Iran je opravil prvo naročilo, financirano s kriptovalutami

Home » Iran je opravil prvo naročilo, financirano s kriptovalutami

Iranska vlada je pred dvema letoma spremenila zakone o digitalnem premoženju in dovolila uporabo lokalno pridobljenih kriptovalut za uvozna plačila. Zdaj so opravili prvo s kriptovalutami plačano naročilo v vrednosti 10 milijonov dolarjev.

Iran je registriral prvo uvozno naročilo, plačano v kriptovalutah, odkar je vlada, ki ji zaradi sankcij primanjkuje tujih valut, spremenila zakonodajo o digitalnih sredstvih in dovolila uporabo lokalno izkopanih kriptovalut za nakupe. Naročilo v vrednosti 10 milijonov dolarjev je bil prvi korak k temu, da bo država lahko trgovala z digitalnimi sredstvi, ki obidejo svetovni finančni sistem, v katerem prevladuje dolar. Tako bo lahko Iran trgoval z drugimi državami, ki jih podobno omejujejo ameriške sankcije, na primer z Rusijo. Poročila niso navedla, katera kriptovaluta je bila uporabljena v transakciji.

Poročilo navaja tvit Alireze Peyman-Paka, uradnika na ministrstvu za industrijo, rudarstvo in trgovino, v katerem je (v perzijščini) zapisal, da bo do konca septembra uporaba kriptovalut in pametnih pogodb v Iranu razširjena v zunanji trgovini s ciljnimi državami. Združene države Amerike so uvedle skoraj popoln gospodarski embargo na Iran, vključno s prepovedjo vsega uvoza, vključno s tistim iz naftnega, bančnega in ladijskega sektorja. Teheran je eno največjih gospodarstev, ki še ni sprejelo tehnologije kriptovalut – tehnologije, ki se je rodila leta 2008 kot plačilno orodje, katerega cilj je zmanjšati vladni nadzor nad financami in gospodarstvom.

Iran se že dlje časa spogleduje s kriptovalutami

Približno 4,5 % vsega rudarjenja bitcoinov poteka v Iranu, kar državi omogoča zaslužek več sto milijonov dolarjev v kriptovalutah, ki se lahko uporabijo za nakup uvoza in zmanjšanje vpliva sankcij. Iran je v zadnjih letih rudarjenje kriptovalut uradno priznal kot industrijo, mu ponudil poceni električno energijo in od rudarjev zahteval, da rudarjene bitcoine prodajo centralni banki. Možnost poceni energije je v državo privabila več rudarjev, zlasti s Kitajske. Teheran dovoljuje, da se s kriptovalutami, izrudarjenimi v Iranu, plačuje uvoz dovoljenega blaga, kar se je materializiralo v današnji novici.

Države in volatilnost kriptovalut

Seveda so bitcoin in druge kriptovalute izredno volatilne, kar je povzročilo nekaj težav v drugih državah, ki so uradno sprejele kriptovalute kot zakonito plačilno sredstvo, kot sta Salvador in Srednjeafriška republika, čeprav jih nekateri uporabniki vidijo kot boljšo možnost od podobno nestabilnih valut.

Po nedavnih informacijah je tudi Severna Koreja na drugi strani držav, za katere veljajo sankcije s strani ZDA, pridobila sredstva iz nezakonitih tatvin kriptovalut. Uradniki naj bi bili zaskrbljeni, da se ti milijoni v kriptovalutah uporabljajo za financiranje jedrskega programa DLRK. ZDA so šle tako daleč, da so uvedle sankcije proti »kripto mešalniku Tornado Cash«, ker naj bi njegove usluge Severni Koreji pomagale pri pranju ukradenih sredstev.

Dodaj odgovor