Google Maps odslej nadgrajen z generativno umetno inteligenco

Home » Google Maps odslej nadgrajen z generativno umetno inteligenco

Novo AI orodje na Google Maps vam omogoča, da ne iščete samo stvari, kot sta »kavarna« ali »park«, temveč lahko vprašate na primer “bar s starim pridihom in rock glasbo v Ljubljani«.

Google Maps bo z vključitvijo generativne umetne inteligence v svojo storitev korenito spremenil način odkrivanja krajev. Ta nova funkcija, ki se trenutno uvaja v izbranih lokalnih vodnikih v ZDA, uporablja velike jezikovne modele (LLM) za analizo izčrpnih podatkov Zemljevidov o več kot 250 milijonih krajev, skupaj z vpogledi iz obsežne skupnosti več kot 300 milijonov »sodelavcev«. To omogoča zelo prilagojeno in pogovorno iskalno izkušnjo, ki presega tradicionalne iskalne parametre, ki so dokaj omejeni.

Predstavljajte si, da poskušate najti popoln kraj za druženje, ki bo ustrezal različnim željam vseh vaših prijateljev, od prehranskih omejitev do namestitve hišnih ljubljenčkov. Z novo funkcijo generativne umetne inteligence lahko uporabniki svoje potrebe izrazijo v naravnem jeziku, Google Maps pa jim bo ponudil prilagojene predloge. Ne glede na to, ali iščete »kraje s starinskim pridihom v Ljubljani« ali »dejavnosti za deževen dan«, je sistem zasnovan tako, da razume in ustvari ustrezne, organizirane predloge, ki vključujejo podjetja, znamenitosti in restavracije, ki ustrezajo merilom. To pomeni, da boste dobili priporočila, opremljena s fotografijami in povzetki mnenj, kar uporabnikom pomaga, da brez težav sprejemajo utemeljene odločitve.

Google pravi, da s to prvo integracijo začenja z majhnimi koraki in sodeluje s skupnostjo sodelavcev Lokalnih vodnikov, da bi zagotovil premišljeno uporabo generativne umetne inteligence. To pomeni, da bodo do funkcije generativne umetne inteligence v Googlovih zemljevidih sprva imeli dostop le ti prispevajoči. Družba jo bo pozneje odprla za druge uporabnike.

Googlova pobuda za vgradnjo generativne umetne inteligence v aplikacijo Zemljevidi pomeni pomemben korak k temu, da aplikacija ne bo le orodje za navigacijo, temveč celovita platforma za odkrivanje. Ta izboljšava je del širše posodobitve, s katero so Zemljevidi bolj usmerjeni v iskanje, saj uvajajo funkcije z umetno inteligenco za bolj intuitivno in uporabniku prijazno izkušnjo. Vključitev generativne umetne inteligence je le začetek Googlove vizije za izboljšanje Zemljevidov, ki napoveduje razburljiv razvoj za uporabnike po vsem svetu. Tako bodo vsi pustolovci prišli na svoj račun.

Generativna umetna inteligenca v vse več več orodjih za ocenjevanje

Google Maps sledi drugim orodjem, ki so bila nedavno predstavljena za zagotavljanje povzetkov ocen. Amazon ima orodje, ki deli poudarke ocen izdelkov. Yelp pa je prejšnji teden predstavil svoje orodje za povzetke mnenj podjetij na platformi, ki jih generira umetna inteligenca. To je logičen naslednji korak za podjetja, ki želijo izkoristiti zmožnosti generativne umetne inteligence na potrošnikom prijazen način. Vendar, kot je razvidno iz Amazonovega orodja, generativni povzetki umetne inteligence niso vedno vredni zaupanja. Obstaja tudi skrb, da so povzetki, ki jih generira umetna inteligenca, pogosto splošni in preveč poenostavljeni, kar ni v pomoč uporabnikom, ki iščejo niansirane in raznolike poglede.

Orodje je namenjeno drugačni Googlovi storitvi, vendar na splošno prikazuje Googlovo miselnost glede generativne umetne inteligence. SGE (Search Generative Experiment) je še vedno v laboratoriju, Googlovem testnem poligonu. Toda SGE podobno izkorišča generativno umetno inteligenco za zagotavljanje povzetkov odgovorov na Googlove poizvedbe v iskalniku, kar je že sprožilo vprašanja o uporabi vsebin založnikov, hkrati pa odvzema promet prav tem spletnim mestom.