Jadranje Hrvaška 2024: 7 najlepših otokov za jadranje po Jadranu

Home » Jadranje Hrvaška 2024: 7 najlepših otokov za jadranje po Jadranu
Jadranje Hrvaška
Foto: Adobe Stock

Hrvaška obala se je iz balkanske ležerne uživancije prelevila v svetovno turistično središče, nekoč relativno neobljudeni čudoviti otoki pa so postali glavna atrakcija za gruče turistov. Toda z več kot 1000 otoki ima Hrvaška še vedno nekaj biserov, ki nas vrnejo v čas brezčasja. Zato vam danes predstavljamo 7 najlepših Hrvaških otokov za jadranje. 

Jadranje po Jadranu

Kadar je govora o raziskovanju skritih draguljev pred našim pragom, je naša soseda popolno igrišče za pustolovske popotnike, ki si želijo smaragdnega in prijetno toplega morja ob spremljavi zvoka škržatov. Jadransko morje s svojo dostopnostjo in slikovito pokrajino vabi ljubitelje jadranja z vsega sveta. V tem članku vas vabimo na nepozabno jadralno pustolovščino, saj vam predstavljamo 7 najlepših otokov na Hrvaškem. Dvignite jadra (lahko tudi samo prižgete motor, ne bomo obsojali), namažite se s kremo, organizirajte varstvo za svoje hišne ljubljenčke, zberite pustolovsko ekipo in se odpravite na pot mimo turističnih gneč in z njim povezanih nevšečnosti.

Joker namig: Kljub temu, da je Jadransko morje znano kot mirno in udobno za plovbo, se pred kakršnimkoli izletom ali plovbno vedno dobro informirajte o vremenu in ustrezno opremite.

1. Korčula

Korčula, ki leži v južnem delu dalmatinskega arhipelaga, se ponaša s čudovito panoramo gostih gozdov, vinorodnih gričev in estetskih obalnih vasi. Ko plujete po Jadranskem morju, se otok z beneško arhitekturo in zapeljivo pokrajino počasi razkriva. Pozdravi vas smaragdni raj, ki šepeta zgodbe o starih tradicijah in ponuja opojno mešanico kulture, zgodovine in naravnih lepot.

Srce otoka je istoimensko mesto, ki je dobro ohranjeno srednjeveško mesto z obzidjem, ki ga pogosto imenujejo Mali Dubrovnik. Ko se sprehajate po ozkih, tlakovanih ulicah, ki so urejene v obliki ribje kosti, se v trenutku prestavite v stare čase. Ta edinstvena razporeditev je bila premišljena arhitekturna strategija, ki je mesto ščitila pred ostrimi vetrovi in žgočim poletnim soncem. Mesto se ponaša z legendarnim raziskovalcem Marcom Polom, ki naj bi se tu rodil. Obiščite Hišo Marca Pola, obnovljeno gotsko-renesančno stavbo, ki ponuja zanimivo potovanje v Polovo življenje in pustolovščine.

Gastronomija na nivoju

Na razgibanih pobočjih Korčule se razprostirajo številni vinogradi, ki ustvarjajo slikovito pokrajino, obsijano z zlatimi odtenki sredozemskega sonca. In vsi vemo, kaj pomenijo odlični pogoji za vinograde. Otok je znan po avtohtonih sortah grozdja grk in pošip, iz katerih nastajajo vina z edinstvenim okusom. Tukaj vam toplo priporočamo degustacijo vin, ki vam ponujajo intimen vpogled v tradicijo vinarstva in priložnost, da poskusite božanski nektar, v katerem je ujet duh Korčule. Naj se vaše gastronomsko popotovanje razširi tudi na lokalne gostilne, kjer si lahko privoščite sveže morske sadeže ter jedi izpod peke (tradicionalna počasi kuhana jed, odlična na primer za hobotnico) in druge dalmatinske specialitete, ki bodo vaši pustolovščini dodale dalmatinsko kulinarično razsežnost.

