Hongkong bi lahko že naslednji teden odobril Bitcoin ETF

Home » Hongkong bi lahko že naslednji teden odobril Bitcoin ETF
hong kong bitcoin etf

Bitcoin ETF-ji postajajo vroča stvar povsod o svetu. Zdaj so vloge za uvedbo promptnih skladov ETF za bitcoin v Hongkongu so vložili štirje subjekti. Kaj to pomeni za kripto trg? Več, kot si mislimo na prvi pogled.

Odobritev Bitcoin ETF v ZDA je povzročila zgodnji vzpon cene bitcoina na nove rekordne vrednosti, zdaj pa se isti potezi približuje tudi Hongkong. To pa bi lahko odprlo vrata kitajskim vlagateljem, ki poleg zlata, nepremičnin in delnic v tujini iščejo novo zatočišče, kamor bi lahko shranili svoje premoženje.

Pomemben mejnik na tem področju je načrt Venture Smart Financial Holdings (VSFG), da v prvem četrtletju leta 2024 uvede promptni ETF za bitcoin. Brian Chan, vodja skupine za naložbe in produkte pri VSFG, predvideva obetaven trg, saj si podjetje do konca leta prizadeva za 500 milijonov dolarjev sredstev v upravljanju. Napoved je prišla ob izjavi SFC o sprejemanju vlog za spot Bitcoin ETF, kar poudarja proaktivni pristop k spodbujanju ETF-jev na kriptovalute v Hongkongu, ki postaja nekakšna kripto vez med zahodom in Kitajsko.

Hongkong ETF bo odprl vrata kitajskim vlagateljem

Makro analitičarka in avtorica glasila »Crypto Is Macro Now« Noelle Acheson pravi, da bo pojav teh skladov bolj pomemben, kot si morda mislimo. Poudarila je, da pomen ni le v zagotavljanju dostopa do hedge skladov in družinskih pisarn v regiji, temveč tudi v odpiranju vrat vlagateljem s celine. Kitajski vlagatelji zaradi splošno priznanih težav na stanovanjskem trgu, v gradbenem sektorju in na delniških trgih v državi oklevajo z vlaganjem svojega denarja v domače nepremičnine in delnice. Te razmere so povečale privlačnost alternativnih sredstev, kot je zlato. Omenila je primer, ko je bilo trgovanje z ETF, vezanim na zlato, na Kitajskem začasno ustavljeno, potem ko je njegova cenovna premija narasla na 30 %, kar kaže na hitenje vlagateljev k premoženju, ki se trguje na rekordnih ravneh.

Acheson meni, da bi lahko Bitcoin doživel velik priliv sredstev, zlasti če se bo okrepila zaskrbljenost zaradi morebitne devalvacije juana, zaradi česar bo naložba v Bitcoin še močnejša. Predvideva tudi, da se kitajske oblasti verjetno zavedajo, da se bodo njihovi državljani poskušali razpršiti v trdna sredstva, odobrena ali ne, in bi morda raje, da bi bile te naložbe v sredstva, ki niso povezana z ameriškim gospodarstvom.

Markus Thielen, ustanovitelj singapurskega analitičnega podjetja 10x Research, je ob Achesonovih ugotovitvah dejal, da bi lahko ETF-ji povečali možnosti za nakupno mrzlico med kitajskimi malimi vlagatelji, ki bi spominjala na bikovski trg iz leta 2013. V tem obdobju je priljubljenost bitcoina na Kitajskem močno narasla, njegova cena pa se je z le 10 dolarjev januarja povzpela na več kot 1.000 dolarjev. Ta vzpon se je nadaljeval, dokler kitajska vlada decembra ni finančnim institucijam prepovedala trgovanja s tem premoženjem. Pri tem velja omeniti, da 70 % Kitajcev ima v lasti nepremičnine, in ker je trg v zadnjem času skupaj z borzo doživel padec, ni veliko alternativnih naložbenih možnosti – Bitcoin pa je ena izmed njih.

Na koncu lahko sklepamo, da čeprav bi lahko odobritev ETF-jev spodbudila bitcoin, trg seveda ne bi smel pričakovati tako velikih prilivov, kot so jih doživeli ameriški promptni skladi. Dva Bitcoin ETF-ja v Hongkongu, ki temeljita na terminskih pogodbah, sta letos doživela precejšnjo rast in več kot podvojila svoja sredstva v BTC. Vendar je njun skupni obseg še vedno manjši od 2.000 BTC, kar je le približno 2% sredstev, ki jih imajo terminski ETF, ki kotirajo v ZDA.

Kriptomat

Hitra in enostavna registracija

Kriptomat
4.8/5