Heker prejel prepoved približevanja kar preko NFT

Home » Heker prejel prepoved približevanja kar preko NFT

NFT-ji postajajo vedno bolj priljubljeni tudi pri »bolj resnih« zadevah. Odvetniški družbi Holland & Knight in Bluestone sta namreč toženi stranki v hekerski zadevi vročili začasno prepoved približevanja kar z nezamenljivim žetonom.

Mednarodna odvetniška pisarna Holland & Knight je toženi stranki zaradi hekerskega vdora poslala NFT, ki ga je ustvarila in poslala preko airdropa njena ekipa za izterjavo premoženja. Ta mejnik je postal prvi znani pravni postopek, ki ga je omogočil NFT. Tako imenovani storitveni žeton (service token) ali storitveni NFT je bil vročen neimenovanemu obtožencu v primeru hekerskega vdora v kripto borzo LCX s sedežem v Lihtenštajnu, ki je bila januarja vdrta za skoraj 8 milijonov dolarjev. Takrat je napad ogrozil vroče denarnice platforme, kar je povzročilo izgubo ethrov (ETH), USDC in drugih kriptovalut.

Družba LCX je 7. junija sporočila, da je približno 60 % ukradenih sredstev zamrznjenih, preiskave pa trenutno potekajo v Lihtenštajnu, na Irskem, v Španiji in Združenih državah Amerike. Približno 1,3 milijona USDC je zamrznil konzorcij Centre, organizacija, ki sta jo ustanovila izdajatelj USDC Circle in kripto borza Coinbase, in sicer na podlagi sodne odredbe vrhovnega sodišča v New Yorku.

LCX je dejal, da so bila sredstva oprana prek kripto »mešalnika« Tornado Cash, vendar so jih kasneje izsledili z t.i. algoritmično forenzično analizo. Analiza je podjetju omogočila tudi identifikacijo denarnic, povezanih s hekerjem.

Glede na te ugotovitve sta odvetniški družbi Holland & Knight in Bluestone, ki sta zastopali družbo LCX, anonimnemu tožniku vročili začasno odredbo o prepovedi približevanja, ki je bila izdana na verigi z uporabo NFT. To metodo je odobrilo vrhovno sodišče v New Yorku in je primer, kako lahko inovacije zagotovijo legitimnost in preglednost trga, za katerega nekateri menijo, da je neobvladljiv. Kriptovalute kot take so zelo volatilne, toda implikacije in izumi, ki jih ponuja kripto svet, imajo vedno več veljave.

Kako so izsledili napadalca

Pripravljenih je bilo več poročil o sledenju, v katerih so bile analizirane transakcije ukradenega digitalnega premoženja. Strokovnjaki družbe LCX so izvedli algoritemsko forenzično analizo in sledenje ukradenega premoženja prek kripto mešalnika Tornado Cash. Tornado Cash je protokol mešalnika za skrivanje digitalne sledi transakcij v verigi blokov, ki se pogosto uporablja za pranje denarja. LCX je tako lahko ugotovil trenutno lokacijo ukradenih sredstev in denarnic, s katerimi je upravljal domnevni storilec kaznivega dejanja.

Heker je uporabljal dve denarnici:

0x29875bd49350ac3f2ca5ceeb1c1701708c795ff3

in

0x5C41b35DD45E951222C5e61a34FDF0A3Bd53Ed72

Domnevni tat ali skupina kriminalcev je poslala 500 ETH na popolnoma preverjen uporabniški račun pri kripto borzi Coinbase. Pred kratkim pa je na decentraliziranih borzah zamenjal ETH za USDC. Kovance USDC izdaja podjetje Circle (Circle Financial Services), tehnologijo pa upravlja konzorcij Centre Consortium, ki lahko pripravi črni seznam denarnic in na koncu zamrzne žetone USDC v določenih denarnicah.

Eno transakcijo je heker opravil na račun preverjenega uporabnika v Coinbase Europe, ki je reguliran na Irskem. Za zamrznitev teh sredstev in pridobitev podrobnosti o morebitnem storilcu je ekipa LCX tesno sodelovala s policijo na Irskem, policijo v Lihtenštajnu in državnimi tožilstvi obeh jurisdikcij. Sodni nalog lihtenštajnskih organov pregona je bil poslan na Irsko, družba Coinbase pa je sredstva nemudoma zamrznila.

Dodaj odgovor