Raziskovanje Korčule bi bilo nepopolno, če ne bi bili priča tradicionalnemu plesu z mečem, ki se izvaja izključno na tem otoku in ki sliši na ime moreška. Ta živahen ples, ki ga izvajajo domačini v pisanih kostumih, prikazuje dramatično zgodbo o ljubezni in vojni. Je impresiven prikaz živahne korčulske folklore, ki predstavlja očarljiv zaključek vašega dnevnega raziskovanja.

Kako jadrati do Korčule?

Vaša jadralna avantura na Korčuli se začne v Splitu, središču Dalmacije. S svojo sodobno marino je odlično izhodišče za najem ali oskrbo jadrnice. Ne glede na to, ali ste izkušen jadralec ali novinec, boste našli storitve, ki bodo ustrezale vašim sposobnostim, od najema brez posadke za samostojne jadralce do najema s posadko za tiste, ki imajo raje vodnika.

Plovba do Korčule je dolga približno 70 navtičnih milj in pluje mimo otokov, kot sta Hvar in Vis.

Glavno pristanišče na otoku je mesto Korčula, ki je vaša vstopna točka na ta raj. Ob vstošu v pristanišče vas bodo pozdravili značilni rdeči strešniki in smaragdno morje. Svoje plovilo zasidrajte v ACI Marina Korčula, za kar vam priporočamo, da jih na vrhuncu sezone predhodno pokličete in preverite razpoložljivost. Marina ponuja odlične zmogljivosti, vključno z elektriko, vodo in WiFi.

2. Lastovo

Lastovo, ki je od najbližje sosede in zgoraj omenjene destinacije Korčule oddaljeno 13 km, je najbolj oddaljen naseljen otok na Hrvaškem, ki obljublja čudovito osamo in brezmejne pustolovščine. Tu ni prostora za pretvarjanje. Izolacija je ohranila pristnost, ki jo je v tem hiperpovezanem svetu težko doseči. Plovba proti njej je kot upor proti tiraniji priljubljenega potovalnega programa, ki ga danes rezerviramo z enim samim klikom.

Potovanje v Lastovo se začne v živahnem pristanišču v Splitu, ki ponuja številne čarterske storitve, ne glede na vaš nivo pomorskega znanja. Plovba je polna trenutkov globokega miru, ki jih občasno prekinejo vznemirljivi trenutki spremstva delfinov ali opazovanje redkega sredozemskega morskega tjulnja. Čar otoka ni v ekstravagantnih znamenitostih, temveč v njegovi divji, robustni lepoti in miru, ki vas obdaja med plovbo po labirintu 46 manjših otokov arhipelaga.

Lastovo je prijeten opomnik o počasnejšem življenju

Mesto Lastovo je srednjeveško središče otoka in simbol preprostosti, saj se po pobočjih gričev neurejeno vzpenjajo zverižene kamnite hiše. Domačini živijo v umirjenem tempu, ne da bi jih vznemirjal čas. Tudi vas bo prijelo, da pustite tehnologijo na jadrnici. Otipljiv občutek skupnosti je tu zelo topel; kot da bi otok sam zahteval, da upočasnite korak, dihate in preprosto ste.

Če ste strasten zagovornik lokalne kuhinje, se odpravite v konobo. Poskusite krožnik brodeta, bogate ribje enolončnice, pripravljene iz dnevnega ulova. Morski sadeži ob kozarcu znamenitega otoškega vina maraština so kombinacija, ki se odlično poda k okolici. To je hrana, pripravljena ne zato, da bi prepričala vaše Instagram sledilce, temveč je namenjena, da v njej uživate.

Otok, kjer je noč najčistejša

Zvečer se pripravite na pravi astronomski spektakel. Lastovsko jasno nebo brez svetlobnega onesnaževanja je popolno platno za opazovanje zvezd. Zasidrajte se v osamljenem zalivu, nad katerim se razprostira vesolje, jadrnica pa se bo nežno zibala v ritmu morja – to je izkušnja, ki nas spomni na naše skromno in srečno mesto v velikem vesolju.

