Google upokojil svojega chatbota Barda in ga nadomestil z novejšim izumom Gemini

Home » Google upokojil svojega chatbota Barda in ga nadomestil z novejšim izumom Gemini

Google je v bitki za AI prevlado upokojil svojega klepetalnega robota Barda in izdal zmogljivejšo aplikacijo Gemini, s katerim se želi postaviti po robu ChatGPT-ju podjetja OpenAI. V čem je Gemini boljši od Barda?

Google je s pomembnim premikom na področju umetne inteligence napovedal upokojitev svojega klepetalnega robota Barda in s tem omogočil uvedbo novega AI modela z imenom Gemini. S svojim novim paradnim konjem se želi kosati s ChatGPT podjetja OpenAI, ki – iskreno – že od samega začetka opravlja svojo nalogo veliko bolje od Barda. In v čem se Gemini bistveno razlikue od predhodnika?

Bard – eksperiment, ki ni obrodil želenih sadov

Google je uvedel Bard kot neposreden odziv na rastočo priljubljenost chatbota ChatGPT, ki jo je s podporo Microsofta razvil OpenAI. Bard je bil zamišljen kot vrhunski klepetalni robot, ki lahko sodeluje v naravnih pogovorih, posreduje informacije in olajša številne poizvedbe uporabnikov. Kljub obetavnemu začetku pa se je pokrajina klepetalnih robotov z umetno inteligenco izkazala za izjemno dinamično in zahteva nenehne inovacije, čemur Bard na koncu ni bil kos. Pri Googlovi odločitvi so imeli verjetno pomembno vlogo povratne informacije in meritve vključenosti uporabnikov. Uvedba sistema Gemini z naprednimi pogovornimi sposobnostmi in večjezično podporo je odgovor na zahteve uporabnikov po bolj niansiranih, natančnih in zanimivih interakcijah z umetno inteligenco.

Novo ime in tehnologija, ki jo predstavlja, naj bi pomenila novo obdobje na Googlovi poti umetne inteligence, ki obljublja večjo inteligenco, prilagodljivost in vključenost uporabnikov. Ta prizadevanja za spremembo blagovne znamke so del širše pobude za utrditev Googlovega ugleda kot vodilnega podjetja na področju umetne inteligence – pozicije, ki mu kljub veliki količini kapitala in zelo talentiranega bazena zaposlenih še ni uspelo doseči.

Gemini, nov Googlov poglavar v bitki za AI prevlado

Sprva so se pojavili govoreči digitalni pomočniki, kot so Siri, Alexa in Google Assistant. Nato so se pojavili spletni klepetalni roboti, kot sta zgoraj omenjena ChatGPT in Google Bard. Zdaj se ti dve dejavnosti združujeta v Geminiju.

Gemini je več kot le sprememba blagovne znamke, temveč celovita nadgradnja Googlove tehnologije klepetalnih robotov z umetno inteligenco. Ime Gemini je dobil po ozvezdju in mitoloških dvojčkih, kar simbolizira dvojno naravo njegove funkcionalnosti: napredne pogovorne zmožnosti v povezavi z izboljšanim razumevanjem uporabniških potreb in kontekstov. Ta novi model umetne inteligence je zasnovan tako, da ponuja bolj niansirano in prilagodljivo interakcijsko izkušnjo, ki jo poganjajo izpopolnjeni algoritmi strojnega učenja.

V čem se Gemini razlikuje od predhodnikov?

  • Napredne zmožnosti razmišljanja: Gemini uvaja izboljšane sposobnosti utemeljevanja, ki mu omogočajo bolj natančno in poglobljeno obdelavo zapletenih poizvedb.
  • Večjezična podpora: Gemini je opremljen za interakcijo v več kot 40 jezikih, s čimer je pomoč, ki jo poganja umetna inteligenca, bolj dostopna po vsem svetu.
  • Naročniški model: Google je s strateško potezo uvedel plačljivo naročnino za program Gemini, imenovano Gemini Advanced. Ta premijska različica obljublja še zmogljivejšo izkušnjo umetne inteligence, vključno z ekskluzivnimi funkcijami in izboljšavami, ki niso na voljo v standardni različici.
  • Integracija in dostopnost: Gemini je brezhibno integriran v Googlov ekosistem, na voljo na spletu in v namenski mobilni aplikaciji, kar uporabnikom zagotavlja dostop do pomoči z umetno inteligenco na vseh napravah.

Google trdi, da njegova tehnologija Ultra presega tehnologijo GPT-4 podjetja OpenAI pri ustvarjanju kode in povzemanju novic. Gemini, ki lahko ustvarja, analizira in se odziva na slike, uporabnikom omogoča ustvarjalne napise za fotografije. Ta tehnologija je razširjena na Googlov Workspace in storitve v oblaku ter izboljšuje aplikacije, kot sta Gmail in Dokumenti. V operacijskem sistemu Android nalaganje Gemini nadomešča Google Assistant, vendar ohranja odzivanje na glasovne in besedilne ukaze. Google se zavezuje, da bo ob teh napredkih še naprej izboljševal Google Assistant.