Te dni so vse oči uprte v težko pričakovani indijski zakon o kriptovalutah, a je malo verjetno, da bo predložen na trenutnem zasedanju parlamenta, saj vlada še ni dokončala podrobnosti zakonodaje.

Indijska centralna banka je prejšnji teden upravnemu odboru predstavila obsežno predstavitev, v kateri je navedla “resne pomisleke” v zvezi z makroekonomsko in finančno stabilnostjo ter upravljanjem deviznega tečaja v povezavi s kriptovalutami. Vlada Narendre Modija se želi pred sprejetjem zakonov za upravljanje digitalnih valut o tej temi še naprej pogovarjati, vendar po navedbah oseb, ki so blizu tej zadevi, do konca trenutnega zasedanja 23. decembra ni več dovolj časa, poroča Bloomberg. Poleg tega so dotične osebe prosile, da se jih ne imenuje, saj so upravne razprave zasebne; toda so vseeno razkrile, da kabinet očitno ni odobril predlagane zakonodaje.

Zakon o kriptovalutah umaknjen z dnevnega reda

Omeniti velja, da je bil predlog zakona o kriptovalutah odstranjen z urnika, predvidenega za zadnji teden zasedanja parlamenta. Ta izhaja iz časovnega razporeda, objavljenega na spletni strani parlamenta. V času, ko parlament ne zaseda, lahko vlada sicer kljub temu sprejema zakone z izdajo uredbe.

V opisu na spletni strani parlamenta, objavljenem prejšnji mesec, je navedeno, da je namen predloga zakona pomagati centralni banki pri oblikovanju uradne digitalne valute. Cilj zakonodaje pa je sicer opisan z naslenjimi cilji: »Zavzemanje za prepoved vseh zasebnih kriptovalut v Indiji, vendar dopušča nekatere izjeme za spodbujanje osnovne tehnologije kriptovalut in njene uporabe,« je zapisano v uradnem besedilu.

Indija nadaljuje s trdim odnosom do kriptovalut

Indija je eden najhitreje rastočih trgov kriptovalut na svetu, zato je na tem področju doživela že kar nekaj vzponov in padcev. Leta 2018 je centralna banka v bistvu prepovedala transakcije s kriptovalutami, vendar je vrhovno sodišče na koncu to odločitev razveljavilo. Od takrat je bilo vse več pozivov k strožjim omejitvam, saj je vse bolj zaskrbljujoče, da bi neurejeno okolje lahko spodbudilo vlaganje večjega števila prihrankov domačih gospodinjstev v nestanovitne naložbe.

Indijska centralna banka (RBI) je na seji odbora v petek, 17. decembra, obvestila svoj centralni odbor, da podpira popolno prepoved kriptovalut. Vendar se indijski milenijci vse pogosteje odločajo za digitalno premoženje namesto tradicionalnih naložbenih sredstev, kot je trgovanje z delnicami. Podatki indijske aplikacije za trgovanje s kriptovalutami CoinSwitch Kuber razkrivajo, da je med 11 milijoni njenih strank od 25 do 55 % mladih uporabnikov zunaj velikih mest, kot sta New Delhi ali Mumbai.

Po besedah ministrice za finance Nirmale Sitharaman je bil najnovejši predlog zakona spremenjen, da bi bil bolj usklajen z veljavno zakonodajo. V nasprotju z željo centralne banke po prepovedi kriptovalut pa vlada razmišlja o možnosti, da bi kriptovalutam omogočila uporabo kot finančno sredstvo.

Zakon naj bi urejal pravni okvir kriptovalut

Cilj predlaganega zakona je po besedah predlagateljev zlasti zagotoviti okvir za oblikovanje uradne digitalne valute, ki bi jo izdajala Indijska centralna banka. Natančneje si prizadeva omejiti zasebne kriptovalute v Indiji, hkrati pa dopušča posebne izjeme, da bi spodbudil osnovno tehnologijo kriptovalut in njene aplikacije. Parametre predlaganega okvira za kriptovalute bo dokončno določil predsednik vlade Narendra Modi, ki bo tudi sprejel končno odločitev.

Tudi Kitajska vztraja s trdo roko v odnosu s kriptovalutami

Kitajska vlada je razširila svoje omejevanje kriptovalut in se tokrat osredotočila na relevenatne kratke videoposnetke, ki se delijo na spletu.  V posodobljeni publikaciji kitajskega združenja za omrežne storitve (CNSA) je država prepovedala deljenje videoposnetkov, ki promovirajo digitalno premoženje, kot je Bitcoin. Smernice v okviru “Standardnih pravil za pregledovanje spletnih kratkih video vsebin (2021)” določajo, da uporabniki ne smejo deliti vizualnih vsebin, ki spodbujajo sodelovanje javnosti pri digitalnih valutah, rudarjenju, trgovanju in špekulacijah, je poročal Bitcoin.com.

Dodaj odgovor