Kako jadrati do otoka Lastovo?

Plovba do Lastova se začne v Splitu in je dolga 70 navtičnih milj ter vas bo vodila mimo otokov Hvar, Brač in Korčula. Ko se približujete otoku, zaliv Zaklopatica na severni strani ponuja varno sidrišče, zaščiteno pred vetrom in tokovi. Izberite kraj v zalivu Zaklopatica in spustite sidro. Zaliv je znan po mirnih vodah, zato je varen kraj za privez vašega plovila. 

3. Kornati

Narodni park Kornati, najgostejši arhipelag v celotnem Sredozemlju, obsega približno 140 nenaseljenih otokov, otočkov in grebenov v severni Dalmaciji. Skupina otokov je dobila ime po največjem otoku Kornat. Kornati s svojimi pustimi griči, belimi skalnatimi plažami in živahnim podvodnim svetom ponujajo neokrnjen raj za pustolovce.

Plovba na Kornate se lahko začne v Zadru ali Šibeniku, dveh mestih, ki prekipevata od zgodovinskega šarma in odličnih marin. Preden odplujete, poskrbite, da bo vaša ladja dobro opremljena, saj je na Kornatih malo udobja, kar je del njihovega nedotaknjenega čara. Plešasti otoki, klifi, ostre linije, vse to je divje in čudovito, kot je to lahko le mati narava. Kornati niso peščene plaže in koktajli z dežnički. Gre za surova, nefiltrirana doživetja.

Medtem ko vaše plovilo pluje po smaragdnih vodah, morski kanali med otoki ponujajo zahtevno, a zanimivo jadralsko izkušnjo. Poleti so vetrovi na Kornatih na splošno zmerni, prevladuje maestral, osvežujoč severozahodni veter. Ko se zasidrate v zaščitenih zalivih Piskera ali Vrulje, si vzemite čas in se za trenutek zazrite v puste hribe okoli sebe. Tu ni prebivalcev, razen občasnega pastirja, ki skrbi za svoje ovce, ali ribiča, ki preverja svoje mreže. 

Vsak otok v arhipelagu Kornati je svet zase. Naravni park Telašćica, ki se nahaja na južnem koncu otoka Dugi Otok, morate obiskati zaradi mirnega slanega jezera Mir, visokih skal in bogate biotske raznovrstnosti. Otok Levrnaka s svojo peščeno plažo Lojena ponuja popoln kraj za oddih sredi potovanja. Tu je turkizna voda kristalno čista in vabi na osvežilno plavanje ali potapljanje.

Redka, a kakovostna dalmatinska kulinarika

Če želite potešiti želodec in radovednost, se ustavite v konobi Opat. Tako kot pokrajina je tudi hrana preprosta in brez pretvarjanja. Sveže ulovljene ribe, prelite z oljčnim oljem lokalnega izvora, kančkom česna in stisnjeno limono – to je hrana, ki nahrani tako dušo kot telo.

Kako jadrati do Kornatov?

Plovba iz Zadra: Po izplutju iz marine Zadar boste krenili proti jugu proti Kornatskim otokom. Odvisno od vetra in hitrosti plovila lahko potovanje traja od 4 do 6 ur.

Plovba iz Šibenika: Ko boste zapustili Šibeniški kanal, boste pluli skozi otoka Zlarin in Obonjan, s čudovitima otokoma Kaprije in Žirje na desni strani. Ta pot, odvisno od hitrosti jadranja in prevladujočega vetra, običajno traja približno 3 do 5 ur.

4. Susak

Susak, ki leži v Jadranskem morju, južno od Istre in zahodno od otoka Lošinj, je nekakšna anomalija v skalnati hrvaški morski pokrajini. To je peščeni otok, ki je nastal iz tisočletnih nanosov reke Pad. Tako je nastala geološka posebnost, ki je ustvarila edinstveni otok v Jadranu.

