Japonci dosegli nov rekord hitrosti interneta! Kako hiter je?

Home » Japonci dosegli nov rekord hitrosti interneta! Kako hiter je?

Pa imamo nov svetovni rekord hitrosti interneta! S prenosom 402 terabitov na sekundo bi lahko vse filme skupaj na Netflixu prenesli v manj kot 1 sekundi.

Ekipa japonskih inženirjev je dosegla revolucionarno hitrost interneta več kot 402 terabita na sekundo (Tb/s), kar omogoča prenos obsežnih datotek iger, kot je Baldur’s Gate 3, v milisekundah. Slovenski gamerji medtem pogledujejo svoje internetne hitrosti in so lahko kar zeleni od zavisti.

Po poročilu japonskega Nacionalnega inštituta za informacijsko in komunikacijsko tehnologijo  je skupina inženirjev s standardnimi optičnimi kabli dosegla hitrost interneta, ki presega 402 terabita na sekundo (Tbps). S tem je bil presežen prejšnji rekord 321 Tb/s, dosežen oktobra lani. Za primerjavo: ta hitrost je enaka približno 50 terabajtom na sekundo, kar omogoča prenos tudi največjih datotek video iger v milisekundah.

Če zaradi tega novega rekorda sanjarite o astronomsko hitrejšem prenosu iger, je treba zmanjšati pričakovanja. Takšne hitrosti verjetno ne bodo kmalu na voljo potrošnikom, če sploh kdaj. Stroški doseganja hitrosti 402 Tb/s bi bili previsoki za ponudnike internetnih storitev, kaj šele za stranke. Poleg tega sedanje omejitve strojne opreme predstavljajo velik izziv.

Tudi če bi si vi in ponudnik internetnih storitev lahko privoščila doseganje takšnih hitrosti, bi bila vaša matična plošča velika ovira, saj večina sodobnih osnovnih plošč podpira le 1-2,5 Gb/s, najboljši modeli pa največ 10 Gb/s. Poleg tega bi SSD in RAM verjetno postala »ozka grla«, tudi če bi nekako premagali omejitve glede stroškov in osnovne plošče.

Za rekord zaslužen poseben sistem optičnih vlaken

Presenetljivo je, da je ekipa NICT za doseganje teh hitrosti uporabila komercialno dostopne komponente, vključno s 50 kilometri optičnih vlaken, izenačevalniki ojačitve in ojačevalniki signala. Skupna dosežena pasovna širina signala je bila 37,6 THz, kar je več kot 100.000-krat več od pasovne širine, ki jo lahko izkoristi WiFi 7.

Ekipa pravi, da bi lahko novo metodo za odpiranje prej neuporabljenih območij valovnih dolžin uporabili v prihodnjih telekomunikacijskih omrežjih.

Poglejmo si nekaj primerjav, da si lažje predstavljamo to hitrost

  • Leta 2024 bo povprečna domača širokopasovna hitrost v Sloveniji približno 93,75 Mb/s za prenose in 48,19 Mb/s za nalaganje. To pomeni, da je novi internetni hitrostni rekord 402 terabita na sekundo je približno 4.288.000-krat hitrejši od povprečne domače širokopasovne hitrosti v Sloveniji.
  • Gamerji bi lahko teoretično prenesli igro Call of Duty: Modern Warfare, ki obsega 172 GB, v 0,003423 sekunde. Ali, povedano drugače, 292 prenosov igre bi lahko opravili v eni sami sekundi.
  • Če bi uporabili takšno hitrost interneta, bi lahko v eni sekundi prenesli približno 12.500 filmov, kar je več kot trikrat toliko, kot je trenutno na voljo na Netflixu.

Morda vas bo zanimalo: