Hrvaška: Konzum beleži porast plačil s kriptovalutami

Home » Hrvaška: Konzum beleži porast plačil s kriptovalutami
konzum

Kljub medvedjemu trgu naša južna soseda beleži vse večjo kripto adopcijo. Konzumova direktorica za poslovne aplikacije Ines Barbir je povedala, da pri Konzumu beležijo porast kritpo plačil.

Plačila v kriptovalutah, kot je Bitcoin (BTC), se v največji hrvaški verigi supermarketov Konzum letos povečujejo, kljub še vedno trajajočemu medvedjemu trgu. Potem ko je Konzum leta 2021 debitiral s plačili s kriptovalutami, se je povečalo število nakupov, opravljenih s kriptovalutami.

Konzum je kripto pot začel decembra 2021

Konzum je decembra 2021 uradno začel sprejemati kriptovalute kot plačilo za svoje izdelke in strankam omogočil spletno plačevanje z devetimi kriptovalutami: Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), stabilnimi kovanci Tether (USDT) in USD Coin (USDC), EOS (EOS), Dai (DAI), Ripple (XRP), Stellar (XLM) in Bitcoin Cash (BCH).

Da bi omogočil novo možnost plačila s kriptovalutami, se je Konzum povezal z lokalnim procesorjem plačil s kriptovalutami Electrocoin in uvedel PayCek, sistem, ki trgovcem omogoča sprejemanje plačil s kriptovalutami. Sistem PayCek kupcem ob upoštevanju visoke volatilnosti cen kriptovalut zagotavlja fiksni menjalni tečaj na začetku transakcije, kar zagotavlja dovolj časa za uspešno izvedbo, je zapisano v sporočilu. Electrocoin ureja hrvaška agencija za nadzor finančnih storitev.

Veriga supermarketov je možnost plačevanja s kriptovalutami razširila na več blagajn za samoplačniško blagajno v fizičnih pilotnih trgovinah. Konzum je sistem plačila s kriptovalutami uvedel v vseh 700 fizičnih trgovinah na Hrvaškem. Po besedah Ines Barbir je bila uvedba novega načina plačila uspešno izvedena, Konzum pa si prizadeva za dodatno razširitev možnosti plačila s kriptovalutami. Izvršni direktor ni navedel natančnih številk o rasti obsega plačil od debitantske uvedbe plačil s kriptovalutami.

Predstavnik je poudaril, da je Hrvaška v samem vrhu Evropske unije glede stopnje adopcije kriptovalut. To je deloma posledica vzpona fintech podjetij, kot so Konzumovi partnerji pri Electrocoinu. Predstavnik je omenil nekaj negotovosti v zvezi s plačili s kriptovalutami, pri čemer je navedel, da sta razloga za to sta predvsem negotovost in nezaupanje v nove tehnologije, pa tudi stanje regulacije industrije kriptovalut.

Kako na kriptovalute gleda hrvaška vlada?

Hrvaška vlada je v zadnjih letih precej molčeča glede regulacije kriptovalut, medtem ko si lokalni zagovorniki kriptovalut prizadevajo za samoregulacijo. Leta 2018 je Narodna banka Hrvaške poudarila, da kriptovalute v državi niso zakonito plačilno sredstvo, niti niso priznane kot tuja valuta ali plačilni instrument.

Kljub navidezni negotovosti glede kriptovalut se je Hrvaška izkazala za eno najbolj »na kripto pripravljenih« držav na svetu. Glede na poročilo izobraževalne platforme Forex Suggest ima Hrvaška oceno pripravljenosti na kriptovalute 6,2 od 10, skupaj z državami, kot so Združeni arabski emirati, Gruzija in Romunija. Zanimivo, da na seznamu ni Slovenije, ki je sicer v svetovni javnosti znana kot kriptovalutam naklonjena država.

Dodaj odgovor