Plovba z Lošinja na Susak je verjetno najbolj preprosta pot, saj traja nekaj več kot eno uro, odvisno od hitrosti ladje in vetrovnih razmer. Po odhodu iz Malega Lošinja, največjega mesta na otoku Lošinju, se usmerite proti jugozahodu proti Susaku. Ko se Susak začne pojavljati na obzorju, postane očitna njegova nizko ležeča topografija, v kateri prevladujejo peščene sipine. Kot bi vstopili na razglednico ali v dobro ohranjen spomin na stari svet Sredozemlja.

Kontrast med peščenimi klifi in modrikastim Jadranskim morjem ustvarja čudovito sliko in ponuja prvi namig o edinstvenem šarmu otoka. Ob pristanku v majhnem pristanišču Susak vas takoj pozdravijo raznobarvne otoške hiše, ki so živahna dobrodošlica temu edinstvenemu otoku. Ker na Susaku ni avtomobilov in cest, se je treba premikati po mreži peščenih poti in stopnišč, kar dodaja očarljiv pridih otočnemu ambientu.

Peščeni otok s presenetljivo bogato zgodovino

Zgornja vas Gornje Selo je več kot vredna vzpona. V njej stoji cerkev svetega Nikolaja iz 18. stoletja, od koder je čudovit razgled na otok in okoliško morje. Na otoku morate poskusiti edinstveno vino, narejeno iz grozdja, ki raste v peščenih vinogradih, in lokalno jed brodet – okusno ribjo obaro.

Ne zamudite raziskovanja edinstvenih peščenih plaž na otoku. Zaliv Bok je priljubljen na otoku, zaradi plitvih obalnih voda Susaka pa je morje tukaj toplo in zagotavlja odlične pogoje za plavanje in potapljanje. Morda je eden od najbolj prepričljivih razlogov za obisk Susaka njegova bogata kulturna dediščina. Domačini, imenovani Suščani, govorijo svoje narečje in nosijo edinstvene ljudske noše, kar dokazuje poseben kulturni izvor otoka. Praznovanja, kot so letna regata in praznovanje svetega Nikolaja, otoškega zavetnika, ponujajo vpogled v živahne lokalne tradicije.

Susak je tudi idealen kraj za jadranje in raziskovanje. Okoliške vode z bogatim morskim življenjem in potopljenimi razbitinami so prava poslastica za potapljače. Vendar ne pozabite, da je zaradi peščenega morskega dna sidranje lahko težavno, zato je pri odločitvi za sidranje ob obali potrebna previdnost.

Kako jadrati do Suska?

Na otok Susak na Hrvaškem se običajno pluje iz Malega Lošinja, največjega mesta na bližnjem otoku Lošinju. Preden se odpravite na pot, preverite vremensko napoved. Susak je zaradi svoje lege izpostavljen vetrovom burja in jugo, ki lahko otežijo jadranje. Glede na hitrost plovila in prevladujoče vetrovne razmere potovanje običajno traja približno 1-2 uri.

5. Šolta

Šolta je otok, ki je le 9 navtičnih milj oddaljena od Splita in je kot svet daleč od običajnega vrveža bolj priljubljenih turističnih krajev na Jadranu. Ta otok, ki je pogosto spregledan v korist bolj bleščečih sosedov, je svetišče pristnosti v morju komercialnega turizma. Njen čar je v njeni preprostosti in neokrnjeni lepoti.

Plovba se začne v Splitu, živahnem središču Dalmacije. Tukaj vas čakajo številni čarterji in ponudniki plovil, ki vam bodo služili kot vstopna vrata. Med potovanjem po azurnem Jadranu opazujte, kako se betonska džungla Splita prepušča odprti morski pokrajini in nato mirni privlačnosti Šolte. Plovba do Šolte je preprosta, zlasti če plujete iz Splita. Traja le nekaj ur, vendar predstavlja čudovito plovbo s panoramskim razgledom na modro jadransko prostranstvo, ki ga obkrožajo oddaljeni otoki. Ko se približate obali otoka Šolta, se pokaže njena robustna lepota. Pokrajino prekrivajo oljčni nasadi, ki jih prekinjajo tradicionalne kamnite hiše in občasni vinogradi. Srednjeveške vasi so posejane po obali, njihov brezčasni čar pa je v nasprotju z njihovim stoletnim obstojem.

