. Naložbo je financiral Roger Ver prek spletne strani Bitcoin.com, začela pa se je predvsem zaradi nenehnih prizadevanj družbe Eligma, da bi izpolnila vse predpise na svojem področju. Že takrat je bilo jasno, da si Bitcoin.com in Eligma si delita skupni cilj – mainstream adopcija kriptovalut in revolucija sveta plačil s prednostmi digitalne dobe. Kmalu zatem je podjetje Eligma bilo prepoznano kot eno izmed najbolj obetavnih zagonskih podjetij na tem področju.

2023: Tether in njegovih 10 milijonov

V začetku novega leta je Eligma doživela kaj nekaj »posodobitev«. Sprva je BFX Ventures Limited odkupila 10,8% podjetja, za kar so po podatkih portala Finance odšteli 8,8 milijona evrov. Nato je januarja 2023 v igro stopilo znano kripto podjetje Tether, ki izdaja verjetno najbolj znani stablecoin na trgu – USDT. Tether je doprinesel še 10 milijonov evrov za 10% delež, izbrali pa so ga zato, ker z njim že sodelujejo pri projektu v Švici. Z vsemi finančnimi injekcijami se zdi GoCrypto pripravljen za razvoj plačilnega sistema, ki bo nekakšna vseobsegajoča blockchain verzija Vise ali Mastercarda.

Tether je v lasti podjetja iFinex, registriranega v Hongkongu, ki ima v lasti tudi kripto borzo BitFinex. Njegov stablecoin USDT je torej vezan na vrednost 1 ameriškega dolarja. Stabilni kovanci ali stablecoini so uporabni za ljudi, ki želijo imeti digitalno valuto, ki bo ohranila stalno vrednost in je podprta s premoženjem. Z naraščujočo adopcijo kriptovalut in tehnologije blockchain v plačilnih sistemih bodo tudi stablecoini imeli vedno večjo vlogo.

Ko potegnemo črto

gocrypto slovenija

V zadnjih nekaj letih se je uporaba kriptovalut med posamezniki in podjetji hitro širila. Nič več ni nenavadno, da si privoščite okusen obrok ali si kupite nove hlače in to plačate s kriptovalutami. Blockchain plačilna tehnologija je prišla neverjetno daleč, njena preprostost pa je neverjetna. Zaradi te vse pogostejše uporabe plačil s kriptovalutami v resničnem življenju je ta novodobna možnost plačevanja še korak bližje mainstreamu, in ravno to je misija, ki jo vztrajno izpolnjuje in dopolnjuje kripto startup GoCrypto. Vsekakor je uspeh GoCrypto tudi odraz zelo kriptovalutam prijaznega okolja – prvo mesto najbolj kripto naklonjenega mesta v Evropi je namreč lani zasedla prav Ljubljana.

Pogosta vprašanja

Kaj je GoCrypto?

Kdo stoji za GoCrypto?

Kje lahko kupim GoCrypto žeton?

Lahko v Sloveniji plačujem s kriptovalutami?