Igre na srečo in tehnologija blockchain

Home » Igre na srečo in tehnologija blockchain
igre na sreco blockchain

Kriptovalute postajajo vse bolj priljubljene, zato so jih različne panoge začele ponujati kot način plačila. Igre na srečo so zagotovo ena izmed teh panog, saj cenijo anonimnost, decentralizacijo in varnost, ki jih ponuja tehnologija blockchain. Poglejmo si, kako se omenjeni področji vedno bolj prepletata.

Spletne igre na srečo in njihov vzpon

Spletne igre na srečo so postale neustavljiva industrija in nič ne kaže, da bi se ustavljala. V letu 2019 je svetovni igralniški sektor ustvaril 58,9 milijarde dolarjev prihodkov. Ta številka se je leta 2020 povečala za 8 milijard dolarjev, leta 2021 pa je trg bil vreden že 72 milijard dolarjev. Po trenutnih napovedih pa bo leta 2023 dosegel 93 milijard dolarjev. Povedano drugače, trg iger na srečo raste po 11,4% letni stopnji.

Med razlogi za razmah tega področja sta tudi razvoj tehnologije veriženja blokov in njena široka uporaba. Zahvaljujoč novi tehnologiji se igranje v spletnih igralnicah prenaša na povsem novo raven, razlogov za to pa je veliko. Poleg anonimnosti, ki je omogočena igralcem, lahko v kripto igralnicah igra kdor koli, kjer koli in kadar koli.

Začetek sodelovanja med spletnimi igralnicami in kriptovalutami

Kriptovalute so se rodile leta 2009 s pojavom bitcoina. Trajalo je dve leti (2011), da so se na spletu pojavile prve online igralnice, ki so sprejemale bitcoin kot metodo plačila. To so bile primitivne platforme, ki so imele dokazano poštene algoritme. Okoli leta 2014 je imetnik glavne licence Curacao Antillephone N.V. začel izdajati licence za kripto igralnice in panoga se je odprla novim možnostim za upravljavce in igralce. Leta 2016 je UKGC objavil, da kriptovalute izenačuje s fiat denarjem, in kripto igralnice so v Veliki Britaniji dobile zagon.

Danes na stotine igralnih platform omogoča stave in igranje s kriptovalutami, ponudniki interaktivnih iger pa neizogibno postajajo vse bolj prilagodljivi in inovativni, da bi zadovoljili potrebe nenehno spreminjajočega se trga. Dandanes lahko vsakdo z digitalnim denarjem na različnih platformah stavi na igralne avtomate in igre z delivci v živo.

Torej, kaj je blockchain?

Preprosto povedano, blockchain ali veriga blokov je decentraliziran in digitalen zapis vseh transakcij, ki se izvajajo na spletu z uporabo digitalnih sredstev. Gre za podatkovno zbirko, v kateri so shranjeni šifrirani bloki podatkov, ki so med seboj verižno povezani in tvorijo enotno kronološko knjigo transakcij. Vsaka transakcija je shranjena kot “blok” in se doda obstoječemu terminu, od tod tudi ime. Prav tako je vsaka nova transakcija označena s časovnim žigom in preverjena s strani vsakega posameznika, ki uporablja veriženje blokov. Vsako zaporedje blokov je drugačno, zato blockchain pogosto povezujejo s prstnim odtisom – vsak je drugačen. Namen te tehnologije je omogočiti ljudem, ki si med seboj še posebej ne zaupajo (na primer v industriji iger na srečo), da si delijo dragocene podatke varno in anonimno.

Kaj so torej bitcoin spletne igralnice?

Bitcoin spletne igralnice so preprosto igralnice, ki za načine plačila uporabljajo kriptovalute, kot so Bitcoin, Ethereum ali Dogecoin. Še posebej zdaj, ko so zaradi globalne pandemije ljudje prisiljeni iskati alternativne možnosti spletnega plačevanja v različnih panogah. Kriptovalute uporabnikom med drugim zagotavljajo anonimnost in boljši nadzor, veljajo tudi za eno najvarnejših oblik iger na srečo.

