Je LUNA vstala od mrtvih?

Home » Je LUNA vstala od mrtvih?
terra

Neslavni poraženec kripto industrije LUNA, ki je se je zrušil maja letos, je nepričakovano zabeležila 300% rast v septembru. Ali je žeton vstal od mrtvih?

Vrednost kriptovalute LUNA, obnovljene različice blockchaina Terra, ki je po dramatični eksploziji v začetku tega leta potrojila ceno v nekaj urah v petek in se približala rekordni vrednosti iz začetka junija, ko je bil žeton predstavljen javnosti. Potem ko je maja padla na skoraj ničlo, se LUNA zdaj prodaja za približno 6 USD (medtem je prejšnji teden trgovala pri 2 USD), kar je v manj kot štirih mesecih pomenilo neverjetni 17.559.000% dvig cene, merjeno od najnižje vrednosti. Medtem je uspešnost žetona LUNA v septembru še posebej zanimiva, saj se je po dolgem obdobju stranske konsolidacije do danes zvišala za več kot 300 %.

Kaj se dogaja z LUNO po debaklu

LUNA je izvirni žeton druge različice blockchaina Terra, ki je ponovno zaživela po majskem propadu verige Terra, ki je izničila 60 milijard dolarjev vrednosti. Zaradi implozije so se začele preiskave zaradi goljufije proti podjetju za blockchainom Terraform Labs in njegovemu ustanovitelju Do Kwonu. Stara veriga blokov je bila preimenovana v Terra Classic in gosti žeton LUNA Classic (LUNC) ter njegov stablecoin USTC.

LUNA/LUNA2 je začela svoj zeleni pohod 9. septembra, na dan, ko se je v ekosistemu Terra zgodilo veliko stvari:

  • Najprej je Terra Classic (LUNC) na ta dan sprejela predloge za upravljanje, s katerimi je dodala 1,2% davek na vse svoje transakcije v verigi. Z drugimi besedami, predlogi bodo trajno odstranili 1,2 % ponudbe LUNC z vsake transakcije na verigi
  • Drugič, samooklicani »žvižgač«, FatMan, je družbi Binance prijavil sumljivo transakcijo v vrednosti 435.000 žetonov LUNA2 in trdil, da je pošiljatelj družba TerraForm Labs.
  • Tretjič, do dviga cene 9. septembra je prišlo tudi teden dni po tem, ko je družba Terra sprejela predlog, da do 4. oktobra izvede drugi airdrop več kot 19 milijonov žetonov LUNA.

Se odvija mini bikovski trend na kripto trgu?

Tvegana premoženja, kot so kriptovalute, so se v petek na splošno zvišujevala, saj številni gospodarski kazalniki kažejo na upočasnitev svetovnega gospodarstva, trgovci pa pretehtavajo možnost, da bo Federal Reserve upočasnil dvigovanje obrestnih mer prej, kot je bilo pričakovano, ali celo znižal obrestne mere v prihodnjem letu.

Vrednost žetona LUNC je poskočila tudi zaradi navdušenja trgovcev nad novo shemo sežiganja, ki bi zmanjšala hiperinflacijsko ponudbo žetona. Od takrat se je »pohod« nekoliko ustavil, saj je kovanec v zadnjem dnevu zdrsnil za 17 %. Opazovalci trga kriptovalut so zmedeni nad divjim gibanjem cene LUNA, saj ni bilo nobene novice ali razvoja, specifičnega za omrežje, ki bi sprožil navdušenje med maloprodajnimi trgovci.

Novi verigi blokov Terra je bilo doslej težko privabiti vlagatelje v svoj ekosistem. Skupna zaklenjena vrednost omrežja (TVL) – pomembna metrika v decentraliziranih financah (DeFi), ki meri, koliko vrednosti lahko protokol pridobi od vlagateljev – je v času tiska znašala slabih 51 milijonov dolarjev, medtem ko je TVL “stare” verige blokov Terra Classic maja pred propadom dosegel več kot 20 milijard dolarjev.

Po podatkih portala CoinMarketCap je Luna Classic uvrščena na 29. mesto v primerjavi z drugimi kriptovalutami. Tržni kapital ostaja pri trdnih 2,724 milijarde dolarjev in bi se lahko približal meji 3 milijard dolarjev, če LUNC ne bo izgubil kritičnih ravni podpore.

Glede na pomanjkanje tehtnega razloga, lahko sklepamo, da se povečano trgovanje z LUNO odraz špekulacij na kripto trgu, zato – kot vedno –  svetujemo previdnost.

Dodaj odgovor