Okusite svetovno priznano olivno olje

O bogati kulturi Šolte priča tudi živahna gastronomija. Otok je znan po vrhunskem oljčnem olju, ki velja za eno najboljših na svetu. Poskusiti morate tudi lokalno vino Dobričić in edinstven med iz divjih cvetlic. Ne zamudite otoške tradicionalne peke, počasi kuhane jedi, ki se običajno pripravlja s hobotnico ali jagnjetino.

Še ena pozitivna stran otoka je topla dobrodošlica, ki jo boste deležni od domačinov. Njihov umirjen življenjski slog, ki ima korenine v tradiciji, vam bo omogočil vpogled v pristen dalmatinski način življenja. Udeležite se lokalnih praznovanj, klepetajte z ribiči, ki popravljajo mreže, in se prepustite mirnemu in nezahtevnemu ritmu otoka.

Vode v okolici Šolte so prav tako zanimive. Južna stran otoka s številnimi majhnimi zalivi in osamljenimi zalivi ponuja odlične možnosti za potapljanje in plavanje v kristalno čistem morju. Šolta je tudi vhod na druge otoke, kot so Brač, Hvar in Vis, ki ponujajo dodatne možnosti za raziskovanje.

Kako jadrati do Šolte?

Na Šolto se največkrat odpravi z Splita. Po je dolga 9 navtičnih milj in traja približno 2 uri. Preden se odpravite na plovbo, ne pozabite preveriti vremenske napovedi za morje in vzdrževati stalno komunikacijo z lokalnimi pristaniškimi oblastmi.

6. Silba

Silba se nahaja v severnem delu Dalmacije in je del zadrskega arhipelaga, na sredini poti med otokoma Lošinj in Pag. Od trenutka, ko bo vaša jadrnica prvič zaplula v kristalno čiste vode, boste razumeli, zakaj Silba nosi vzdevek “vrata Dalmacije”. 

Plovba do Silbe se začne v Zadru, mestu, v katerem se starodavna zgodovina in sodobni utrip zlivata v edinstven kulturni koktajl. Najemite jadrnico ali jahto pri eni od številnih navtičnih storitev in se podajte na pustolovščino na severozahod proti miru in samoti Silbe. Ob prihodu vas bo s svojim mirnim šarmom pozdravila prikupna pristaniška vasica Silba. Čar Silbe ni le v njeni rustikalni pokrajini, temveč tudi v njenih srčnih prebivalcih, ki jih je nekaj manj kot 300. Ko boste stopili na kopno, boste verjetno naleteli na domačina ali dva. Srčen stisk roke, topel “Dobar dan” in že ste v njej. 

Čar Silbe je v preprostosti

Na Silbi ni ne avtov ne nočnih klubov in ne 5-zvezdničnih hotelov. To je kraj, ki ponuja oddih od hrupa sodobnega sveta, ki ga nadomestijo pomirjujoči zvoki narave in nežno šumenje lokalnega življenja.

Kar zadeva gastronomijo, pričakujte preproste domače jedi, ki jih strežejo v družinskih gostilnah, pogosto s pridelki z lastnih vrtov in okoliškega morja. Poskusite solato s hobotnico ali lokalno jagnjetino v kombinaciji s kozarcem rakije ob sončnem zahodu. Z malo raziskovanja boste našli starodavni stolp Toreta – stolp z uro in spiralastim stopniščem, ki kroži okoli njega. Povzpnite se na vrh in si oglejte razgled na Jadran. 

Kako jadrati do Silbe?

Najpogostejša pot se začne v Zadru, enem najstarejših mest na Jadranu, ki je zaradi številnih marin in čarterskih storitev pogosto izhodišče jadralcev. Od Zadra je Silba oddaljena približno 30 navtičnih milj proti severozahodu. Pluli boste skozi Zadrski kanal, Novigrajsko morje in nato v odprte vode Jadranskega morja. Plovba običajno traja približno 5-7 ur, odvisno od vremenskih razmer in hitrosti plovila.