Kripto spletne igralnice delujejo torej na enak način kot tradicionalne. Edina večja razlika je postopek prenosa ali “izplačila” kriptovalut po uspešni ali neuspešni stavi. Novim igralcem, ki želijo preizkusiti svojo srečo, kripto spletne igralnice ponujajo tako imenovano notranjo denarnico (in-house wallet), ki jo igralci lahko uporabijo za prenos svojih bitcoinov. Stave, ki jih igralnica sprejme, so pri omogočanju iger odvisne od shranjenih sredstev uporabnika. V tem primeru uporabniki pogosto vplačajo začetno “stavo” iz svoje denarnice in glede na svoj uspeh v igri lahko na ta znesek izgubijo ali pridobijo.

Prednosti igranja v bitcoin spletnih igralnicah

Varnost

Najpomembnejša prednost teh igralnic je, da so vse transakcije pregledne in varne. Tehnologija veriženja blokov je šifrirana od začetka do konca, saj podatkovne zbirke beležijo transakcije in te informacije varno shranjujejo. To pomeni, da transakcij ni mogoče urejati, spreminjati ali manipulirati z njimi. Za izvajanje transakcij s kriptovalutami uporabnikom ni treba posredovati nobenega podatka. V tradicionalnih igralnicah bodo po drugi strani od igralcev zahtevali, da posredujejo svoje osebne in bančne podatke, pri spletnih igralnicah pa je situacija povsem drugačna. Tehnologija blockchain preprečuje nezakonito trgovanje z digitalnim premoženjem, kar navsezadnje zmanjšuje tveganje vdorov.

Anonimnost in zasebnost

Ena največjih težav spletnih hazarderjev po vsem svetu je zasebnost podatkov, saj spletna mesta zahtevajo njihove osebne in finančne podatke. Poleg tega želijo številni igralci svoje podatke skriti. Tu lahko kriptovalute pridejo zelo prav – igralčevi podatki so varni in skriti pred vsemi drugimi zunanjimi viri. V spletnih kripto igralnicah ni potrebna registracija in če igralec uporablja bitcoin ali katero koli drugo kriptovaluto, lahko njegova izkušnja ostane zasebna in anonimna.

Priročnost

V običajnih igralnicah lahko traja tudi več dni ali celo tednov, da prejmete nakazana sredstva, ki ste jih osvojili. Postopek prenosa kriptovalut je zelo hiter in je včasih lahko končan celo v nekaj minutah. To je zato, ker igralci ne potrebujejo finančne institucije oz. tretje osebe, ko svojo kriptovaluto vplačajo v bitcoin spletno igralnico. Postopek preverjanja se opravi v nekaj sekundah s pomočjo tehnologije veriženja blokov.

Transparentnost

Industrija iger na srečo je vedno veljala za »nevarno«. Stopnja nezaupanja je zelo visoka, zlasti če igralci igrajo z gotovino. Številni igralci, ki ne zaupajo tradicionalnim igralnicam in storitvam, menijo, da je sistem prirejen in da je bil narejen tako, da odpravlja možnost dobitka. Nasprotno pa blockchain omrežja hranijo zapise o vseh igralnih transakcijah in izplačilih, kar odpravlja tveganje goljufij in zagotavlja legitimnost. Zapisi in zgodovina transakcij igralca so tako lahko prikazani na pregleden način.

Pomanjkljivosti igranja v bitcoin spletnih igralnicah

Ni centralnega organa

Decentralizacija je lahko dvorezni meč. Ker kriptovalute uporabljajo tehnologijo veriženja blokov, transakcije potekajo med enakovrednimi uporabniki. Tako ni centralnega organa, ki bi nadziral transakcije. Zaradi tega upravni organi, kot so banke, težko sledijo transakcijam. Kar pomeni, da če ste žrtev prevare oz. izgubite zasebne ključe, si ne boste mogli povrniti sredstev.

