Google Pixel 8: Ali Google zmaguje AI bitko telefonov?

Home » Google Pixel 8: Ali Google zmaguje AI bitko telefonov?

Google je predstavil svoj težko pričakovani telefon Pixel 8, ki pa je prava poslastica za ljubitelje umetne inteligence. Poglejmo, zakaj.

Google je na nedavni predstavitvi izdelkov v ospredje postavil umetno inteligenco in predstavil njeno vlogo v novih pametnih telefonih Pixel in izboljšanem digitalnem pomočniku. Na dogodku Made by Google je podjetje predstavilo pametna telefona Pixel 8 in 8 Pro. Ti napravi uporabljata Googlove čipe Tensor G3, ki za izboljšanje svoje zmogljivosti uporabljajo umetno inteligenco.

Izstopajoča napoved pa je bila predstavitev Asistenta z Bardom, ki si že od samega začetka (neuspešno) prizadeva s prestola spoditi slavnega tekmeca ChatGPT. Sissie Hsiao, podpredsednica družbe Google in generalna direktorica za Google Assistant in Bard Google, je omenila, da Bard združuje napredne generativne in argumentacijske sposobnosti s prilagojeno pomočjo Asistenta. Bard je zasnovan za nemoteno vključevanje umetne inteligence v osebne interakcije, ki se zdaj razširja na nivo telefon in hišnega asistenta.

Google daje velik poudarek umetni inteligenci v času, ko se podjetje sooča s pregledi glede svoje prevlade na področju iskanja in digitalnega oglaševanja. Microsoftov izvršni direktor Satya Nadella je komentiral vpliv Googla in opozoril na izzive pri konkuriranju na področju iskanja, zlasti ob Googlovem napredku na področju umetne inteligence. No, čeprav Google hitro napreduje, je to v skladu s tem, kar počnejo konkurenti. Microsoft je nedavno vključil GPT-4 v operacijska sistema Windows in Bing. Podobno je OpenAI uvedel zelo izpopolnjen generator slik z umetno inteligenco in izboljšal ChatGPT z multimodalnimi funkcijami.

Bitka za AI prevlado se tako vztrajno stopnjuje, saj lahko praktično vsak dan spremljamo nove napredke in »fleksanje mišic« s strani tehnoloških gigantov.

Na 1-urnem dogodku predstavniki Googla uporabili besedo »AI« kar 50x

Do leta 2019 je izraz umetna inteligenca postal priljubljena marketinška fraza, ki se uporablja za promocijo različnih izdelkov, od zobnih ščetk do pametnih hladilnikov. Vendar pa Googlove najnovejše predstavitve poudarjajo njegovo ambicijo, da bi prevladal na področju umetne inteligence. Tako so nekateri gledalci ujeli, da se je izvršni direktor Googla Sundar Pichai na približno 20 minutni predstavitvi besedo »AI« uporabil kar 50x.

Funkcije slik na naslednjem nivoju

Pixel 8 zagotovo ima kaj za pokazati, saj so nove AI funkcije fotografiranja in urejanja res na naslednjem nivoju. Tako lahko zdaj uporabljate naslednje funkcije:

Magic Editor

Magic Editor je nadgradnja prej predstavljenega programa Magic Eraser. Medtem ko je Magic Eraser uporabnikom omogočal odstranjevanje nezaželenih predmetov s fotografij, je Magic Editor naredil še korak naprej in uporabnikom omogočil spreminjanje celotnih prizorov. Google je v predstavitvi pokazal, kako je mogoče natančno izrezati predmet na fotografiji in ga premakniti kamor koli v prizoru. Programska oprema je nato gladko zapolnila prostor, ki je ostal, in ustvarila realistično sliko. Funkcija uvaja tudi možnost spreminjanja osvetlitve prizora. Uporabniki lahko ostro opoldansko fotografijo spremenijo v fotografijo, za katero se zdi, da je bila posneta v »zlati uri«, s toplimi večernimi toni in celo sončnim zahodom.

  • Pomisleki: No, čeprav funkcija demokratizira napredno urejanje fotografij, hkrati vzbuja pomisleke glede pristnosti slik. Slike so lahko popačene ali prirejene, s čimer se spremeni resničnost prizora. Vendar je Google omenil, da bodo metapodatki pokazali, ali je bil uporabljen program Magic Editor, čeprav učinkovitost tega varovala še ni znana.

Best Take

Posneti popolno skupinsko fotografijo je lahko izziv, še posebej pri mrkih očeh ali zabrisanih osebah. Funkcija Best Take poskuša rešiti to težavo. Pametni telefoni pri zajemanju fotografije običajno posnamejo več slik z različnimi osvetlitvami. Funkcija Best Take pa uporabnikom omogoča, da obraz osebe iz enega posnetka zamenjajo z drugim, na katerem je izraz osebe boljši. Funkcija lahko izbere do šest fotografij, posnetih v nekaj sekundah, kar uporabnikom zagotavlja različne možnosti za izbiro popolnega posnetka.

Audio Magic Eraser

Zvočne motnje, kot so šumi v ozadju, pogosto poslabšajo kakovost videoposnetkov. Google v seriji Pixel 8 uvaja funkcijo Audio Magic Eraser, ki se spopada s tem izzivom.

V predstavitvenem videoposnetku je bilo prikazano igranje violončela v parku, v daljavi pa se je oglašala sirena. Z uporabo programa Audio Magic Eraser so bile frekvence sirene popolnoma odstranjene, tako da je bil na videoposnetku zajet samo zvok violončela. To funkcijo je mogoče uporabiti tudi v obratni smeri, tako da lahko uporabniki po želji izločijo in predvajajo samo hrup iz ozadja. Googlov sistem uporablja strojno učenje za prepoznavanje do petih vrst običajnih zvokov, vključno s sirenami, živalmi in množico. To zagotavlja natančnejši in učinkovitejši postopek odstranjevanja hrupa.

Čeprav je funkcija impresivna, ni brezhibna. V drugem prikazu je bil v videoposnetku posneti moški, ki si je na plaži brundal. Ko je poskušal z uporabo programa Audio Magic Eraser odpraviti zvoke oceana, so bili ostanki zvokov oceana še vedno slišni.

Video Boost

Slabša svetloba in hitro dogajanje pogosto poslabšata kakovost videoposnetkov. Googlova funkcija Video Boost je namenjena reševanju teh izzivov in zagotavlja visokokakovostno snemanje videoposnetkov ne glede na razmere. Funkcijo Video Boost, ki jo zaenkrat lahko uporabite samo v nadgrajeni verziji Pixel 8 Pro, lahko vklopite pri snemanju videoposnetkov v zahtevnih razmerah, bodisi pri šibki svetlobi bodisi v prizorih z veliko gibanja. Po zajemu se videoposnetek, ki lahko doseže ločljivost do 4K pri 30 sličicah na sekundo, pošlje v obdelavo v Google Cloud. Obdelava v oblaku bistveno izboljša stabilizacijo, jasnost in zmanjša šum. Izboljšani videoposnetek se nato pošlje nazaj v napravo.

Glede na dolžino in kakovost videoposnetka lahko obdelava traja od nekaj minut do nekaj ur. Vendar so rezultati, kot so prikazani, presenetljivi. V primerjavi z videoposnetkom iPhone 14 Pro, posnetim v podobnih razmerah pri šibki svetlobi, je bil videoposnetek Pixel 8 Pro opazno jasnejši, svetlejši in bolje stabiliziran.