7. Mljet

Mljet je znan kot najbolj zeleni otok na Hrvaškem zaradi bogatega gozda alepskega bora, ki se razteza od morske obale do najvišje točke otoka. Drevesna smola ustvarjajo vonj, ki je hipnotičen, še posebej za obiskovalce, ki ga obiščejo prvič. Ta otok, ki leži med Korčulo in Dubrovnikom, je živahno zeleno platno s safirnimi jezeri, zelenimi gozdovi, z vinogradi poraslimi griči in s prikupnimi vasicami. 

Na otoku je na voljo več možnosti za privez. Pomena in Polace na vhodu v Narodni park Mljet ponujata varna pristanišča in potrebno opremo. Če imate raje samoto, so na južnem delu otoka mirna mesta za privez v osamljenih zalivih, kot sta Saplunara in Blaće.

Zahodni del otoka obsega narodni park. Dve slani jezeri, Veliko in Malo jezero, ležita sredi bujnega zelenja. Jezera s kristalno čisto vodo so kot nalašč za kopanje in vožnjo s kajakom. Na Velikem jezeru ne spreglejte majhnega Marijinega otočka, na katerem se nahaja benediktinski samostan iz 12. stoletja. Na severni strani se nahaja Polace, naselje, znano po rimski palači, po kateri je mesto dobilo svoje ime. Ohranjeno obzidje in utrdbe palače ponujajo vpogled v zgodovinsko preteklost otoka.

Skrivnostna morska jama

Legenda pravi, da je grški junak Odisej doživel brodolom in sedem let preživel na Mljetu. Tako so na otoku čudovito morskojamo poimenovali Odisejeva jama, do katere lahko pridete s čolnom ali po strmi poti. V tej jami je Odisej naletel na lepo nimfo Kalipso, ki ga je sedem let držala v ujetništvu, dokler ga Zevs ni ukazal izpustiti.

Dalmatinska kulinarika

Na Mljetu so na voljo okusne in pristne restavracije. Obiščite lokalno konobo, kjer lahko poskusite sveže ulovljene ribe, solato iz hobotnice ali znamenito črno rižoto. Jedi lahko kombinirate z lokalnimi vini, kot sta plavac mali (rdeče), ali pošip (belo).

Kako jadrati do Mljeta?

Najpogostejša in najbolj enostavna pot se začne v zgodovinskem mestu Dubrovnik. Plovba je dolga približno 30 navtičnih milj v severovzhodni smeri, pot pa traja približno 4-6 ur.

Ko potegnemo črto

Od tipično dalmatinskega šarma Korčule in izolirane Šolte do brezčasne očarljivosti Mljeta in Silbe – vsaka destinacija je edinstveno platno, poslikano z edinstvenimi potezami kulture, tradicije in gastronomije. Naša ljuba soseda Hrvaška je z obilico sonca, čajnim morjem in tisoč otoki razgibano igrišče za nadebudne pomorščake vseh nivojev. To je povabilo, da se začasno znebimo mestnega načina življenja, upočasnimo svoj hitri tempo in ponovno odkrijemo življenje skozi preprostejši mediteranski pogled. Upamo, da nam je uspelo navdihniti, da svojo sosedo ne spoznate več kot turisti, temveč kot radovedni pomorski raziskovalci, pripravljeni sprejeti neznano pred svojim pragom. Srečno plovbo!


Deli članek na:


Sorodni članki:


Pogosta vprašanja

Kdaj je najboljši čas za jadranje na Hrvaškem?

Ali za jadranje na Hrvaškem potrebujem licenco za jadranje?

Kakšno vrsto plovila naj najamem?

Kateri so najlepši otoki na Hrvaškem?

Kaj lahko počnem na otokih?

Kakšni dodatni nasveti za jadranje na Hrvaškem?