Volatilnost na trgu

Cene kriptovalut so zelo nestanovitne. To je posledica številnosti valut in trenutnega sentimenta na trgu. Vaš dobitek je lahko na koncu v samo nekaj dnevih veliko višji ali pa veliko višji, kot je bil v času prejema.

Nekatere države imajo strogo regulacijo

Ker kriptovalut ne ureja osrednji organ, je težko vedeti, katera spletna mesta so pristna in katera ne. Zato je dobro vnaprej preveriti pri vsaki spletni igralnici, ali je urejena s strani priznane komisije.

Prihodnost iger na srečo v metaversu?

Skrivnostnost oz. iluzivnost, povezana z igranjem v kripto igralnicah, je bila motena tudi s tem, ko so vlade nedavno začela resneje obravnavati regulacijo kriptovalut. Zato so se nekateri igralci preusmerili k igranju v virtualnem svetu, ki temelji na tehnologiji blockchain – metaverse.

Metaverse predstavlja virtualne skupne prostore, kjer se igralci družijo in igrajo igre. Oktobra 2021 je Facebook (Meta) napovedal, da bo spremenil blagovno znamko in se preusmeril v novi koncept. Metaverse so torej tridimenzionalna okolja, po katerih se lahko uporabniki prosto gibljejo. V teh odprtih svetovih lahko komunicirajo in poslujejo z drugimi ter celo vodijo podjetja. Večina trenutno aktivnih metaversov ima ekonomijo, ki jo poganja kriptovaluta ether, pri čemer se uporabljajo lastni žetoni ERC-20. Decentraland, trenutno najbolj znani metaverse, ima svoj žeton MANA, ki deluje kot ekvivalent digitalnega denarja. V tem virtualnem svetu se nahaja več metaverse igralnic, ki sprejemajo omenjeni žeton in številne druge žetone za zabavne stave. Dve zelo priljubljeni igralnici v Decentralandu sta igralnica Tominoya in igralnica Atari.

Še eden izmed zanimivih metaverse igralniških projektov je Slotie Junior, o katerem smo se razpisali tukaj.

Metaverse video igre so prav tako zanimive za mlado demografsko nišo in trenutno pridobivajo na priljubljenosti. Axie Infinity, priljubljena blockchain igra, ki jo je izdelal vietnamski igralni studio Sky Mavis, je februarja letos dosegla obseg trgovanja s kriptovalutami v višini 4 milijarde dolarjev. Play-to-earn igre so postale privlačne za mnoge, v prostoru NFT pa se tudi pojavlja širitev iger na srečo. Zelo verjetno se bo v prihodnjih letih z naraščanjem števila uporabnikov teh virtualnih skupnih prostorov povečalo tudi zanimanje za te digitalno simulirane kraje, ki ponujajo pristno igralniško zabavo z različnimi stopnjami interakcije.

Če potegnemo črto

Igre na srečo in tehnologija blockchain predstavljata logično prijateljstvo. Razlog za to so številne prednosti, ki jih ponujajo kriptovalute kot način plačila v industriji iger na srečo. Igralci imajo koristi zaradi anonimnosti in varnosti, igralnicam pa kriptovalute koristijo zato, ker je to stroškovno učinkovita rešitev. Finančne institucije in banke v tem procesu niso prisotne, poleg tega pa lahko igralnice s kriptovalutami sprejemajo vse igralce po svetu, ne glede na njihovo lokacijo in predpise o igrah na srečo v njihovi državi. Z razvojem metaversa pa se nam verjetno obetajo tudi popolnoma nove izkušnje igranja iger na srečo v virtualnem svetu, ki temelji na tehnologiji blockchain.

Dodaj odgovor